BUGÜN Atatürk Caddesi üzerinde bulunan iki binada kurulmuş olan Antalya Lisesi’nin binaları, Antalya esnafından bakkallık yapan iki Rum İstavri kardeşlerin kendilerine ev olarak yaptırmış oldukları yapıdır. 1889-1891 yılları arasında bu yapıların inşa edildiği ve İstavri kardeşlerin burayı altı yedi sene kadar ev olarak kullandıkları bilinmektedir. Daha sonra bu yapıların o zamanki Milli Eğitim Bakanlığı anlamındaki Maarif Vekâletine geçtiği bilinmektedir. Maarif Vekâleti 1898 yılında bu binalarda ilk ‘Beş Sınıflı Liva İdadisi’ni kurmuştur. 1902 yılında ise bu binaların okul haline dönüştürülmesi için 17 bin 600 kuruşluk bir bütçe ayrılmış ve tadilatta kullanılmıştır.
ANTALYA LİSESİ’NİN TARİHÇESİ
1898 yılında Antalya'da ‘Beş sınıflı Liva İdadisi’ adı altında şimdiki idare binası olarak kullanılan binada eğitim ve öğretime açılmış ise de aynı yılda sınıfların beşi de oluşturulmamıştır. Sadece İdadinin dört sınıfı oluşturulabilmiştir.1899 yılında bu dört sınıfa bir sınıf daha eklenerek ‘Beş sınıflı Liva İdadisi’ şeklini almıştır. 1916 yılında Liva İdadisi'nin adı sultani olarak değiştirilmiş ve tek devrelik bir sistem uygulanmıştır. 1917 yılında sultaniye bir sınıf daha eklenerek okulun öğretim süresi on yıla çıkarılmıştır. 1926 yılında dokuz sınıflık sultaniye iki şubeli bir pedagoji sınıfı eklenmiştir. Böylece okul, pedagoji şubelerini içine alan Antalya Ortaokulu haline getirilmiştir.1 Ocak 1933 tarihinde pedagoji sınıfları kaldırılarak aynı yıl okula bir sınıf daha eklenmiş ve okul lise olarak eğitim ve öğretime devam etmiştir.
1933 YILINDA ASIL ADINI ALDI
Sürekli değişim içinde olan okul 1933- 1968 yılları arasında lise ve ortaokul olarak birada bulunan okulun adı 'Antalya Lisesi' olmuştur. 1940-1941 eğitim ve öğretim yılında öğrenci sayısının artması nedeniyle geniş bir alan temin edilerek ana bina diye anılan bölüm aynı öğretim yılında açılmıştır. 1954-1955 eğitim ve öğretim yılında okulun bünyesinde üç sınıflı gündüz Ticaret Lisesi açılmıştır.1959-1960 döneminde ise gündüz Ticaret Lisesi yine üç sınıflı Akşam Ticaret Lisesine dönüştürülmüştür.1974 yılında 200 yataklı yeni pansiyon binasının inşaatına başlanınca eski pansiyon binası ve müdür lojmanı da yıkılarak yeni pansiyon binası 1976-1977 eğitim ve öğretim yılında hizmete girmiştir.1981-1982 eğitim ve öğretim yılında da öğrenci sayısının artmasına bağlı olarak parasız yatılılık statüsü kaldırılmıştır. Aynı yıl pansiyon binası yirmi dört derslik ve bir kütüphane salonu haline getirilmiştir.1990-1991 öğretim yılında Antalya Lisesi ve Öğrencileri Koruma Derneğinin girişimleri ile okul bahçesinde yıktırılan barakaların yerine derslik, spor salonu, öğretmen ve öğrenci kantinleri bulunan ek binanın temeli atılmış ve B blok binası 1991-1992 yılında eğitim ve öğretime açılmıştır. 29 Ekim 1992 tarihinde tarihi okul olması sebebiyle Antalya Lisesinde Cumhuriyet Müzesi kurulmuştur.
ATATÜRK’TEN ZİYARET
Antalya Lisesi Mezunları Vakfı’na (ALİV) göre, Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Mart 1930 tarihinde Antalya Lisesi’ni de ziyaret ettiği ve okul gezdikten sonra derse katılıp öğrencilerle diyalog kurduğu belirtildi. M. Cemal Altanay hatıralarında Atatürk’ün Antalya Lisesi’ni ziyaret etmesini ve katıldığı tarih dersindeki diyalogları şöyle aktarmaktadır: “... Rüstemiye Vapuru ile Antalya Körfezi gezintisinden iki gün sonra okulumuzu da ziyaret etti. O saatte bulunduğum sınıfta tarih dersi vardı. Konu da ‘Fransız İnkılabı’ idi. Dersin onuncu dakikasında sınıfın kapısı açıldı. Gazi, arkasında birçok zevat olduğu halde, sınıfa girdi. Muallimden ders ve konusunu sordu. Hiç̧ unutmam, ellerini birbirini kenetleyerek on bir erkek, bir kız talebeden ibaret olan bizleri tek tek süzdü̈ ve hepimize hitaben: “Büyük Türk İnkılabının aziz besleyicileri, muallimlerdir. Siz de bu yolu tutmuşsunuz, çok sevindim, inkılabımıza hayırlı ve uğurlu olmanızı temenni ederim” ifadelerini kullandı.
TANINAN BİRÇOK KİŞİ ANTALYA LİSESİ’NDEN MEZUN
Antalya Lisesi’nden bugüne kadar 35 bin kişinin mezun olduğu söyleniyor. Ve günümüzde tanıdığımız sanattan, siyasete birçok kişi Antalya Lisesi’nden mezun. Bunlar: Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Külebi, Deniz Baykal, Olcay Baykal, Levent Yüksel, Menderes Türel, Burak Yılmaz… HABER/ÇİĞDEM KORKAN