BİRLEŞİK Kamu-İş Konfederasyonu’nun öncülüğünde Türkiye’nin birçok yerinde eş zamanlı eylem yapıldı. Antalya’da Attalos Heykeli önünde Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Anadolu Sen Konfederasyonu, Bask Konfederasyonu, Çalışan-Sen Konfederasyonu, Hak-Sen Konfederasyonu, Hür-Sen Konfederasyonu, Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu, Tüm Emeklilerin Sendikası ve Yurt Sen Konfederasyonu toplandı. Kamu Konfederasyonları Platformu adına ortak basın açıklamasını okuyan Birleşik Kamu-İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar, toplu sözleşme görüşmelerinde teklif edilen sefalet oranlarını protesto ederek 1 günlük iş bırakma kararı aldıklarını söyledi. Acar, “Bugün iktidarın ülkeyi sürüklediği ekonomik kriz içerisinde kamu emekçilerinin durumu ortadadır. Hükümet, 2024-2025 yılları için dayattığı oranlarla memuru ve memur emeklisini açlık ve yoksullukla baş başa bırakmıştır” dedi.
9 KONFEDERASYON BİR ARADA
7’nci Dönem Toplu Sözleşme süreci 1 Ağustos itibariyle başlamıştı. Hükümetin Toplu Sözleşme görüşmelerine ilişkin ilk teklifi 2024 için yüzde 14 ve yüzde 9, 2025 için ise yüzde 6 ve yüzde 5 olmuştu. 17 Ağustos’ta açıklanan ve revize edilen ikinci teklif ise 2024 için yüzde 15 ve yüzde 10, 2025 içinse yüzde 6 ve yüzde 5 şeklinde olmuştu. Acar, “Bugüne kadar 12 yıl içinde 6 kez yapılan Toplu Sözleşmelerde hükümet teklif olarak masaya hep kendi hedeflediği enflasyon rakamlarına dayalı maaş artışlarını koymuş ve öyle sonuçlanmıştır. Bir kez daha aynı tablonun yaşanacağını görüyoruz ve biliyoruz. Bu nedenle 9 Konfederasyon bir araya gelerek bu sefalet oranlarını kabul etmiyoruz ve kamu emekçilerinin haklarını alana kadar mücadele edeceğimizin altını çiziyoruz” ifadelerini kullandı.
‘EMEKÇİNİN AKLIYLA DALGA GEÇİLİYOR’
Hükümetin açıkladığı mevcut tekliflerin, Merkez Bankası tarafından revize edilen enflasyon hedeflerinin bile altında kalarak kendi oranlarıyla çeliştiğini belirten Acar, “Bugünden geriye Sözde Toplu Sözleşme süreçlerine ve Hakem Heyetine baktığımızda tablo çok iyi anlaşılmaktadır. İktidar, masadaki sarı sendikanın varlığından da güç alarak sadece ama sadece yüzde 2’lik bir oynama ile kamu emekçilerinin aklıyla dalga geçmiştir. Bu masanın ve Hakem Heyeti’nin yapısını kabul etmiyoruz çünkü kamu emekçilerinin tamamını temsil etmiyor. İktidar, yandaş konfederasyon ile el ele vererek, kendi istatistik kurumunun ölçtüğü enflasyonun altında, yoksulluk sınırına dahi ulaşmayan ücretler dayatmaktadır. 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 40 bin TL’ye ulaştığı, büyükşehirlerdeki kira ortalamasının en düşük memur maaşının 3’te 2’si ettiği, temel gıda ürünlerine günlük fiyat artışları yapıldığı, vergi ve harçların her ay artırıldığı günlerden geçmekteyiz” dedi.
'ARTIK YETER!’
Başkan Acar, “Masada yıllardır vaat edilen 3600 ek gösterge yoktur. Emeklilik iyileştirmeleri yoktur. Masada kamu emekçisinin ekonomik, sosyal, özlük haklarının adı bile yoktur! Emeğimizi yok sayamazsınız ve artık yeter diyoruz! Kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş zammı, yandaş sendika ile yapılan mutabakat ve TÜİK’in şaibeli enflasyon rakamları uyarınca değil, emekçilerin içinde bulunduğu derin yoksullaşma ve alım gücü kaybı dikkate alınarak yapılmak zorundadır” diyerek çağrıda bulundu.
EMEKÇİLER TALEPLERİNİ SIRALADI
Kamu Konfederasyonları eylem esnasında tüm taleplerini bir kere daha sıraladı:
· Toplu görüşmeler kapalı kapılar ardında olmamalıdır. Görüşmeler canlı yayınlanmalıdır.
· Hükümet, ekonomik krizi yok sayan anlayışından ve TÜİK’in enflasyon hesaplarında kullandığı oranlarla kamu emekçilerine zam yapmaktan vazgeçmelidir.
· Kamu emekçilerinin sorunlarının yüzdelik ve ek zamlarla çözülmesi mümkün değildir!
· İLO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir ‘Toplu Sözleşme’ istiyoruz.
· Sendika özgürlüğünü sınırlayan yüzde 2 barajı kaldırılmalıdır.
· Ücretli çalışanların vergi kesintisi yüzde 15 ile sabitlenmelidir.
· 2024-2025 yıllarında yapılması gereken ücret zamlarına temel oluşturacak şekilde tüm kamu çalışanlarının maaşları en az yüzde 115 oranında artırılmalıdır. 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranları bu rakam üzerinden hesaplanmalıdır.
· Birikimli enflasyonun yüzde 15’i aştığı aydan itibaren enflasyon farkı maaş ve ücretlere aylık olarak yansıtılmalıdır.
· Kamu çalışanlarına Ocak 2024’ten başlayarak aylık 10 bin lira barınma yardımı verilmelidir. Bu tutar memur maaş katsayısı artışı oranında artırılmalıdır.
· Kamu çalışanlarının maaşlarıyla birlikte yapılan tüm ek ödemeler emekliliğe esas alınmalı ve bu tutarlar emekli aylığına da yansıtılmalıdır.
· Seyyanen artıştan memur emeklisinin yok sayılması eşitlik ilkesi gereği adaletsizliktir.
· Memurlara, yılda bir defa yıllık izne ayrılırken bir maaş tutarında yıllık izin ikramiyesi ödenmelidir.
· Tüm kamu çalışanlarına her yıl iki defa birer net maaş tutarında bayram ikramiyesi ödenmelidir.
· Aile yardımı enflasyon oranları dikkate alınarak birinci çocuk için 3 bin lira, ikinci çocuk için 4 bin lira ve üçüncü çocuk için 6 bin liraya çıkarılmalıdır.
· Ölüm yardımı ödeneği en düşük memur maaşı seviyesine çıkarılmalıdır
· Kamu çalışanlarına ya kreş olanağı sağlanmalı ya da günün koşullarına uygun olarak kreş yardımı verilmelidir.
· Kamuda eşit işe eşit ücret ödenmelidir.
· Kamuda mülakat kaldırılmalıdır.
· Kamuda sözleşmeli çalışan sonlandırılmalı tamamı kadroya geçirilmelidir.
· Sendikaya üyelik ve çekilme işçilerde olduğu gibi e-devlet üzerinden yapılmalıdır.
· Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılmalıdır.
· Devlet memurlarına yiyecek, kıyafet ve ulaşım yardımı yapılmalıdır.
· Kamu çalışanlarının aile birlikteliği için aynı yerde görev yapmaları sağlamalıdır. HABER/ÇİĞDEM KORKAN