1960'lı yıllara kadar Antalya'da insanlar ya Kaleiçi'nde ya da Balbey mahallesinde çoğunluğunun Rum ustalar tarafından yapıldığı yarı ahşap, yarı taş binalarda oturuyorlardı. 1922'de Antalyalı Rumların kentten ayrılmaları ile 1935'lere kadar Antalya'da ev inşa edecek usta dahi bulunamamıştı. Antalya'da 1930'lu yılların sonlarına doğru inşa edilen okul, kütüphane dışında oturmak için ilk evler ancak 1944 yılında Haşim İşcan'ın gayretleri ile yapıldı. Haşim İşcan Antalya'da 1940'lı yılların başında Bahçelievler Yapı Kooperatifi'ni kurdu. O güne kadar bugün Konyaaltı Caddesi'nin sağında ve solunda kalan arazi, kayalık ve makilik bir alandı. Bu nedenle kimse çakalların uluduğu bu yerde oturmak istemiyordu. Vali Haşim İşcan, Antalyalı zenginleri bu kooperatife üye ve bahçeli bir ev sahibi olmaya zorladı.

SADECE EV DEĞİL BİRÇOK İHTİYAÇ DÜŞÜNÜLDÜ

Antalya’nın Sivil Tarihçisi Hüseyin Çimrin’e göre, Haşim İşcan tarafından planlanan Bahçelievler Yapı Kooperatifi kurulduğunda ilk etapta 200 ev yapılmasına karar verilmişti. Fakat kooperatif yalnız bina kurmakla kalmayacak, bu yerlerde başlı başına modern bir mahalle meydana getirecekti. Bahçeli evlerin bulunduğu alanın orta bir yerinde ve kıyılarda 15 bin metrekarelik sahada bir park, ‘Antalya'yı Güzelleştirme Cemiyeti’ tarafından yaptırılacaktı. Bahçelievler, 1940'lı yılların ortalarına doğru Konyaaltı patikasının üzerinde her biri bahçeli ve denize nazır iki tipte kuruluyordu. Bunlardan birincisi 15 bin, diğeri de 14 bin liraya mal oluyordu. Birinci tipteki denize bakan evlerin önündeki alanda bugünkü Atatürk Parkı’nın ilerisinde herhangi bir yapı inşaatını önlemek için, her evin önündeki 11 dönümlük arazisi bu ev sahiplerine armağan olarak verilmişti. Ancak ev sahiplerinin önlerindeki bu araziye inşaat yapmaları yasaktı. 1977 yılında bu alan Turizm ve Tanıtma Bakanlığı tarafından Atatürk Parkı yapılmak üzere kamulaştırdığında bu armağan arsalar, ev sahipleri için yüklü birer kamulaştırma bedeline dönüştü.

antalya 1930

ANTALYA KAYBETTİ BURSA KAZANDI

1940'larda Bahçelievler Mahallesi'ni kurmayı hedefleyen Vali Haşim İşcan, "Burası geleceğin Antalya'sı olacak; biner lira vererek bu evlere sahip olun" diye Bahçelievler Kooperatifi'ni kurmuş ve Antalyalı zenginleri bu kooperatife üye olmaya zorlamıştı da. Antalya'nın zenginleri ise sağa sola kaçışmışlardı. Aslında bu girişimi ile Haşim İşcan, hem yeni modern bir semt yaratmak; hem de Antalya insanını daha konforlu yaşama alıştırmak istiyordu. Fakat Antalya'nın ileri gelenlerini bir türlü buna ikna edememişti. İkinci Dünya Savaşı’ndan dolayı Valilerin özel yetkileri vardı. Hem Vali ve hem de Antalya Belediye Başkanlığı görevlerini üstlenmenin verdiği yetki ile Antalya'nın zenginlerine araba lastiği vermemiş, bazı istekleri için zora koşmuştu. En sonunda Antalya'nın bu ileri gelenleri topluca Ankara'ya giderek, o zamanki Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'den "Bu adamı buradan alın, yoksa hepimiz birden partiden istifa edeceğiz" restini çektiler. Cumhurbaşkanı İnönü de o günkü 2. Dünya Savaşı yıllarının verdiği nazik durum nedeniyle bu resti gördü. Vali Haşim İşcan'ı Bursa'ya tayin etti. Antalya'da böylece imar hareketleri durdu ve Antalya yerine Bursa kazandı. Bursa imar edildi. Antalya kenti Vali Haşim İşcan gittikten sonra eski yalnızlığına, biçareliğine geri döndü. Ancak Bahçelievler'deki bina inşaatları devam etti. 1950'li yılların başında binalar tamamlandı. Şehir merkezinden çok uzakta olduğu kabul edildiği için evlerin birçoğu yıllarca boş kaldı. Böyle bir girişimle her evin denizi ta ufuklara kadar görebilecek şekilde kurulduğu Bahçelievler semti, bugün de Antalya'nın seçkin semtlerinden biridir. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin