KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Antalya'da turizm işletmesi belgesi almış toplam 805 apart otel, özel tesis, pansiyon, kamping, butik otel, 1, 2, 3, 4 ve 5 yıldızlı otel, birinci sınıf tatil köyü bulunuyor. Antalya'daki pansiyoncular ve küçük otel işletmecileri koronavirüs etkisiyle gördükleri zarar için destek alamamaktan şikayetçi. Devletin desteklerinden büyük oteller gibi yararlanamayan küçük esnaf, uzun süre kapalı kaldıktan sonra kepenkleri açtı ama yine de bir hareketlilik söz konusu değil.

Sınır kapılarının hala açılmaması, ekonomik sebepler ve virüsün etkisiyle vatandaş tatilden uzak duruyor. Bir umutla pansiyonunu açan esnaf, müşteri bulamadığı gibi giderlerle boğuşuyor. Antalya Otelciler Pansiyoncular Camcılar Reklamcılar Matbaacılar Odası Başkanvekili Ali Karadede ayakta kalmakta zorlandıklarını belirterek devletten ciddi destek beklediklerini söyledi. Turizm sezonu için zamanın daraldığına dikkat çeken Karadede, 'Acilen Antalya'da özellikle konaklama yapılan turizm işletmeleriyle ilgili bir önlem, yardım yapılması lazım. Ya krediler ertelensin ya faizsiz kredi verilsin. Mutlaka bir şeyler yapılmalı. Biz ayakta kalamıyoruz çünkü' dedi.

'TEMMUZ AYI KARANLIK'

Pansiyonların bir kısmının hala açılmadığını bir kısmında da hala müşteri olmadığını belirten Karadede, 'Odamızda kayıtlı olan işyerleri ile görüşüyoruz. Misafir ağırlayan yok. Zaten destek görmedik. Haziran ayı bitmek üzere. Temmuz ayı çok karanlık. Birçok ülke bize seyahat yasağını kaldırmıyor. Ağustos ayında diyorlar. O da olmayabilir. Biz bu süreçte perişan olduk. Kredilerimizi ödeyemeyecek durumdayız. Şu anda sadece açığız. Onun dışında hiçbir şey yok. Oteller açık mı? Açık' diyerek durumun zorluğuna vurgu yaptı.

'BİR ŞEYLER YAPILMALI'

Yerli turistin bile gelmediğini söyleyen Karadede, 'Masraflarımız durmuyor, devam ediyor. Elektrik, su gibi giderlerimiz hala var. Açıldığımız için personelimizi çağırdık. Hala çalışmayı bekleyen personel de bizi sıkıştırıyor 'Bizi ne zaman işe çağıracaksınız' diye. Onlar da haklı, aylardır işsizler. Acilen Antalya'da özellikle konaklama yapılan turizm işletmeleriyle ilgili bir önlem, yardım yapılması lazım' dedi.

'EN BÜYÜK BEKLENTİ DEVLETTEN'

Yerel yönetimlerden Muratpaşa Belediyesi'nden maske ve dezenfektan konusunda destek aldıklarını belirten Karadede, 'Belediyelerin yapacağı şeyler kısıtlı. Bunlar yeterli gelmiyor. Biz devletten bizi ayakta tutacak destekler bekliyoruz. Aylardır boş olan işyerlerine kira ödedik. Ödemeye de devam ediyoruz. Mal sahipleri kiralarını almaya devam ediyor. Bazı yerler yıllık zammı uygulamamış sadece. Keşke kiraları almasalardı. Bizim müşteriyle alakalı beklentimiz kalmadı. En büyük beklenti devletimizden. Önümüzde kurban bayramı var. Ona rezervasyonumuz bile yok. Yasak olacak mı olmayacak mı belli değil. Zaten piyasa da çok kötü' açıklamasını yaptı.

BİLGİLENDİRME YAPILSIN

Kaleiçi'nde Kaymakamlığın bir ekip kurduğunu ve otel, pansiyonları denetlediğini söyleyen Karadede, 'Bazı işletmelere rapor tutulmuş. İşletmeler de 'Bizi yaptırımlar ve kurallar konusunda en azından bir uyarın. Ondan sonra rapor tutun. Yani esnaf önce yapacaklarını bilmek istiyor. Bir bilgilendirme yapılmadan yaptırım uygulanıyor' siteminde bulundu.

Otelci ve pansiyoncu esnafının acilen desteğe ihtiyacı olduğunu bir kere daha vurgulayan Karadede, 'Sezonumuzun 3 ay olduğunu herkes biliyor. 1 ay gitti. Biz bu işin işinden nasıl çıkacağız? Bizim diğer sektörler gibi sonradan iş yapma şansımız yok. Sezon bittiğinde işimiz bitecek. Herkes beklenti içinde. Zaman daralıyor. Herkes büyük bir strese girdi' diyerek esnafın umutsuz olduğunu ifade etti. Özel/Dilan ERAY