KORONA virüs krizi her sektör gibi ulaşım sektörünü de vurdu. Yetkililerin dışarı çıkmayın uyarılarından sonra birçok kurum evden çalışmaya başladı. Yaşlıların sokağa çıkmasına sınırlandırılma getirildi. Toplu taşıma araçlarını ve taksileri kullanım oranı da bir hayli düştü. Antalya Şöförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Niyazi Çelik, kullanım oranının yüzde 80 azaldığını belirterek sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin faydalı olacağını söyledi. Durakları ve araçları ilaçlattıklarını söyleyen Özçelik aldıkları tedbirleri anlattı.

'YASAĞA VURGU'

Başkan Özçelik sokağa çıkma yasağının olmasında fayda olduğunu söyleyerek, 'Sokağa çıkma yasağı olmayınca şöförlerimiz aynı masrafı yapıyor ama para kazanamıyor. Bu sefer zarara giriyor hem de virüs yayılıyor. Onun için bir süreliğine sokağa çıkma yasağı olursa en azından hem esnaf zarar etmez hem virüs yayılmaz hem de insanlar ne yapacağını bilir. Biz virüs ortaya çıkar çıkmaz bütün taksilerimizin, nakliye araçlarımızın, duraklarımızın ilaçlamasını yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Ne kadar dezenfekteyi sağlasak da insanların gezmemesi önemli. Hareket halinde oldukları iiçin virüsün yayılma ihtimali daha da yükseliyor' ifadelerine yer verdi.

ÇÖZÜMLER

Esnafın ve çalışanların ekonomik sıkıntılarla baş etme noktasında neler yapılabileceğini anlatan Özçelik, 'Esnafımızın kredilerini vergilerini ötelediğimizde, bir kısmını da affa tabii tuttuğumuzda destek olunmuş olacaktır. Cumhurbaşkanı'nın yayınladığı genelgeye göre icraa takibi başlatılamıyor. Kredi ödemelerini 3 ay ötelediler. Ama biraz daha gayret edersek hep birlikte atlatacağız. Sorun küresel, çözüm ulusal. Bütün esnafımızı halkımızı güleryüzlü ve sağlıklı görmek istiyoruz. İnşallah bugünleri de atlatacağız' açıklamasını yaptı.

AZALMA VAR

Taksi kullanımının yüzde 80 azaldığına dikkat çeken Özçelik, 'Esnafımız 30-40 lira kazanabiliyor. Ama bundan ziyade sağlığımız önemli. Biz hizmet vermediğimiz zaman o da sıkıntı. Vatandaş hastaneye gitmeye kalksa nasıl gidecek? Taşıma hizmeti de önemli bir unsur bu yüzden halkımıza hizmet vermemiz gerekiyor. Bunun da aksamaması lazım. Yasak olursa da sadece hastaları taşırız. Ambulans görevi görmeye talibiz. Bunun için biz 24 saat bekliyoruz' şeklinde konuştu.

ÖNLEMLER

Taksilerde alınan önlemlerden bahseden Özçelik, 'Araçlarımız dezenfekte edildi. Edilmeye devam edecek. Şöförlerimiz eldiven ve maske kullanıyor. Ön koltuğa misafir bindirmiyoruz. Bütün koltukları en öne çektik. Araçlarda kolanyamız var. araçlar kalabalık olursa camlar açık şekilde gidiyoruz. Bu krizden en kısa zamanda kurtulmayı umuyoruz' sözlerine dikkat çekti.
Özel/Dilan ERAY