2024 yılı, Türkiye’de siyasetten spora, toplumdan ekonomiye kadar birçok alanda önemli gelişmelere sahne oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), tarihi bir zafer kazanarak yerel seçimlerde birinci parti olmayı başardı. Galatasaray Süper Lig şampiyonu olurken Türk sporcular Paris Olimpiyatları’nda sadece başarıları ile değil Yusuf Dikeç’in eli cebinde gümüş madalya kazanması ile de çok konuşuldu. Türkiye, terör saldırıları ve büyük yangınlarla da sarsılırken Suriye’deki rejim değişikliği ve mültecilerin dönüşü de önemli gelişmeler arasındaydı. İşte 2024’te Türkiye’de yaşananlar…
CHP TARİHİ BİR ZAFER KAZANDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), uzun yıllar sonra büyük bir zafer elde ederek Türkiye genelinde önemli bir başarıya imza attı. 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde, CHP yüzde 37,81 oranında oy alarak, 1977 yerel seçimlerinden sonra ilk kez birinci parti oldu ve yerel yönetimlerde iktidar konumuna geçti.
CHP'nin güçlü adayları ve etkili kampanyaları, seçmenlerden büyük bir destek aldı. Özellikle İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir gibi büyükşehirlerde CHP, rakiplerine ciddi farklar atarak zafer ilan etti. CHP, bu seçimde başkent Ankara ile Türkiye'nin en büyük ili İstanbul dahil 14 büyükşehirde seçim zaferi elde etti.
İktidar partisi AK Parti ise yüzde 35,48’lik oy oranı ile tarihinde ilk kez ikinci parti konumuna gerileyerek dikkatleri üzerine çekti. Bu sonuçlar, AK Parti'nin bazı bölgelerde gerilemesine neden olurken, CHP'nin yerel yönetimlerdeki etkisini artırdığını ve halkın desteğini kazandığını gösteriyor.
2024 yerel seçim sonuçları, CHP için önemli bir moral kaynağı olurken iktidar partisinin de gelecekteki stratejilerini gözden geçirmesi gerektiğini ortaya koydu.
GALATASARAY, SÜPER LİG ŞAMPİYONU OLDU
Galatasaray, Süper Lig'de Konyaspor'u 3-1 yenerek 2023-2024 sezonunun şampiyonu oldu. Golleri Mauro Icardi (2) ve Berkan Kutlu kaydederken Konyaspor'un tek golünü Louka Prip attı. Galatasaray, 102 puanla şampiyonluğu Fenerbahçe'nin 3 puan önünde kazandı ve tarihindeki 24. şampiyonluğunu elde etti.
HARP OKULLARI BİRİNCİLERİ KADIN ÖĞRENCİLER OLDU
Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu'nda düzenlenen mezuniyet töreninde, Hava, Kara ve Deniz Harp Okulu birincisi olan kadın öğrenciler diplomasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldı. Bu, üç harp okulunun birden kadın birincileriyle gerçekleştirdiği ilk tören oldu. Kara Harp Okulu birincisi Teğmen Ebru Eroğlu (24), Deniz Harp Okulu birincisi Teğmen Şeyda Yıldırım (22) ve Hava Harp Okulu birincisi Teğmen İkra Kuyumcu (23) başarılarını kutladı. Mezuniyet töreni sonrası bir grup yeni mezun, aralarında Kara Harp Okulu birincisi Teğmen Ebru Eroğlu’nun da bulunduğu, kılıç çatıp “Atatürk'ün askerleriyiz” diyerek birkaç yıldır kullanılmayan bir yemini yeniden etti. Sosyal medyaya yansıyan bu görüntüler sonrası başlatılan disiplin soruşturmasında, Eroğlu ve Teğmen İzzet Talip Akarsu’nın ordudan kesin ihraç istemiyle disipline gönderildi.
TUSAŞ'A TERÖR SALDIRISI
TUSAŞ'ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi) Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesine terör saldırısı düzenlendi. Saldırıda 5 güvenlik görevlisi şehit olurken 22 kişi ise yaralandı. Terör saldırısının hedef aldığı TUSAŞ yerleşkesinde önemli savunma sanayi projeleri yürütülüyor.
ESAD REJİMİ DÜŞTÜ
Suriye'de 50 yılı aşkın süredir hüküm süren Esad ailesinin iktidarı, muhaliflerin büyük şehirleri sadece 12 gün içerisinde ele geçirip ardından başkent Şam'a girmesiyle çöktü. Suriye'nin 24 yıldır yöneticisi olan Devlet Başkanı Beşar Esad ülkeden kaçtı.
ELİ CEBİNDE MADALYA KAZANDI
2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Atıcılık 10 Metre Havalı Tabanca Karışık Takım finaline yükselen milli takımımız, olimpiyat madalyasını garantilemişti. Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan, Sırbistan takımı karşısında gümüş madalya kazandı. Karşılaşmaya iyi başlayan milli takım, Sırbistan’ın Zorana Arunovic ve Damir Mikec'ten oluşan takımına karşı maçın ilerleyen dakikalarında 14-14 beraberlik yaşadı. Sonunda Sırbistan, 16-14'lük skorla galip gelerek maçı kazandı ve Paris 2024'te ikinci olan takımımız gümüş madalyayı elde etti.
