ANTALYA'DA, turizmin hareketlenmesiyle birlikte koronavirüs taşıyan turizm çalışanı sayısı da arttı. Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, Türkiye'nin turistlere sınırları açmasının turizm çalışanlarında koronavirüs vaka sayısında artış yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Hasta olan turistin otellerde izole edildiğini ve o kişiyle ilgilenen personellerde vaka sayısının arttığı bilgisini veren Şahin, personelin birçok kişiyle temas halinde olduğuna dikkat çekti. Alınan önlemleri çabuk bıraktığımızı söyleyen Şahin, sonradan pişman olmamayı umduğunu ekledi.

TEST İSTEYEN SAYISI ARTTI

Gerçek verinin konuşulmadığını söyleyen Şahin, 'Arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla konuşabiliyoruz. Şu an Antalya'da Tıp Fakültesi, Eğitim Araştırma ve Kepez Devlet Hastanesi'ne her gün test için gidenlerin arttığını duyuyoruz. PCR test sayısında da ortalama yüz yüz elli tane vaka sayısına ulaşılıyor gibi gözüküyor. Artık sadece bir septomla test yapılmıyor. Onun için testin sınırlandırılması tespit oranını da azalttı. Ama test yaptıktan sonra hastaların çoğunu evden takip ediyoruz. Eğer temaslılar varsa test yapılmasa bile karantinada kalmaları isteniyor. Yani bizim sayısal olarak bildiğimizden daha fazla hasta var sayıyoruz' açıklamasını yaptı.

'VAKALARDA ARTIŞ VAR'

Gelen turist gruplarında testi pozitif olanların otellerinde izole edildiği bilgisini veren Şahin, 'Dolayısıyla turizm çalışanlarında virüs yoğun bir şekilde görülmeye başlandı. Onlar da kendi bulundukları otel gruplarının pansiyonlarında izole ediliyorlar. Dolayısıyla bayramla, yaz rehavetiyle, düğün dernekle oluşan temas alanının oluşmasıyla, vakalarda artış var. Yoksa biz Antalya'yı şimdiye kadar çok iyi korumuştuk. Anadoluya nazaran yine iyi konumdayız. Bütün önlemlerin birden kaldırılmasının verdiği etki de var. Vatandaş da yaz döneminde ipleri gevşetti. Ama bunu sadece vatandaşın bireysel sorumluluğuna bırakamayız. Bu çok önemli bir şey. Ne yapılması gerektiğini ve ne durumda olduğumuzu söylememiz lazım. Vatandaş korona haritalarına bakıyor her yer kıpkırmızı. Ama rakamlar öyle değil' diyerek vatandaşa gerçek sayıların paylaşımasını istediklerini söyledi

İSTİFALAR BAŞLADI

İkinci dalga beklerken ikinci pig ile başlangıç noktamızdan daha kötü bir noktaya gittiğimizi söyleyen Şahin, 'Yaptıklarımız heba olmasın. Çünkü sağlık çalışanları çok yoruldu. Ara değerlendirme raporlarında çıktı ki sağlık çalışanları birçok yerde istifa etmeye başladı. Özellikle göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, anestezi, gibi yerlerde çalışan ve pandemiyle birebir yüz yüze gelen gruplarda başladı. Hastalıkla alakalı özveri, ne vatandaş cephesinde ne de pandemiyi yönetme cephesinde yok. Bu sağlık çalışanlarını da çok yordu' şeklinde konuştu.

'PİŞMAN OLMAYALIM'

Turizme can vermek için, verilerin çok şeffaf olmadığı ülkelerden de turist alındığını söyleyen Şahin, 'Ekonominin canlanmasını biz de istiyoruz. Gelen turiste izolasyon odaları kuruluyor. Onlara hizmet eden personelde virüs görünmeye başlandı. O kişiler de herkese hizmet ediyor. Oteller riski arttırıyor ama bir yandan da güvenli koşulları sağladıklarını söylüyorlar. İnşallah öyledir. Çok sayıda turistin gelmesi bizi sevindirebilir ama koşulların da öyle olması gerekiyor' açıklamasını yaparak ileride pişman olmamayı umduklarını söyledi.

'EĞİTİMİ ERTELEMEK YARARLI OLDU'

Eğitimin bir ay uzaktan yapılmasını değerlendiren Şahin, 'Bizim aktif alanlara ve çocukları tekli sıraya oturtmaya ihtiyacımız var. Türkiye'deki okulların fiziki yapıları buna müsait mi ya da yeteri kadar eğitici kadromuz var mı? Bunları saptamamız lazım. Bu koşullarda okulları açmamak lazım. 'Salgında neredeyiz?' sorusuna tam olarak cevap veremiyoruz. Ama hasta sayısında artış olduğu ve var olandan daha fazla hasta olduğunu bildiğimize göre çocuklarımızın yüz yüze eğitimini ertelemek yararlı oldu. Yüz yüze eğitim başlandığı zaman koşulların ne olacağını da bilemiyoruz' dedi.

'ÖNLEMLER KADEMELİ KALDIRILMALI'

Salgının yönetiminde bazı koşulların olduğunu söyleyen Şahin, 'Bu zamana kadar sokağa çıkma yasakları alındı, zorunlu olmayan durumlarda iş yerleri açılmadı, home office çalışmaya başlayan yerler oldu. O zaman ki verilere baktığımızda 'kontrol altına alındı' görüntüsü vardı. Dünya Sağlık Örgütü de, Salgın Bilim Yöneticileri de bu önlemlerin kademeli olarak kaldırılması gerektiğini söylüyor. Bu önlemleri kaldırmak için bütün verileri açıklamak gerekiyor. Ona göre uygulamalar yapılsın ki vaka en aza indirilsin. Ya da hakikaten başa döndük deyip zorunlu çalışmalar dışında evden çalışalım. Bu önlemlerin somut verilere göre alınması lazım' dedi. Şahin, önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesi gerektiğini söyledi.

'MESLEKTEN UZAKLAŞIYORLAR'

Sağlık çalışanlarına test yapılmadığını söyleyen Şahin, 'Geçen hafta Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde göğüs hastalıkları uzmanından ikisi emekli olmak, diğerleri de istifa etmek istedi. Bunların bir kısmı ayrılacak bir kısmı kalacak. Tüm ülkede buna benzer durumlar var. İş yükü, riskin hala çok fazla olması, yeterince destek alamadığı duygusu ve kendisine yeterince ekipman, değer verilmediği duygusu sağlık çalışanlarında yorgunluk ve motivasyon eksikliğine sebep oluyor. Böyle olunca meslekten uzaklaşmaya yöneliyorlar. Emekli olacak meslektaşım şartlar daha güvenli olsa belki emekli olmayacak. Mesleğine normalde devam etmek isteyen çalışanlar 'Değer mi bu yüke?' diyor. İş yükü çok. Onu destekleyen bir yönetim de yok. Bunun için ayrılmayı seçiyor. Bu tür yorgunluklar çok görülmeye başlandı. Üstelik sağlık çalışanları virüse çok fazla yakalanıyor' dedi. Şahin, sağlık çalışanlarının virüse yakalanmasının meslek hastalığı sayılmamasının da sorun olduğunu ekledi. Özel/Dilan ERAY