Güneşin sıcak dokunuşuyla parlayan Antalya'nın tarihi Kaleiçi semtinde, 1860 yılında zengin bir ailenin oğlu olarak dünyaya gözlerini açtı Hüsnü Karakaş. Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminin gölgesinde en önemli okullardan birinde eğitim gördü, adeta geçmişin ışığını takip eden bir yolcu gibi.

Kurtuluş Savaşı'nın yankılarının sürdüğü dönemde, Hüsnü Karakaş, Kuvâ-yi Milliye'ye destek vermekten çekinmedi. Milletin bağımsızlık mücadelesine omuz verdi, yandaşları topladı. Antalya'nın kaderini değiştirecek bir figür olarak sahneye çıktı.

ŞEHİR GELİŞİYOR

1930 ile 1934 yılları arasında belediye başkanlığı görevini üstlenen Karakaşzade Hüsnü Bey, Antalya'nın geleceğini şekillendirmek için elinden gelenin en iyisini yapmaya kararlıydı. Kentin gelişimini hızlandırmak ve modernleşmek için yoğun bir çaba harcadı. İlk olarak, Antalya'nın imar haritasını çıkardı, şehrin düzenini planladı. Kalekapısı ile bugünkü İş Bankası arasındaki eski ahşap dükkânları yıkarak caddeyi genişletti ve şehrin altyapısını güçlendirdi.

Antalya'nın sembolü haline gelen Saat Kulesi'nin üzerindeki düdüğü yaptırdı ve saat kulesini restore ederek kente güzellik kattı. Ayrıca, Halkevi binasını inşa ettirerek kültürel etkinliklerin merkezi haline getirdi. Bu binanın bugünkü Büyükşehir Belediye binası olarak kullanılması, Karakaşzade'nin vizyonunu yansıtıyordu.

TARTIŞMALI YENİLİKLER

Ancak, Hüsnü Karakaş'ın belediye başkanlığı döneminde en tartışmalı kararlardan biri Antalya Surları'nın yıkılmasıydı. Kentin hava alamadığı gerekçesiyle alınan bu karar, dönemin en çok konuşulan icraatlarından biri oldu.

Hüsnü Karakaş, 1948 yılında aramızdan ayrıldı, ancak mirası Antalya'nın dokusunda hala yaşamaya devam ediyor. Onun döneminde yapılan çalışmalar, şehrin tarihini ve kimliğini etkileyerek gelecek nesillere miras bıraktı.

KARAKAŞ CAMİİ

Hüsnü Karakaş'ın anısını yaşatmak adına yapılan çalışmalardan biri de Karakaş Cami oldu. Antalya'nın merkezinde, Hadrian Kapısı'nın tam karşısında yer alan bu cami, ilk olarak 14. yüzyılda inşa edilmiş olsa da tamamen yıkıldı. 2003 yılında Mimar Turgut Cansever tarafından yeniden inşa edilerek geçmişiyle bugünü buluşturan bir simge haline geldi.

Hüsnü Karakaş, Antalya'nın tarihine damgasını vurmuş bir isim olarak hafızalarda ve şehirde yaşamaya devam ediyor. Haber/Erendiz ÖZKURT

Editör: Uğur Keskin