Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu tavuk ve kırmızı et ile yapılan ve Türk sokak lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alan dönerdeki büyük tehlikeyi Ekspres’e anlattı. 

ÇAPRAZ BULAŞMAYA RİSKİ
Et ürünlerinde çapraz bulaşma vakasının ölümcül sonuçlara sebebiyet verecek bir hata olduğunu bunun da sıklıkla yaşandığını ifade eden Başkan Manavoğlu, “Et ürünlerinde çapraz bulaşmanın önüne geçilmesi gerekiyor. Çapraz bulaşma dediğimiz şey ise, aldığınız çiğ et ürününün diğer ürünlerle temas etmesi sonucunda o çiğ et ürünü üzerinde bulunan zararlı mikroorganizmaların diğer ürünlere de ulaşması durumudur. Bunun engellenmesi gerekiyor.  Dolabınıza bir et ürünü koyduğunuzda bu ürünün suyunun akıp başka bir gıda maddesine temas etmemesine ya da başka gıda maddelerine direkt temas etmemesine özen göstermelisiniz” dedi.

ÖLÜMCÜL HATA
Söz konusu hatanın özellikle döner satan işletmelerde sıklıkla yapıldığını ifade eden Başkan Manavoğlu, “Çok yerde karşımıza çıkıyor. Özellikle fastfood zincirlerinde pişmiş tavuk dönerin üzerine çiğ tavuk eti asılıyor. Bu da ‘işletmemizin sattığı et çok tüketiliyor’ algısı ile reklam amaçlı olarak bir de yayınlanıp ilan ediliyor. Ancak vatandaş bilmeli ki, reklamı yapılmakta olan bu durum çok büyük bir yanlıştır. Burada çapraz bulaşma oluşabilir. Vatandaşlarımıza uyarımız, pişmiş dönerin üzerine çiğ et koyan ve bu tarz işlemleri sürekli olarak yapan işletmelerden kesinlikle uzak durmalarıdır” diye konuştu. 

YENİ BLOK İLE DEVAM EDİLMELİ 
Döner satan işletmelere de uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu,” Bu noktada döner satanların yapması gereken çok nettir. İşletmedeki dönerin pişen kısmı tamamı ile çubuktan kesilerek ayrıştırılmalı, pişik halde kesilen döner tamamen alındıktan sonra sıfırdan yeni döner takılmalıdır. Yeni bir döner bloğu takılması gerekirken, yeni blok ziyan olmasın diye pişmiş dönerin üzerine birkaç parça çiğ ekleme yapılması hayati derecede önemli bir yanlıştır” dedi.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER