'Uluslararası Kadın Sağlığı Hareket Günü’ 1987 yılında Costa Rica'da ‘Uluslararası Kadın Sağlığı Hareket Günü’ olarak ilan edilmiştir. O tarihten itibaren 28 Mayıs uluslararası bir üne sahip olmuştur. Her yıl 28 Mayıs’ta, dünya çapında, kadınlar ve sağlık grupları tarafından, kadın sağlığının öneminin hatırlatılmasına yönelik çeşitli faaliyetlerde bulunulmaktadır. Bu kapsamda hükümetlere, siyasilere, uluslararası ajanslara ve Sağlık Bakanlığına kadın sağlığının önemi ve kadın hakları hakkında hatırlatmalarda bulunulur.
‘KADIN SAĞLIĞI ÜREME DÖNEMİNDE ÖNEMLİ’
Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi’nin ‘Ülkemizde Kadın Sağlığının Öncelikli Sorunları’ makalesinde kadın sağlığı ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Makalede yer alanlara göre; Kadın sağlığını, kadının aile ve toplumdaki yeri, sağlık durumu ve sağlık hizmeti ile ilgili faktörler etkilediği belirtildi. Kadınların sağlık alanından en çok sorun yaşadığı dönemin üreme dönemi olduğu söylendi. ‘Ülkemizde Kadın Sağlığının Öncelikli Sorunları’ makalesinde, “ Üreme dönemlerinde anne ölümleri, istenmeyen gebelikler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, toplumsal eşitsizlikler, kadına yönelik şiddet vb. gibi sorunlar sıklıkla görülmektedir” denildi.
‘SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR’
Makalede yer alan bilgilere göre; “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de cinsel sağlık ve üreme sağlığı sorunlarına yönelik yasal düzenlemeler ve eylem planları mevcuttur. Yapılan düzenlemelerde sağlık sektörünün önemli bir parçası olan ve sağlık hizmetinin sunumunda anahtar rol üstlenen hemşire ve ebelerin bu sorunların çözüme ulaşmasında önemli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN