KÜLTÜR - SANAT

Antalya'da 'Eyvan Gecesi'

Doğu Anadolu türküleriyle Antalya'nın kültür-sanat yaşamına renk katan Ali Kardaş Türk Halk Müziği Korosu, müzikseverlere 'Sıra Gecesi' tadında unutulmaz bir akşam yaşattı

Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleşen 'Eyvan Gecesi' adlı sezonun son konserinde, Antalya'da Anadolu'nun bağrından çıkmış türkülerin, sıra gecelerinin sevilmesine, yörelerin gelenek-göreneklerinin yaşatılmasına öncülük etmiş, sayısız öğrenci yetiştirmiş olan şef Ali Kardaş'ın yönettiği Türk Halk Müziği Korosu sahne aldı. Sunumunu TRT'den emekli spiker Rukiye Benek'in üstlendiği konsere türkü severlerin, koro şeflerinin, koro üyelerinin ilgisi yoğun oldu.

Konser, koronun seslendirdiği Urfa yöresine ait 'Urfa'nın Etrafı Dumanlı Dağlar' adlı türküyle başladı. 'Ne Güzeldir Diyarbakır Elleri' adlı türküyle devam eden konserde zihinlerde yer etmiş 'Kırklar Dağı'nın Gözü', 'Hangi Bağın Gülüsen', 'Nemrut'un Kızı', 'O Zalimi Bulacağım', 'Gözüm Urfa', 'Bülbül Konmuş Bostana', 'Ay Doğar Sini Sini', 'Garip Bir Kuştu', 'Urfalıyam Ezelden', 'El Vurma Yaralıyam', 'Seven Ölür Yar İçin' gibi birçok türkü yorumlandı.

KONUK SANATÇI SÜRPRİZİ

İsmail Baha Sürelsan Konservatuarı'nda eğitim planlama ve koordinasyon başkanı olarak görev yapan Nihat Akçer, gecenin sürprizi olarak sahneye çıktı. Akçer, 'Hele Yar Zalım Yar' adlı türküyü seslendirdi, izleyici de hep bir ağızdan eşlik etti. Konser, 'Mardin kapı Şen Olur' adlı eserle sona erdi.

EYVAN NEDİR?

Daha çok Diyarbakır, Urfa ve Mardin illerinde yaygın olan 'eyvan' evlerin önünde üzeri kapalı, yanları yarı, önü tamamen açık olan, yerden de yüksek tutulan, avluya açılan bir yaşam alanı. Hem avludan odalara geçişi sağlaması, hem de yaz aylarında yarattığı gölgelik ve serinlik ile günlük yaşamın sürdüğü, sazlı-sözlü, eğlenceli buluşmaların yapıldığı sosyal bir mekân olarak biliniyor.