Evlerde yapılan yemekler çoğu zaman tek günde tamamen tüketilmiyor. Pişirildiği gün bitmeyen yemekler, yeni yemekler yapıldığında günlerce buzdolaplarında bekleyebiliyor. Ancak özellikle et yemeklerinin uzun süre beklemesi sağlık açısından oldukça ciddi tehlikeler barındırıyor.

Konu ile alakalı konuşan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, özellikle proteini yüksek yemeklerin bayatladığında ciddi sorunlara sebep olabileceğini ifade ederek, yapılması gerekenleri anlattı.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Evde yaptığımız tavuk, balık gibi protein değeri yüksek yemekleri 3-4 gün sonra tüketmemiz oldukça yanlış. Bu tarz yüksek proteinli gıdalar uzun süre bekletilmemeli. Bu tarz ürünler pişirildikten sonra maksimum 2 gün içinde tüketilmelidir. Pişirilen tavuk, et, balık yemeğinin üzerinden 2 günden fazla geçtiyse tüketilmemesini öneriyoruz” diye konuştu.

ISITMA EN FAZLA BİR KEZ OLMALI
Yemeklerin ısıtılıp tekrar yenilmesinin yanlış olduğunu da söyleyen Başkan Ali Manavoğlu, “Bu noktada en büyük hatamız, pişirip dolaba aldığımız yemeği birden fazla kez ısıtıp yemek oluyor. Yemeği ısıtıp yedikten sonra kalan kısmını tekrar dolaba koyup sonra tüketmek üzere bekletiyoruz. Bu, yapılmaması gereken büyük bir hatadır. Hangi tür yemek olursa olsun bir kez ısıtılmalıdır” ifadelerini kullandı.

PORSİYONLAMAYA DİKKAT
“Yemeği piştiği gün tüketmek ya da ısıtılan yemeği bitiremeyip tekrar dolaba kaldırmamak için porsiyonlamaya dikkat edilmeli,” diyen Başkan Ali Manavoğlu, “Bu tehlikelerden kaçınmak için yemeği piştiği gün tüketmek gerekiyor. Bunun için de miktarını iyi ayarlamak önem arz ediyor. Buna rağmen yemek kalırsa, tekrar yemek için ısıtma aşamasında sadece yeneceği düşünüldüğü kadarını ısıtmak gerekir. Böylece hem israftan kaçınmış oluruz hem de yemeği iki kez ısıtıp zehirlenme ihtimalini ortadan kaldırmış oluruz” dedi.

İLKİ SON OLMALI
Başkan Ali Manavoğlu sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı, “Bir yemek için dolaptan alınıp, ısıtılıp tekrar yeme işlemi en fazla bir kez yapılır. Et yemeklerinde ise bu işlem en fazla 2 gün içinde yapılmalıdır. Dolapta bıraktığımız beyaz et, kırmızı et ya da sebze yemeğini ısıtıp yedikten sonra tekrar dolaba almak oldukça yanlıştır. Her türlü yemekte, piştikten sonraki ilk ısıtma aynı zamanda son ısıtma olmalıdır.”

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER