45 yaş altı yaklaşık 13 milyon çalışanın memur dahil gözü aydın mı desek acaba? Söz konusu bu çalışanlar için geldi geliyor denen Bireysel Emeklilik Sistemi BES, 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle zorunlu olacak. Faturası mı? Her ay çalışanın maaşından 49 ila 321 lira arasında kesinti yapılacak.



Zaten çalışanlar konuya yabancı değil. Uzun süredir BES geldi geliyor diye konuşuluyordu. Şimdi Hükümet, hem emeklilikte ek gelir sağlanması hem de tasarrufların artması için zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi BES’e ‘Hadi buyur bakalım’ dedi. Haa anladığım kadarıyla sisteme girmek zorunlu da ayrılmak isteğe bağlı.


Peki BES için maaştan kesilecek tutar ne kadarmış. Eğer asgari ücretle çalışıyorsanız, maaşınızdan aylık 49 Tl. yıllık ise 593 Tl. kesilecek. Yani SGK’ya bildirilen kazanç baz alınıyor. Kazanç arttıkça kesinti de artıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devlet katkısı ise 10 yılın sonunda olacak. Durum bu yani.


Ve gelelim biz tüketicinin haklarına. Öncelikle, fazlaca tüketen bi toplum olduk. Vara yoğa para harcar gibiyiz. Olan da harcıyor olmayanda. Hele satın alma gücü yükseldiyse tüketim eğilimi de artıyor. Neyse işin özü bu değil, demem o ki; aldığımız ürünün arızalı yani ayıplı çıkması durumunda tüketicinin, malın teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ayıplı malı satıcıya bildirmekle yükümlüydü ya, durum değişti.
Ne oldu?
Şimdi ayıplı malın satıcıya iade süresi 6 ay oldu. Ve satıcı da ayıplı malı almak zorunda. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, alınan bu kararla biz tüketenlerin yanında olduklarını bir kez daha vurguladı. Yalnız, süre uzun diye kulak üzerine yatmayın, teslim tarihinden itibaren 6 ay dolmadan aldığınız ürün ayıplı ise, zamanında ürünü satıcıya iade edin. Bilenler bilmeyenlere söylesin.