ÇİN Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve komşu ülkemiz İran'da da görülen koronavirüsile alakalı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Viroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Profesör Doktor Dilek Çolak açıklama yaptı. Virüsün ülkemizde görülmesi durumunda panik yapılmamasına dikkat çeken Çolak, Sağlık Bakanlığı'nın gerekli tedbirleri önceden aldığını söyledi. Prof. Doktor Çolak özellikle el temizliğine dikkat çekerek, 'Virüs yüzde 70'liketanole duyarlı. Bizim üzerinde 80 derece yazan kolonyalarımızda da yüzde 80 etanolvar. Elimizi yıkayamadığımız durumlarda çantamızda ufak bir kolonya bulundurmamız çok faydalı olacaktır' dedi

KORONAVİRÜSHAKKINDA

Çolak, koronavirüsünçeşitli alt tiplerinin toplumda yaygın olarak görüldüğünü söyleyerek;'Bu virüsler özellikle kış aylarında soğuk algınlığı yapıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı şeklinde enfeksiyonlara yol açıyorlar. Bir kısmı ishale yol açıyor. Çin'de saptanan virüs de bunların yeni bir alt tipi. İnsanlarda üst solunum yolu enfeksiyonunun yanında alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. Yani zatürreye. Özellikle de ileri yaşta ve altta yatan immünsistemi baskılayan hastalığı olan kişilerde de ölüme yol açtığı biliniyor' diyerek koronavirüs hakkında bilgiverdi.

ERKEN ÖNLEM

Ülkemizde bu hastalığın girmemesi için Sağlık Bakanlığı'nın çok erken önlem aldığını söyleyen Doktor Çolak, 'Bununla birlikte belirtisi olmayan kişiler ülkemize girebilir. Çünkü termal kameralar sadece ateşli kişileri saptıyor. Kuluçka döneminde herhangi bir ateş olmaz. Bugün okuduğum bir makaleye göre, belirtisi olmayan kişiler bu virüsü bulaştırabiliyor. Bu şekilde gelenler olmuş olabilir' dedi.

KOLONYANIN ÖNEMİ

Bazi hijyen kurallarına uyulduğu takdirde çok korkulacak bir şey olmadığına dikkat çeken Çolak, 'Hasta kişiler öksürükleri, hapşırıkları ile virüsü etrafa saçıyorlar. Yeni koronavirüs için bu süre bilinmemekle birlikte, diğer koronavirüsler dış ortamda birkaç güne kadar canlı kalabiliyor. Bulaştırıcı olabiliyor. Hasta kişiler bunu etrafa saçtıklarında, çeşitli yüzeye bulaştıklarında biz de temas ederekelimize bulaştırıyoruz. Yemek yemeden önce, elimizi yüzümüze götürmeden önce, elimizi bol su ve sabunla yıkarsak biz bulaştan kurtuluyoruz. Ayrıca bir diğer önlem de kolonya kullanımı. Virüs yüzde 70'liketanoleduyarlı. Bizim üzerinde 80 derece yazan kolonyalarımızda da yüzde 80 etanol var. Elimizi yıkayamadığımız durumlarda çantamızda ufak bir kolonya bulundurmamız çok faydalı olacaktır. Özellikle havayla daha az temas eden spreyşeklindeki kolonyalardankullanırsak daha da faydalı olur. Elimizi yıkayamadığımız durumlarda bol kolonya ile elimizi dezenfekte etmemiz önemli' ifadelerine yer verdi.

TEDBİRLER ALINDI

Virüsün ülkemizde görülmesi durumunda kalabalık ortamlara girilmemesine dikkat çeken Çolak, 'Mümkün olduğunca açık havada, bol havalanan yerlerde bulunmamız lazım. Panik yapmayı gerektirecek bir durum yok. Bu dediklerimize dikkat ederseniz faydalı olacak. Sağlık Bakanlığı tedbirleri önceden aldı. Antalya'da hangi hastanelerin hastaları ya da şüphelileri kabul edeceği belirlenmiş durumda. Eylem planları yapıldı. Referans hastanesi Eğitim Araştırma Hastanesi kabul edildi. Tatbikatlar yapıldı. Laboratuvarlar çalışıyor. İlk virüs haberleri alındığından beri her ihtimale karşı hazır bulunuyoruz. Bütün hastane çalışanlarını eğitiyoruz. Laboratuvar çalışanlarını eğitiyoruz. Herkeste bir panik var. Ama panik olmaya gerek' diyerek insanların sakin olması gerektiğine dikkat çekti.

PANİK YAPMAYIN

Kişisel temizliğin özellikle de el yıkamanın önemine bir kez daha dikkat çeken Doktor Çolak, 'Her aklınıza geldiğinizde, özellikle yemeklerden önce ellerimizi yıkamamız lazım. Henüz hasta kişinin çok uzağındaki kişilere hava yolu ile bulaştığına dair veriler yok. Hastanın etrafındaki özellikle de 1 metreden yakında olan kişiler risk altında olabilir. O zaman da hapşıran, öksüren insanlar varsa uzak durmakta fayda var. Yani bunu panik yapmayalım' dedi.

'FARKINDALIK ARTTI'

Hastanelerin her türlü duruma hazır olduğunu söyleyen Çolak, 'Bizim laboratuvar çalışanları olarak da zaten dikkat etmemiz gereken kurallar var. Bunu uyguladığımızda herhangi bir sorun çıkmayacak. Hatta bu durum hepimizin farkındalığını arttırdı. Hijyen koşullarının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gördük' dedi.

HERKESİN MASKE TAKMASINA GEREK YOK

Maske kullanımına çok gerek olmadığının altını çizen Çolak, 'İnsanlar panik halinde maske almaya çalışıyor ama buna gerek yok. Şu anki bilgilerimize göre, bu virüs bir kişinin hapşırmasıyla metrelerce uzağa giden, orada birine bulaşıp hastalık bulaştıran bir mikrop değil. İleri yaş, 70 yaş üstü ve bağışıklık sisteminde yetmezlik ya da eksiklik olanlarda bu hastalık daha ağır seyrediyor, bir salgın durumundabu gruptakiler daha dikkatli olmalılar.Dokuz yaşından küçük çocuklarda bugüne kadar bu enfeksiyona bağlı ölüm saptanmamış. Panik halindeyken ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Uymamız gereken kuralları unutuyoruz. Soğukkanlı davranmak gerekiyor. Gerekmiyorsa kalabalık ve kapalı yerlere gitmeyin. Zaten havalar ısınmaya başlayınca bu enfeksiyonun görülme hızının azalacağı beklenmekte'şeklinde aktardı.
Özel/Dilan ERAY