Yusuf Dikeç, karşılaşma sırasında diğer sporcuların aksine herhangi bir ekipman kullanmadan, bir eli cebinde mücadele etmesiyle dikkat çekti. Bu ilginç tavrı, gümüş madalya kazandığı müsabaka sonrası gündeme oturdu. Sırp rakibi Damir Mikec ise bulanıklığı önlemek için ilave lens, hassasiyeti artırmak amacıyla ana lens ve ortam gürültüsünü azaltmak için kulak koruyucuları kullandı.
ÇINAR-MAZIDAĞI YANGINI
2024 Diyarbakır-Mardin Yangını, diğer adıyla 2024 Çınar-Mazıdağı Yangını, 20 Haziran 2024'te Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Köksalan Kırsal Mahallesi'nde, saat 22.09'da meydana geldi. Yangın, rüzgarın etkisiyle Mardin'in Mazıdağı ilçesine sıçramış ve toplamda 15 kişinin ölümüne sebep olurken 72 kişinin ise yaralanmasına yol açtı.
NARİN CİNAYETİ
Narin Güran cinayeti, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinin kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde yaşayan 8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolmasının ardından yaşanan trajik bir olay. Ailesi, 21 Ağustos 2024'te Narin'in kaybolduğunu duyurdu. 8 Eylül 2024'te Narin’in cesedi köy yakınlarındaki Eğertutmaz Deresi'nde bir çuval içinde bulundu. Cinayet failleri henüz belirlenmedi. Anne, baba, ağabey ve amcalarının da aralarında bulunduğu 24 kişi, gözaltına alındı.
Gözaltındaki 24 kişi arasında, 2 Eylül'de amca Salim Güran, 12 Eylül'de anne Yüksel Güran ve ağabey Enes Güran'ın da bulunduğu 10 kişi hakkında tutuklama talebi çıkartılmış, 3 kişi hakkında adli kontrol talep edilmişti. Baba Arif Güran'ın da aralarında bulunduğu 10 kişi ise serbest bırakılmıştı. Köyün imamı ise 11 Eylül'de serbest bırakılmıştı.
Soruşturma sürecinde, cinayetle ilgili bir itiraf yapılmadı; ancak Nevzat Bahtiyar, Narin Güran'ın cesedini dere yatağına sakladığını itiraf etmişti. Savcılık, Nevzat Bahtiyar hakkında suça iştirakten tutuklama talep etmişti. 19 Eylül 2024'te Adli Tıp Kurumu'nun açıkladığı rapora göre, Narin Güran'ın ölümü ’ağız ve burun kapanması ile boyuna bası sonucu oksijensiz kalmasına bağlı’ olarak gerçekleşmişti.
SURİYELİLERDEN TERSİNE GÖÇ
Suriye İç Savaşı'ndan kaçan milyonlarca Suriyeli, Türkiye’ye sığındı. Türkiye, 3,7 milyondan fazla kayıtlı mülteciye ev sahipliği yapıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) göre, 2018 yılında Türkiye, dünyadaki tüm Suriyeli mültecilerin yüzde 63'üne ev sahipliği yapıyordu. Mültecilerin üçte birinden fazlası, Türkiye'nin güneydoğusunda, Suriye-Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaşıyor. Esad rejiminin düşmesiyle birlikte birçok Suriyeli mülteci, ülkesine dönmeye başladı.
YENİDOĞAN ÇETESİ
Yenidoğan Çetesi soruşturması, 112 Acil Çağrı Merkezi'ndeki işbirlikçilerle ortak hareket eden suç çetesinin, yenidoğan bebek hastalarını anlaşmalı özel hastanelere yönlendirerek bilinçli şekilde ölümüne ya da kalıcı hastalıklar edinmesine neden olan bir düzeni ortaya çıkardı. Çete, özel hastanelerdeki yetersiz ve yanlış tedavi yöntemleriyle bebeklerin ölümüne yol açtı ve SGK'dan gelir elde etmek amacıyla sağlıklı bebekleri yoğun bakıma sevk etti. Ayrıca, sahte raporlarla ölümleri gizledi, ilaçları usulsüz şekilde sattı.
Soruşturma sonucunda, çetenin liderliğini PKK üyeliğinden 5 yıl hapis yatan Dr. Fırat Sarı'nın yaptığı ve Dr. İlker Gönen'in yönetici olduğu tespit edildi. Dr. Sarı'nın sahibi olduğu Medisense Sağlık Hizmetleri aracılığıyla İstanbul'daki 9 özel hastanenin yenidoğan yoğun bakım üniteleriyle anlaşmalar yaptığı, bu hastanelerde kara para akladığı belirlendi. Örgütün 112 Acil Çağrı Merkezi'ndeki bağlantıları, bebekleri hasta olmadan hastanelere sevk etmelerini sağladı. Ayrıca, 19 özel hastaneden 10'u suç bağlantıları nedeniyle kapatıldı.
Soruşturma devam ederken şüphelilerden 22'si tutuklu yargılanırken örgüt liderleri için 10 kez kasten öldürme, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve dolandırıcılık gibi suçlardan toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edildi. Savcı Yavuz Engin, soruşturmayı yürütürken tehdit edildi ve bu tehdidi başsavcılığa bildirdi. Bu olay üzerine odasına kamera yerleştirildi ancak tehditler devam etti.