ATTALOS yurdu anlamına gelen Antalya, Bergama Krallığı döneminde kurulmuş bir şehir. Antik yerleşimler bakımından yalnızca Türkiye için değil dünya genelinde de en zengin şehirlerden birisi. Günümüzde arkeologlar tarafından çokça ilgi gören antik kentler ve tarihi yerler Antalya'nın turistik açıdan ilgi görmesinde de büyük rol oynuyor. Şehirde bulunan turistik yerleşim yerlerinden en bilinen isimlerden biri de Belek. Turistik açıdan Antalya için önemli bir yere sahip olan Belek’in adının nereden geldiğini sizler için derledik.

aspendos-3

ZENGİN ARKEOLOJİK KALINTILAR

Serik’e bağlı Belek, 4 Kasım 1998 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu. Serik, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından bir tanesidir. Belek, Antalya merkeze yaklaşık 40 km uzaklıkta yer alır. Burada pek çok modern otel bulunur. Bunun yanında alışveriş yapılacak pek çok mağaza da bulunmaktadır. Bölgede golf tesisleri, doğa sporları ve tarihi yerler bulunmaktadır. Bu nedenle burada pek çok aktivite yapılabilmektedir. Aspendos’a 17 km, Perge’ye 30 km ve Sillyon’a 15 km uzaklıkta yer alan Belek'te tarihin gizemli izlerine rastlayabilirsiniz. Antik kimliği ile uygarlıklar geçidi olan Belek, milyonlarca insanın anılarında ve kalbinde yer alan büyüleyici bir turizm cenneti.  Belek beldesi, 20. yüzyılın sonlarında turizm amacıyla planlanarak geliştirilmiştir. Bu nedenle, beldenin kendisi modern bir yapıya sahipken çevresi antik dönemlere ait zengin arkeolojik kalıntılarla doludur.

belek 3

GOLFUN MERKEZİ BELEK

Belek turizm merkezinde 1984 yılında başlayan kitle turizmi hareketi, 90’lı yıllarda golf turizmiyle çeşitlendi. 2004 yılında yapılan planlama ile turizm merkezi kapsamında tüm tahsisler tamamlandı ve inşa halinde bulunan birkaç tesis dışında tesislerin hemen hepsi faaliyete geçti. 2006 yılında gerçekleştirilen yeni bir sınır genişletilmesi ile Belek turizm merkezi sınırları bugünkü̈ halini aldı.

belek 2

BELEK DEĞİL PAMFİLYA

Belek, antik çağlarda Pamfilya olarak bilinen ve zengin bir su havzası olan bölgenin ortasında yer alır. ‘Bütün kavimlerin yaşadığı yer’ anlamına gelen Pamfilya, isminden de anlaşılacağı gibi antik çağlardan beri gözde olan önemli bir coğrafya. Pamfilya’da yapılan araştırmalar, uygarlığın bu topraklarda paleolitik çağa kadar gittiğini gösteriyor. Pamfilya isminin Mopsos'un kızı Pamphilia veya üvey kız kardeşi Pamhyle'e bağlayarak verilmiş olduğu düşünülmektedir. Romalı yazar Gaius Plinius Secundus ise Pamfilya'nın eski adının Mopsopia olduğunu bildirmektedir.

TDK’DA BELEK’İN ANLAMI

Türk Dil Kurumu (TDK), Belek kelimesini; bebeği ilk aylarda sıkıca sarıp sarmalamaya yarayan genişçe ve uzunca bez, kundak olarak tanımlıyor. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin