KÜLTÜR - SANAT

Antalya'nın gözde konuğu Atatürk'ün izleri

Cumhuriyetimizin önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye'nin dört bir yanını dolaşarak halkıyla buluştuğu, sorunları dinlediği ve çözüm aradığı yurt gezileri arasında Antalya'nın özel bir yeri vardır. 1930, 1931 ve 1935 yıllarındaki üç ayrı ziyareti, bir liderin kentin sıcak kucaklamasını ve halkın kalbinde derin izler bırakan anları simgeler

İLK BULUŞMA: 1930'UN MART AYI

Baharın taze esintisiyle, İzmir'den Aydın trenine binen Mustafa Kemal Atatürk, Antalya'nın sıcak kucaklamasını arzuluyordu. 4 Mart 1930'ta, Aydın'a adım attıktan sonra, Isparta ve Burdur'un izinden giderek 6 Mart'ta Antalya'ya vardı. Halk, Atatürk'ü bekleyişle doldurduğu sokaklarda, zafer takları ve coşkuyla süslenmiş meydanlarda ona “Hoş geldin!” dedi. Bugün hala Antalya’da her 6 Mart, Ata’mızın şehre ayak basışı kutlanır.

Yenikapı'daki köşkte ağırlanan Atatürk, halkın sevgisiyle karşılanmanın gururunu yaşadı. Ona ayrılan köşk, sadeliği ve temizliğiyle donatılmış, halkın katkılarıyla bir sevgi yuvasına dönüşmüştü. Karşılama töreni sonrasında, balkona çıkarak halkı selamlayan Gazi, Antalya'nın güzelliklerini daha yakından görmek için sabırsızlanıyordu.

ANTALYA'NIN GÜZELLİĞİ

Atatürk, şehirdeki otomobil gezisi sırasında, Tophane yolu üzerindeki buz fabrikası ve Türk Ocağı'nı ziyaret etti. Halkın sevgisiyle karşılanan Gazi, Antalya'nın önemli noktalarını gezerek halkın yaşamını yakından inceledi. Akşam Yenikapı'da düzenlenen etkinliklerle, Antalya'nın kültürü ve coşkusu Atatürk'le buluştu.

Atatürk, Arapsuyu'ndaki Mursi çiftliğine gittiği gün, doğanın kucaklayıcı güzellikleriyle tanıştı. Rüstemiye Gemisi ile ulaşılan bu cennet köşesinde, Antalya'nın doğal güzellikleriyle bütünleşti. Rumkuş mevkiindeki manzaraya hayran kalan Gazi, bu güzelliklerin adının ‘Erenkuş’ olarak değiştirilmesini istedi. Doğanın kucakladığı bu isim, Atatürk'ün sevgi ve anlam yüklü jestlerinden biriydi. Gezisinde Antalya’dan etkilendiğini her fırsatta dile getiren Atatürk, “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir!” diyerek şehre hayranlığını belirtti.

TARİH VE GÜZELLİK BULUŞUYOR

Atatürk, ertesi gün Aspendos Antik Tiyatrosu'nu ziyaret etti. Onu görmeye gelen halkın coşkulu karşılamasının ardından tiyatroyu gezen Gazi, kültürel mirasın korunmasına önem verdi. Tiyatro hakkında bilgi alırken kültür ve sanat alanındaki bilgisini ortaya koydu. Aspendos Tiyatrosu'nun onarılması ve ziyarete açılması için talimat veren Atatürk, tarihle buluştuğu anıların tadını çıkardı.

İKİNCİ ZİYARET: 1931 YILI

1931'in Şubat ayında, Atatürk'ün Antalya'ya ikinci ziyareti gerçekleşti. Dünya buhranının ve kapatılan Serbest Cumhuriyet Fıkrası'nın etkilerini yerinde görmek üzere yola çıkan Gazi, Antalya'nın sıcak sularına tekrar kavuştu. Alay karargâhını denetleyen, mahalli işler hakkında bilgi alan ve memleketin iktisadi durumu üzerine konuşan Atatürk, halkın sorunlarına çözüm aradı.

ÜÇÜNCÜ BULUŞMA: 1935 YILI

1935'in Şubat ayında, Atatürk'ün üçüncü ziyareti gerçekleşti. Zafer torpidosu ile Alanya'ya ulaşan Gazi, Antalya'ya doğru yol aldı. İskelede binlerce Antalyalı tarafından karşılanan Atatürk, şehri faytonla dolaşarak halkla bütünleşti. İsmini verdiği Erenkuş'un doğal güzelliklerini tekrar ziyaret eden Atatürk, fener alayı ve coşkulu kutlamalarla Antalya'dan ayrıldı.

Atatürk'ün Antalya ziyaretleri, bir halkın kalbine nasıl dokunabileceğinin en güzel örneklerinden biridir. Bu ziyaretler, Gazi'nin Antalya'ya olan sevgisinin ve Antalyalıların Atatürk'e olan bağlılığının eşsiz bir yansımasıdır.