Türkiye, son günlerde yaşanan ani hava değişimlerinin yol açtığı şiddetli zirai don felaketiyle adeta sarsıldı. 10-12 Nisan tarihleri arasında etkili olan soğuk hava dalgası, ülkenin birçok bölgesinde hava sıcaklıklarının yer yer -15 dereceye kadar düşmesine neden oldu. Bu sert düşüş, özellikle meyve ağaçları başta olmak üzere birçok tarım ürününde büyük hasara yol açtı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaşananları "Türkiye tarihindeki en büyük zirai don olayı" olarak nitelendirerek, son 30 yılın en düşük sıcaklıklarının kaydedildiğini açıkladı. Yaşanan afet, 2014’teki büyük don felaketinden sonra en yıkıcı doğa olaylarından biri olarak kayıtlara geçti.
Konu ile alakalı Ekspres’e konuşan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de yaşananları iklim değişikliğinin sert etkileri olarak yorumladı. Başkan Alp, söz konusu afetin pazarlara da yansıyacağını ifade etti. Ayrıca, üreticiyi zor durumda bırakan bu soğukların artık sık sık tekrarlanacağını tahmin ettiğini belirtti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VURMAYA DEVAM EDECEK
Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde tarımın önceliği olan iklimin şekli ve koşulları değişti. Bu değişimin sonucunda dengesiz seyreden hava sıcaklıkları sebebiyle ağaçlar normalden 20-25 gün önce uyanıyor. Çiçek açan ağaçlar, gelen soğuk hava ile birlikte meyvelerini daha oluşturmadan döküyor. Daha önce Antalya ve çevresinde hortum görülmemiş ya da çok nadir görülmüştü. Şimdilerde ise her yıl hortum, fırtına veya aşırı yağış vakaları yaşanıyor. Bunlara alışmak zorundayız. Alışmazsak, yani bunlar için gerekli önlemleri almazsak, maalesef bu iklim değişikliği tarımı ciddi şekilde vurmaya devam edecek” dedi.
2 YILLIK SÜRECİ ETKİLEYECEK
Özellikle meyve ağaçlarının soğuk havalardan daha çok etkilenmesinin beklendiğini ifade eden Başkan Nazif Alp, “Meyve ağaçları havaların ısınmasıyla birlikte çiçek açıyor. Açılan çiçekler ani gelen soğukla dökülüyor. Bu durum, 'boncuk' dediğimiz meyve tomurcuklarının da yok olması demek. Bu tomurcuklar, bir sonraki sene için de ağacın yaptığı hazırlıklar anlamına geliyor. Yani bunların dökülmesi, yalnızca bir seneyi değil, iki seneyi vuruyor. Gözlemlerimize göre özellikle kayısı ve şeftali ağaçlarındaki kayıp çok fazla. Önümüzdeki dönemde, hatta 2 yıllık süreçte kayısı ve şeftalide ciddi bir yokluk dönemi yaşanabilir” diye konuştu.
FİYATLAR ARTACAK
Bu durumun hem üreticiyi hem tüketiciyi etkileyeceğini ifade eden Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Söz konusu don afeti hem çiftçiyi hem de tüketiciyi vuracak. Çünkü üretici zaten maliyetine ancak satış yapabiliyordu. Şimdi ise meyvelerin çoğu ziyan oldu. Geriye kalan ve kalitesi düşen ürünlerin de fiyatları düşük olacaktır. Bu durumda piyasadaki arz-talep dengesi değişeceği için fiyatlar da maalesef ciddi şekilde artacaktır” ifadelerini kullandı.