ANTALYA Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Şahin, 1 Kasım’da yürürlüğe giren sözleşme ve ödeme yönetmeliğiyle ilgili olarak aile hekimliğinde yapılan değişiklikleri eleştirdi. Şahin, yaptığı basın açıklamasında, yeni yönetmelikte yer alan maddelere dair önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Şahin, yeni yönetmelikte, sağlıklı olan bireylerin aile hekimine gitmedikleri takdirde aile hekimlerinin ceza ile karşı karşıya kalabileceklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bebek değilsin, çocuk değilsin, 15-49 yaş arası kadın değilsin, gebe değilsin, kronik bir hastalığın yok, herhangi bir sağlık problemin yok, sağlıklısın ve 6 ay aile hekimine gitmedin. ‘Olmaz aile hekimini cezalandıralım.’ Yaşlısın, raporlu ilaçların var, bunları yazdırmak için yılda en az 4 defa aile hekimine gitmelisin. Yanlışlıkla grip oldun ya da acile başvurmak zorunda kaldın, yılda 7 defadan fazla sağlık kuruluşuna gittin. ‘Olmaz aile hekimini cezalandıralım.’” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.
Bazı ilaç gruplarında reçetelerin kotasının dolması durumunun da aile hekimlerine ceza uygulamakla sonuçlandığını belirten Dr. Şahin, “Hastasın, aile hekimine muayene oldun, tedavini düzenlemesi için bazı ilaçları reçetelenmesi gerekiyor. Ama o dönem, hastalarına tedavi amaçlı yazdığı reçetelerde belli ilaç gruplarında reçeteleme kotası dolmuş. Bu kotanın ne olduğunu da çok anlayamadık ama ‘Olmaz aile hekimini cezalandıralım. Vatandaşın bilimsel olarak uygun görmediği ve reçeteleyemediğin ilacından ya da tıbbi olmayan taleplere veremediğiniz hizmetten dolayı kriterleri belli olmayan, meslek onurunu ayaklar altına alan sözde memnuniyet anketleri yapsın BakanlıK” şeklinde açıklamada bulundu.
‘YÖNETMELİK AİLE HEKİMLERİNİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR’
Durumu daha basit bir örnekle açıklayan Şahin, “Bunu daha basit bir örnekle açıklayayım. Kırmızı ışıkta geçtin, trafik polisine ceza yazmak gibi düşünün. Doğru ve bilimsel olanı yaptığın doğru ve bilimsel olmayanı yapmadığın her işlemden aile hekimine ceza. Bu yönetmeliğin kısaca özeti budur” dedi.
Yönetmeliğin aile hekimlerini ve sağlık hizmetlerini ciddi şekilde zor durumda bıraktığını belirten Dr. Dilek Şahin, şunları söyledi: “Bizler aile hekimleri olarak kangren haline gelmiş birçok sorunun çözümü için diyalog ve iletişim için kapı arşınlarken önümüze vatandaşın koruyucu sağlık hizmeti almasını sekteye uğratan 29.000 aile hekiminin meslek onurunu hiçe sayan bir yönetmelikle karşı karşıya kaldık”
Ekonomik sıkıntıların da etkisiyle birçok aile sağlığı merkezinin (ASM) fahiş kira artışları ve sağlıksız binalarda hizmet verdiğini ifade eden Şahin, “Bu ekonomik koşullarda hizmeti nitelikli ve sağlıklı koşullarda sunmaya çalışmak için çaba harcarken ‘Ben yaptım, olacak’ ile karşı karşıyayız” dedi.
‘KANUN TASARISINI KABUL ETMEYECEĞİZ’
Aralık ayında iş bırakma eylemi yapacaklarını belirten Dr. Şahin, “Kasım ayında 3 gün iş bırakarak uyardık, 2-6 Aralık’ta da iş bırakmak için ilanımızı yaptık. Yönetmelik değişmediği gibi neredeyse her sabaha bilimsel dayanağı ve temeli olmayan yeni yeni kanun tasarılarıyla uyandık” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yeni kanun teklifinde, koruyucu sağlık hizmetleriyle ilgisi olmayan uygulamaların aile sağlığı merkezlerinde yapılabileceğine dikkat çeken Dr. Şahin, “Bizler 85 milyon vatandaşımızın koruyucu sağlık hizmetleri almasını sağlayan sağlık neferleriyiz. Bilimsel dayanağı olmayan, etik, deontolojik olmayan hiçbir uygulamayı 1. basamak sağlık hizmeti olarak sunmayacağımızı deklare ediyoruz. Koruyucu sağlık hizmeti parayla satın alınamaz. Aile sağlığı merkezleri ticarethane değildir” dedi.
Dr. Şahin, 29.000 aile hekiminin meslek onurunu zedeleyen bu sözleşme ve ödeme yönetmeliği ile kanun tasarısının kabul edilemeyeceğini belirtti.