14 Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdareleri İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde başladı. Çalıştayın açılış programına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, CHP Parti Meclisi Üyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı Doktor Baran Bozoğlu, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, birim yöneticileri ve çok sayıda müdür katıldı.
Ev sahibi olarak çalıştayın açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de yaşanan iklim değişikliğine bağlı su kaynaklarının azalması, kuraklık riski, su taşkınları ve seller, su tüketim miktarının artması, su kayıp kaçakları, atıksu arıtma sistemlerinde yaşanan sorunlar ve artan maliyetler gibi nedenlerle sürdürülebilir su yönetimi daha kritik bir önem kazanmıştır. Ağır geçen pandemi koşulları, hepimizi derinden etkileyen ekonomik kriz, enerjiye gelen fahiş zamlar, yaşadığımız Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınları ve iklim krizinin de tetiklediği doğal afetler gibi birçok olumsuz koşul, hizmet ve yatırımlarımızın hayata geçirilmesine, çalışma azmimize ve kararlılığımıza engel olamamıştır. Bugün Antalya’daki 2 milyon 696 bin vatandaşımıza ve nüfusumuzun 10 katı çoğunluktaki 26 milyon yerli-yabancı turiste; altyapı, üst yapı, katı atık, arıtma, ulaşım gibi hizmetlerin yanı sıra sağlıklı içme suyunu temin etmekte, 1 milyon 515 bin 179 aboneye kesintisiz hizmet sunmaktayız” dedi.
ELEKTRİK FATURASI YÜZDE 550 ARTTI
Antalya’da su temininin diğer illerden farklı olarak gerçekleştiğine bu sebeple elektrik kullanımın daha yüksek olduğuna vurgu yapan Başkan Böcek, “ Antalya’da su baraj veya yüzey sularından değil, %98 oranında yeraltı sularından sağlanmaktadır. Ortalama 180 ila 200 metre civarında, bazen de 400 metreyi bulan derin kuyulardan dalgıç pompa ve motorlar vasıtasıyla enerji kullanılarak temin edilmektedir. Aktif 1180 kuyudan su temini, 36 merkezi arıtma tesisi, 161 içme suyu ve 270 atıksu terfi istasyonu, 1290 su deposu ile Antalya’da içme suyunun her aşamasında yüksek maliyeti olan elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Örneğin, ASAT elektrik faturamız 2022 yılı Ekim ayında 34 milyon TL iken, 2023 yılında 174 milyon TL, 2024 yılı Ekim ayında ise 200 milyon TL’nin üzerinde beklenmektedir. İçme suyu bedelinde KDV’yi %8’den %1’e indirmemizi istediklerinde derhal uyguladık. Su fiyatlarında iyileştirme yapmak için biz de hükümetten elektrikte KDV’nin %1’e düşürülmesini talep ettik. Ancak bu hususta bir sonuç elde edemedik. Elektrik giderlerimizi düşürmek ve nötr karbon hedefine ulaşmak amacıyla temiz enerji yatırımlarımızla toplam 53 megavat kurulu güçte, 145 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer enerji üretiyoruz. Bu yatırımlarımız sayesinde Türkiye’de TSE tarafından iklim dostu kuruluş belgesi alan ilk belediyemizden sonra, ilk sular idaresi de ASAT olmuştur” diye konuştu.
REKOR UZUNLUKTA SU HATTI
“Gelecek nesilleri düşünerek entegre kentsel su yönetimi planını hazırladık” diyen başkan Böcek, “ Antalya’dan Berlin’e kadar mesafede diyorduk, şimdi ise Antalya’dan Londra’ya kadar mesafede 3.605 km rekor düzeyde içme suyu hattı yaptık. Toplam 633 km kanalizasyon hattı yaptık. Bu dönemde iklim değişikliğine uyum kapsamında yağmur suyu hatlarının yapımına ağırlık veriyoruz.
Su tüketiminin en çok olduğu tarım arazilerinde ilk defa dönemimizde başlattığımız kapalı devre sulama tesisi sayısını 25’e çıkardık. Yine ilk defa Korkuteli atıksu arıtma tesisi çıkış sularını, tarımsal sulamaları için çiftçimize ulaştırdık. Su kayıp ve kaçaklarının önlenmesine yönelik içme suyu izleme ve yönetimi SCADA sistemini güçlendiriyoruz. Antalya halkının musluklarından güvenle içebilecekleri suyu, Türkak tarafından akredite edilmiş laboratuvarlarımızda sürekli takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
KAYBETMENİN VERDİĞİ ŞAŞKINLIKLA...
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Ak Parti Antalya İl başkanı Ali Çetin’in kendisi hakkındaki eleştirilerine atıfta bulunarak, “Yani birileri Antalya’da 20 belediyenin 18’ini kaybetmenin verdiği şaşkınlıkla siz basın mensuplarının karşısına çıkıp, her ne kadar altyapıya hiçbir yatırım yapmadığımızı söyleseler de toplamda güncel maliyetle 14 milyar 948 milyon TL yatırım yaptık. Tüm bu başarılı çalışmalarımız sayesinde denizlerin temizliğinin göstergesi olan mavi bayrak sayısı Türkiye’de 567 iken, Antalya’da 233’e çıkardık. Dünyanın en fazla mavi bayrağının olduğu kent konumundayız” ifadelerini kullandı.
SU YATIRIMLARINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Tüm bu başarılı çalışmalarımız sayesinde denizlerin temizliğinin göstergesi olan mavi bayrak sayısı Türkiye’de 567 iken, Antalya’da 233’e çıkardık. Dünyanın en fazla mavi bayrağının olduğu kent konumundayız. Kısacası biz suyun önemini biliyoruz. Ekonominin zor bir dönemden geçtiği bu günlerde yaşamın temel kaynağı olan sudan ve suya olan yatırımlardan şartlar ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceğiz. Azimle gururla 5 yıl daha bu bilinçle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yaşanan küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan Akdeniz havzasında yer alan kentimizde, kuraklıkla mücadele ve iklim değişikliğine uyum çalışmalarımızı yürütmeye, geleceğe ve çevreye karşı sorumluluk bilinciyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
OY ORANI YAPTIĞIMIZ İŞİN SONUCUDUR
Böcek’ten sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, “ Geçen seçimlerde nüfusun yüzde 65’i bize oy vererek CHP’li başkanların kendilerini yönetmesini istediler. Bu durum, yaptığımız işlerin vatandaş nezdinden karşılık bulduğunun ne önemli göstergelerinden birisidir. Biz de bu oy veren vatandaşlarımızın verdikleri oyun karşılığını sunabilmek için çalışıyoruz ve bu çalışmalar da görülüyor. Bu sebepledir ki Antalya tarihte ilk defe iki kez üst üste CHP’li bir başkanın yönetimindedir.” dedi.
DEVLET PLANLAMASI YAPILMIYOR
Gökhan Zeybek, “Suyun çok olduğu doğu kesimlerden suyun daha az olduğu batı kesimlere göç çok arttı. Türkiye’nın 104 milyar metreküplük suyu var. Bu miktarın yüzde 10’u içme suyu olarak kullanılıyor. Bu miktarın büyük bir çoğunluğunun olduğu ülkenin doğu tarafında ülkenin nüfusunun belki de yüzde 20’si yaşıyor. Suyun az olduğu, Ankara’nın batı kesiminde yer alan şehirlerdeki su miktarı doğudakinin çok altındadır. Bu devlet planlamasındaki beceriksizliğin, basiretsizliğin bir sonucudur” diye konuştu.
YÜZDE 4 İLE VATANDAŞA DAHA ÇOK FAYDA SAĞLIYORUZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, “Belediyeler olarak vergi gelirlerinin yüzde dördünü aldıklarını ifade eden Zeybek, “Belediyeler vergi gelirlerinin yüzde 6’sını alırlar. Bizim de belediye sayımız Tükiye’deki belediye sayılarının 3’te 2’sini oluşturuyor. Bu da yaklaşık olarak vergi gelirlerinin yüzde 4’ünü aldığımız anlamına gelir. Evde sağlık hizmeti, su temini, kent lokantaları gibi yemek hizmetleri, hatta okul temizliklerini bile biz bu yüzde 4’lük vergi geliri ile yapıyoruz. Sormak lazım, biz yüzde 4 ile yaptığımız hizmetler ile nasıl yüzde 94 alan hükumetten daha çok vatandaşımıza fayda sağlıyoruz?” ifadelerini kullandı.