GÜNDEM

Akdeniz Üniversitesi’nde gazetecilik konuşuldu

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Antalya'nın medya dünyasına yön veren isimleriyle buluştu. Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte öğrencilere ‘Yerel Basın Haberciliği ve İstihdam’ konulu bir konferans verildi

CUMHURİYET'İN 100'üncü yılında yerel basın buluşmalarının ilki Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleşti. Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tülay Şeker’in yaptığı konferansta, Antalya Ekspres Gazetesi İmtiyaz Sahibi Uğur Keskin, Akdeniz Manşet Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü ve Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Şifa Çiçek, Hürses Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ersin Aydın ve Lider Medya Haber Koordinatörü İbrahim Okumamış’ın konuk olarak katıldığı konferansta yerel basının önemine vurgu yapıldı.

GAZETECİLİK ÖLMEYECEKTİR

Cumhuriyetin 100. yılında yerel basın buluşmalarının ilki Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleşti. Konferansta duayen gazeteciler, geleceğin gazeteci adaylarıyla bir araya gelerek soruları yanıtladı.  Antalya Ekspres Gazetesi İmtiyaz Sahibi Uğur Keskin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “Yerel gazeteler fazilet adalarıdır” sözüne atıfla konuşmasına başladı. Keskin, Antalya'nın yerel basın açısından Türkiye'de ilk dört şehir arasında yer alabilecek kadar güçlü olduğunu vurgulayarak, “Son yıllarda yaşanan göçlere baktığımızda, Antalya'nın kişilerin sadece yaşamak için değil aynı zamanda ikinci bir fırsat olarak geldikleri ve şanslarını denedikleri bir yer haline geldiğini görüyoruz. Kişilerin, olumsuz durumlarla karşılaşılması durumunda şehri terk etme eğilimi de var. Bu durum, sadece yerel basını değil aynı zamanda şehrin tarihine, doğasına ve geleceğine karşı duyarsızlaşmayı da beraberinde getiriyor. Bu duyarsızlık, kentin yerel değerlerine olan bağlılığı zayıflatıyor ve toplumun ortak kültürel mirasına duyarsızlaşma eğilimine neden oluyor” dedi. Keskin ayrıca gazeteciliğin ölmeyen bir meslek olduğunu belirterek  “Ben mesleğe başladığımda kimse bana ‘5-10 yıl sonra yazılı basın kalmayacak’ sözünü kullanmamıştı. Öyle bir endişemiz de hiç olmadı. Gazeteci adaylarına söyleyeceğim tek şey korkmamaları ve bu düşünceyi kafalarından atmalarıdır. İster kâğıda basılı olsun, ister taşa basılı olsun. Gazetecilik ölmeyecektir” ifadelerini kullandı.

BASIN YASASINA HÂKİM OLSUNLAR

Gazeteci adaylarına basın kanunları konusunda bilgi sahibi olmaları gerektiği uyarısında bulunan Uğur Keskin, öğrencilere yerel basınla daha fazla etkileşimde bulunmaları gerektiğini tavsiye etti. Keskin, “Basın Kanunu'nda yapılan değişiklikler, iletişim fakültesi öğrencileri ve gazeteci adayları için avantajları beraberinde getirerek önlerini açtı. Bugün bir gazete sahibi, işe almak istediği kişiyi iletişim fakültesi dışından seçerse, bu kişi 2 yıl boyunca basın kartı alamayacak ve kadro içerisinde gösterilmeyecektir. İletişim fakültesi dışından mesleğe girmek isteyenler için şartlar artık daha da zor hale getirildi. Öğrencilerin bulundukları şehirde kaç gazete ve site olduğunu, ne kadar bir kadro genişliğine ve gazeteciye ihtiyaç duyulabileceğini bilmeleri gerekiyor. Antalya'da 11 gazete ve 16 haber sitesi var. Şu anda şartları sağlayan haber site sayısı 5 ve bu sayının 8'e çıkması bekleniyor. Her gazete şu anda en az 6 fikir işçisi istihdam etmek zorunda. Resmi ilan alan haber internet sitelerinde ise bu sayı 8'dir. Öğrencilerin gelecek planlaması yaparken bunları göz önünde bulundurmaları, kendi kariyerleri açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

YEREL İMZASINI GÖRÜRSÜNÜZ

Yerel medyanın önemine dikkat çeken Hürses'in İmtiyaz Sahibi Ersin Aydın, gazetecilik alanında yaşanan değişimlere dikkat çekerek 'yerellik' kavramının özelliğinin zaman içinde kaybolduğunu ifade etti. Aydın, “Ulusal kanallara ve gazetelerine baktığınızda haberin geçmişini takip ettiğinizde, muhakkak yerel bir gazetecinin imzasının olduğunu görürsünüz. Aynı şekilde bugün yerel bir gazete veya kanalda artık tek bir ‘tık’ ile dünyanın her yerinden istediği şehirdeki habere ulaşabiliyor. Bu durum yerel ve ulusal kavramlarının arasındaki farkı da gün geçtikçe azaltıyor” dedi. İnternetin etkisiyle haber yetiştirme kaygısının arttığını ve yazılı basının azalmasına rağmen tamamen yok olmadığını belirten Aydın, “Günümüzde gazetecilik ‘hız’ ve 'tıklanma' sorunuyla karşı karşıya. Her şey gibi haberlerde çok hızlı tüketiliyor. Bu nedenle sektörün değişimi de bu ihtiyaçlara göre evriliyor” şeklinde konuştu. Antalya’da yerel basın arasında güçlü bir dayanışmaya olduğuna dikkat çeken Aydın, birlikte hareket etmenin güç verdiğini belirtti.

GAZETECİLİĞİN MESAİSİ YOKTUR

Gazetecilerin hiçbir zaman mesai kavramının olmadığını ve her an haber kaygısıyla hareket etmesi bilincinde olması gerektiğini belirten Akdeniz Manşet Gazetesi Genel Koordinatörü ve Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Şifa Çiçek, “Gazetecilik mesleği gereği, bir afet veya toplumsal olay sonucu gece yarısı 1’de olsa o habere gider. Yakın zamanda kovid nedeniyle tüm dünya eve kapanmışken bizler yine çalışıyorduk ve sokaklardaydık. Meslek hayatım boyunca hiçbir zaman diğer mesleklerdeki gibi hafta sonu doğru dürüst bir tatil yaptığımı hatırlamam” dedi.  Yerel medyanın toplumun temel taşlarından biri olduğunu söyleyen Çiçek, “Yerele düşen haber sonrasında yaygın medyaya düşer. Basın zincirin önemli bir halkasını yerel basın oluşturuyor. Bu nedenle gittiğim her şehirde, kentin gündeminin ne olduğunu bilmek adına gazetelerini alır, okurum. Şunu da ayrıca belirtmek isterim tasarım, köşe yazarları ve haber dili gibi unsurları da baktığımızda Antalya, Türkiye’de medya dünyasında önemli figürlerinden bir şehir olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır” diye konuştu.

YEREL GAZETELER AYNI ZAMANDA BİR OKULDUR

Lider Medya Haber Koordinatörü ve Lider Gazetesi Başyazarı İbrahim Okumamış, yerel gazetelerin önemine dikkat çekerek bu medya kuruluşlarının, birer habercilik mektebi olarak söyledi. Yerel gazetelerin, toplumun nabzını tutma ve gerçekleri yerel düzeyde aktarma görevini üstlendiğini belirten Okumamış, bu görevin yerine getirilmesinin ulusal haberlerin kalitesini de doğrudan etkilediğini ifade ederek, “Habercilik yerelde başlar, ulusalda biter. Ulusallar, yerel haberleri giremediği için can çekişiyor. Bu mekteplerde öğrenilen yerel duyarlılık, sorumluluk ve güvenilir haber yapma becerileri, gazetecinin temel taşları oluşturur. Antalya’ya baktığımızda burada doğmuş, büyümüş yerli diyebileceğimiz gazeteci sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Antalya insanı sadece basında değil farklı sektörlerde de çalışmayı pek sevmiyor. Bu durumda yerel basın için bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yerel haberler, toplumun günlük yaşamını ve sorunlarını daha yakından yansıtır. Ulusal görmeyeceğiniz çoğu haberi yerelde bulabilirsiniz. Yerel haberlere duyarsız kalan ulusal medya, bir can damarını kaybetmiştir. Nitekim çok büyük diyebileceğimiz gazetelerin çoğu Antalya’da bürolarını kapattılar. Bu durum yerel medyanın ulusal düzeyde büyük bir öneme sahip olduğunu bir kez daha göstermiş oldu” dedi.