Türk-İş Antalya Temsilcisi Cemil Ünal, asgari ücret zammının netleşmesinden sonra açıklama yaptı.  Ünal, “Türk-İş olarak açlık ve yoksulluk sınırını açıklamıştık. Açlık sınırının 10 bin 362 TL olduğunu belirtmiştik. 11 bin 402 TL olarak açıklanan asgari ücretin açlık sınırının altında olmaması bizi mutlu etti. Bunun yanında alışveriş merkezlerindeki fiyatların, gıda fiyatlarının da belli bir standarda gelmesi gerekiyor. Çünkü asgari ücretin artışını duyan kişiler hemen fiyat artışı yapıyor. Bunun denetimi bizi mutlu edecektir. Üretimin yapılması gerekiyor. Enflasyonu üretim ile yıkabiliriz” dedi.

TÜRK-İŞ--CEMİL ÜNAL

‘ASGARİ ÜCRETLİ ZOR DURUMDA KALACAK’

Türk-İş olarak alım gücünün düştüğünü, yükselmesi için tarıma ve üretime odaklanılması gerektiğini söyleyen Ünal, “Bu alım gücüyle vatandaşın yaşaması çok zor. Bölgesel olarak düşünürsek Antalya'da kiralar almış başını gidiyor. 10 bin TL’nin altında ev kirası yok, açıklanan asgari ücret 11 bin 402 TL bu rakam yaşamı da alım gücünü de zayıflatıyor.  Eğitim konusu da maalesef zayıflıyor. 60 bin TL’nin altında dershane yok. Asgari ücretlinin 60 bin TL ödemesi çok zor. Asgari ücret konuşulmaya başlandığında daha net bir fiyat açıklanmadan ekmeğe zam yapıldı bile. Bayramdan dolayı memleketine gitmek isteyenler oluyor ancak zamlar şimdiden yapılmaya başlandı. Asgari ücretli yine zor durumda kalacak” ifadelerini kullandı.

asgari-1

‘İŞVERENE DESTEKLER ARTIRILMALI’

Asgari ücretin artmasıyla birlikte işverene de destek verilmediği takdirde istihdam kaybının meydana gelebileceğine değinen Ünal, “İşverene sigorta primleriyle ilgili ya da farklı destekler verilmeli. Eğer işverene destek olunmazsa geçmişte de gördüğümüz gibi sıkıntılar meydana gelebilir. Sıkıntılar en fazla özel sektörde meydana geliyor. İşveren çalıştırdığı kişiye asgari ücret veriyor ancak kişi bankadan maaşını çektikten sonra elden işverene bir kısmını geri veriyor.  İşverene verilen sigorta desteğinin 400 TL’den 500 TL’ye çıkması yeterli değil. Çünkü sigorta primleri çok yüksek ve istihdam yapılmadıkça bu sorunlar gittikçe büyüyecek. İşverenlerin desteklenmesi gerekiyor. 500 TL ile olacak iş değil bu. Özel sektörde çalışan kişiler aylarca maaşını almayabiliyor. Bu konunun çözülmesi şart” dedi.

‘ASGARİ ÜCRET HER AY ENFLASYONA GÖRE ARTMALI’

Asgari ücretin yılda iki kere zamlanması ile ilgili konuşan Ünal, “Toplu sözleşmelerle 6 ayda bir zam yapılması yanlış. Ben her ay enflasyon bazında zammın asgari ücrete yansıtılması taraftarıyım. Ayrıca iki dini bayramımız var, hiçbir şey yapılmasa bile bayramda asgari ücretli çalışana ikramiye verilmesi gerekiyor. Son olarak buradan herkesin bayramı mübarek olsun. Bir artışın tekrar olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.  ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin