AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) sağlık problemlerinden dolayı belirli gıdaları tüketemeyen öğrenciler ile vegan ya da vejetaryen olduğu için hayvansal gıdalar kullanmayan öğrenciler, üniversite ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yemekhanesinden ayrı yemek talebinde bulunuyor. Üniversite öğrencileri talepleri sonuç verirse sadece kendilerinin değil, aynı zamanda benzer hastalıklara sahip ya da hayvansal gıda tüketmeyen personellerin de yeni uygulamadan faydalanabileceğini belirtiyor.

ÖMÜR BOYU

Sağlık sorunlarından dolayı bazı gıdalara karşı alerjileri olduğu için kampüs içerisinde uygun yemek konusunda sıkıntı çeken öğrencilerden çölyak hastalığına sahip olanlar yemekhanelerin yanı sıra kantinlerde de glutensiz yiyeceklerin bulundurulmasını istiyor. Hastalık nedeniyle ömür boyu glutensiz besin yemeleri gereken öğrenciler, hastalıklarının tek tedavi yönteminin uygun beslenme olduğunu belirtiyor.

İletişim Fakültesi öğrencilerinden Kadir Aydoğan, hastalığı nedeniyle beslenmesine dikkat etmek zorunda olduğunu söylüyor. Aydoğan, 'Buğday ve buğdaydan üretilen hiçbir besinden insan vücuduna gereken vitamini ve katkıyı alamıyoruz. Akdeniz Üniversitesi yemekhanesi bu dönem yapılan düzenlemeler ile daha çok öğrenci dostu olma yoluna girdi, fakat devlet üniversiteleri temel alındığında Türkiye'nin en pahalı öğrenci yemekhanelerinden biri. Hem üniversite yemekhanesi, hemde KYK yemekleri genel olarak iyi fakat yemek çeşitlerinintekrar etmesi bir zaman sonra bizim için sorun yaratıyor.Bu konuda benim gibi olan birçok öğrencinin talebi var fakat bu yönetim tarafından pek dikkate alınmıyor. Ayrıca sağlığımız için uygun olan besinlere hem okulda hem dışarıda ulaşmak oldukça zor. Bunun yanı sıraalışveriş zincirlerinin fahiş fiyat uygulaması insanların daha da mağdur olmasına neden oluyor.Hayatın her alanında bu hastalıktan muzdarip insanların talepleri var fakat genel olarak bu taleplere pek karşılık bulamıyoruz.' diyerek yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

GLUTEN NEDİR?

Gluten, ekmek yapımı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan ve güçlü yapısından sorumlu olan proteindir.Glutene karşı alerjisi olan çölyak hastaları glutenli gıdalar tükettikleri zaman alerji nedeniyle ince bağırsak yapıları tahrip olur. Alınan gıdaların emilimi gerçekleşmemesi sonucu ise hayati tehlike yaratabilecek sorunlar oluşmaktadır. Çölyak hastaları glutensiz ürünleri tüketirlerse buna bağlı olarak vitamin ve mineral kaybının azaldığı görülmektedir.

'UYGUN YEMEK İSTİYORUZ'

Vegan, vejetaryen ya da sağlıksal nedenlerle sadece tek bir kesime yönelik yemek bulunmasına tepki gösteren öğrenciler, herkesin faydalanabileceği bir çözüm istediklerini ifade ediyor. Turizm Fakültesi öğrencilerinden Osman Can Gül'de vejetaryen olduğu için kampüs içerisinde sıkıntı yaşadığını dile getiren öğrencilerden biri. Gül, 'Üniversiteye ilk başladığımda vejetaryen değildim ve bir sorun yaşamıyordum ancak vejetaryen olduktan sonra benim için sorunlar da başladı.Ben bir ücret ödüyorum haliyle bir karşılığını bekliyorum fakat ödediğim ücret karşılığında hizmet alamıyorum. Öğrencilerin tek tip beslendikleri temel alındığı için birçok öğrenci bu noktada hak kaybı ve sıkıntılarla karşılaşıyor. Hem sağlık sorunları yaşayan arkadaşlar, hem de bizler için menü talep ediyoruz. Vegan olan bir menü uygulaması zaten hayvansal gıda içermeyeceği için biz vejetaryenler için de uygun olacaktır. Üniversitede bulunan çarşılar içerisinde vejetaryen beslenmeye uygun alternatifler bulabiliyorum ancak bu genele bakıldığı zaman az sayıda. Her defasında girdiğimiz bir mekanda hayvansal gıda bulunup bulunmadığını sormak bir süre sonra sıkıcı bir hal alabiliyor. Bu nedenle dışarıda çok fazla yemek yememeye çalışıyorum.' dedi. Esra YAĞCI