Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO), haziran ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, hem ülke hem kent gündemi ve ekonomik konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Ali Bahar, ATSO olarak verimlilik temelli politikalara vurgu yapmalarını ve söylemden eyleme geçme kararlılığını ortaya koyacaklarını da ifade etmelerini önemsediklerini söyledi.
ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRMESİ
Asgari ücretle ilgili kararı değerlendiren Bahar, "Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret konusunda komisyon çalışmaları işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlandı. 2023'ün ikinci yarısında asgari ücret brüt 13 bin 14 lira, net 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Böylece yüzde 34 artış yapılmış oldu. 400 TL olarak uygulanan asgari ücret desteğinin 500 TL olarak uygulanmaya devam edeceğini de Sayın Bakanımızdan bu vesile ile öğrenmiş olduk. Asgari ücretli çalışanlarımızın enflasyon karşısında alım güçlerinin erimemesi adına böyle bir artış önemliydi. Bu yalnızca ücretlinin desteklenmesi açısından değil aynı zamanda ekonominin canlılığını kaybetmemesi açısından da önemlidir. Ancak bu artış işverenler açısından ek maliyet yaratarak işsizliğin yükselmesine de yol açabilir kanaatindeyim" dedi.
'ÇÖZÜM KAPIMIZI HEMEN ÇALMAYACAK'
Ekonomi yönetimindeki değişimlere dikkati çeken Ali Bahar, şunları söyledi:
"Biz faizler ve finansmana erişim konusunda uzun süredir yaşadığımız belirsizliğin bir an önce istikrara kavuşması gerektiğini ifade ettik. Peki ne oldu? Bu konuda merkez bankamız 2,5 yıldır izlediği politikanın dışına çıkıp, reel piyasa koşullarına uyum konusunda güçlü sinyaller verdi. Biz 'piyasalarda finansal istikrara yönelik adımların atıldığı politikaların hayata geçirilmesini talep ediyoruz' dedik. Peki ne oldu? Hazine ve Maliye Bakanımız göreve gelir gelmez hükümetimizin temel hedefinin toplumsal refahı artırmak olacağının müjdesini verdi. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada; şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacağının sözünü yine Sayın Bakanımızdan duymuş olduk. Biz KOBİ tanımının bugünün enflasyon şartlarına uymadığını dile getirmiştik. İlaveten bu konuda da ne oldu? 26 Mayıs'ta KOBİ tanımı 250 milyon TL'den 500 milyon TL'ye çıkarıldı. Bu kararlar ve bu gelişmeler sevindirici olsa da çözüm hemen kapımızı çalmayacak."
ENFLASYON VE VİZE SORUNU
Merkez Bankası'nın anketine göre 24 ay sonrası için TÜFE beklentisinin yüzde 18,12, 12 ay sonrası dolar kuru beklentisinin ise 29 TL olduğunu dile getiren Bahar, bunun dünyada da olduğu gibi enflasyonla mücadelenin devam edeceği demek olduğunu kaydetti. Güncel bir konu olarak vize sorununu da gösteren Bahar, "AB ülkeleri dış ticaretimizde, göz ardı edemeyeceğimiz, erteleyemeyeceğimiz, 'bugün olmazsa yarın gideriz' diyebileceğimiz bir opsiyon değildir. İş insanlarımızın ticaret yapmak, düzenlenen fuarlara katılmak, ikili görüşmelerde bulunmak kültürel ve sanatsal faaliyetlerini gerçekleştirmek gibi nedenlerle seyahat etmesi gerekmektedir. Bize gelen şikayetlere baktığımızda vize için başvuran her üç kişiden ikisi maalesef reddedilmektedir. Hızlı biçimde vize alması gereken üyelerimiz bu yüzden yeni pazarlara açılamamakta, ikili görüşmeler gerçekleşememektedir. Bizim isteğimiz devletimizin AB ile bu konuyu öncelikli gündem maddesi yapması, bu konuda önümüzü açmasıdır" dedi.
ATSO'DAN SONRA AKS İÇİN DE GES KARARI
Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi projesinin karma organize sanayi bölgesine dönüştüğünden bahseden Bahar, şimdiden 65 yatırımcıdan tahsis başvurusu alındığını açıkladı. ATSO'nun Güneş Enerji Sistemi (GES) yatırım kararıyla ilgili de bilgi veren Bahar, "Hizmet binası çatısına güneş enerji santrali montajı bu ay başlanmıştır. Temmuz ayı sonunda kurulum tamamlanıp, aktif hale gelecektir. Binamızın yıllık yaklaşık 3 milyon TL olan enerji maliyeti, bu yatırımla yüzde 40 oranında azalacağı 1,8 milyon TL'ye düşeceği beklenmektedir. Kredisini kendi ödeyen bu yatırımla, 250 ton karbondioksit salınımını ve yılda 731 adet ağacın kesilmesini de engellemiş olacağız. Bu sonuçlara bakarak, elde ettiğimiz motivasyonla Antalya Kültür ve Sanat binamız için de GES yatırımı sürecimizi de başlatmış bulunuyoruz. Bunun da müjdesini buradan vermiş olmaktan ayrıca gurur duyuyorum" diye konuştu.
KENT SORUNLARI
Konyaaltı sahili, şehir içi trafik sorunları gibi gelen şikayetlerin de değerlendirildiği ve ilgili kurumlara başvurular yapıldığından da bahseden Bahar, iki kere imara açılıp, iki kere iptal edilen Kırcami İmar Planı'nın 8 mahallenin tamamını, 2 mahallenin de bazı bölümlerini ilgilendirdiği, 40 yılı aşkın süredir tapu ve imar problemi yaşayan Kırcami sorununu yakından takip ettiklerini söyledi. Bahar, "Bu konuyu siyaset üstü bir konu olarak görüyoruz. Antalya'mız için bir ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı, 1477 hektarlık bir alandan bahsediyoruz. Bu alan alternatif bir yerleşim alanıdır. Depreme dayanaklı konutlar inşa edilerek hızla Antalya barınma sorunu için alternatif çözüm niteliğindedir. Ayrıca bu plan akıllı şehir statüsünde yeniden tasarlanması için de fırsat niteliğindedir. Bu işin siyasetinden çıkıp, Antalya'mızın şehrimizin faydasına odaklanmamız şarttır" dedi.