ANTALYA’DA 2008 yılında Eski Doğu Garajı Mevkii'ndeki Halk Pazarı, Belediyenin iş merkezi yapımı projesi kapsamında yıkılmıştı. Bu alanda yüklenici inşaat firması tarafından yapılan temel hafriyatı sırasında arkeolojik kalıntılar gün ışığına çıkmıştı. Bu kalıntıların, bugün büyük bir kısmı modern yapılaşma altında kaybolmuş olan Antik Atteleia Kentine ait Nekropol (mezarlık) alanı olduğu ortaya çıkmıştı. Bebek mezarından, yetişkin mezarlarına toplam 12 farklı çeşit mezarlık bulunuyor.
ROMA DÖNEMİNİ 100 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Arkeologları ve Akdeniz Üniversitesi’nin arkeoloji bölümüyle başlayan kazı çalışmaları daha sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Müze Müdürlüğü Başkanlığının kontrolünde devam etti. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan arkeolog Onur Nugay, ‘Doğu Garajı Nekropolü’ kurtarma kazı çalışmalarında bizzat bulunan isimlerden biri. Açılacak olan müze hakkında açıklamalarda bulunan Onur Nugay, “Yakın zamanda açılacak olan müzede, erken roma döneminde ölü gömme adetleriyle ilgili çok güzel örnekler veren bir alan. Bence sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli nekropol merkezlerinden bir tanesi. Erken Roma dönemini 100 yıl geriye götürdü.” dedi.
‘AÇILMASI İÇİN GÜN SAYIYORUZ’
2008-2010 yıllarında kurtarma kazılarında görev alan Onur Nugay kazılar bittikten sonra yarışma düzenlendiğini, yarışmada birinci gelen proje buraya uygulanmaya başlandığını belirtti. Nugay, “Kazanan projenin amacı, altta yürüme yolları yaparak mevcut erken Roma mezarlarını gezdirmek. Ve üstteki sergi alanlarında da burada bulunan eserleri sergilemektir. Projenin inşa kısmı bitti. Şu anda da teşhir tanzim kısmının yapılması için Kültür Bakanlığı ve belediyemizin iş birliği ile süreç devam ediyor. Buranın halk ile buluşması için gün sayıyoruz, çok heyecanlıyız ” ifadelerini kullandı.
ÇOK YÖNLÜ BİR MÜZE
Nugay, “Modern şehrin altında kalmış bir şehrin merkezinde sergileyebileceğimiz çok şey yok. Antalya’da şehir merkezinde böyle bir tarihin fışkırması hem turizm açısından hem arkeoloji açısında hem de evrensel tarih açısından çok önemli. Aynı zamanda çağdaş kent müzeciliği anlamında da çok önemli dokunuşlar var dinleti çanağı var, konserler için alan düzenlendi. İçerde konferans salonlarımız var. Farklı disiplinlerde kişiler konferans verebilir. Müzeciliği ve arkeolojiyi şehrin modern yaşamına entegre ederek eski çağ ve yeni çağ kombinasyonunu yaratacağız. Zaten Dünyada ki çağdaş kent müzeciliği anlayışına baktığımız zaman da bu örneklere rastlıyoruz.” dedi.
ÖZEL HABER/ ÇİĞDEM KORKAN