İnekten sağılan haliyle, işlem görmeden, direkt fabrikalara satılan süte, çiğ süt deniliyor. Yani inekten çıkan sütün çıktığı andaki litre fiyatı olarak nitelendirilen bu ürünün fiyatına zam geldi. Ulusal Süt Konseyi bu yılın Nisan ayında çiğ sütün litre satış fiyatını 13,5 liradan 14.65 liraya çıkarıldığını duyurdu. Bu fiyat 1 Mayıs 2024'ten itibaren süt piyasasında geçerli oldu. Ancak süt üreticileri bu fiyattan sütlerini satamadılar. Dolayısıyla para kazanamayan çiftçi 2024 yılında oldukça zor zamanlar geçirdi.

 
Süt ticareti yapan ve süt ürünleri satan büyük firmaların hala süt üreticisinden yeteri kadar süt almadığını söyleyen Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav zamlanan süt fiyatından sonra süt tüccarlarının ve firmaların zaten almadığı sütten daha da uzaklaşabileceğini, bunun da çiftçiyi daha zor duruma sürükleyebileceğini söyledi.

ZAM FAYDA SAĞLAMAYACAK 
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, “Ocak ayında çiğ süt fiyatı artacak. Gelecek olan zam yaklaşık %17 civarına tekabül ediyor. Zammın ardından çiğ süt fiyatı 17.15 lira olacak. Ancak üretici bu fiyattan yararlanacak gibi durmuyor. Zira, şu anda 14.65 olan süt fiyatı ile firmalar alım yapmıyor, stokların dolu olduğunu söylüyorlar. Yani zammın olması üretici açısından, çiftçi açısından bir fayda sağlamayacak gibi duruyor. Şimdi satılmıyor ise 10 gün sonra da satılmaz diye düşünüyorum. Umarım yanılırım” dedi.

ÜRETİCİ KAZANAMIYOR, VATANDAŞ ALAMIYOR 
Çiğ sütün 14 liradan satıldığını ancak perakende sektöründe çok daha yüksek fiyatlar ile tüketicinin sofrasına geldiğini hatırlatan Hüseyin Simav, “Sütü çiftçiden, süt üreticisinden 14.65 liraya satın alıyorlar ancak marketlerde bu fiyat çok daha yukarılara tırmanıyor. Ambalajlaması, üretim süreci, nakliyesi, kargosu, market kirası derken bu fiyat çok daha yüksek seviyelere çıkmış oluyor. Yani üretici kazanmıyor, aracı kazanıyor. Vatandaşta yüksek fiyattan süt almak zorunda kalıyor veyahut hiç alamıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Selim Çelik