ÖZEL HABER

Cihan Camcı ile felsefe konuşulacak

Antalya Kültür Sanat’ta gerçekleşen ‘Felsefe Konuşmaları’nın bu ayki konuğu ‘Kâtip Bartlebly'in İstemli Yapmayışı, Melville, Kafka ve Varoluşçuluk’ adlı konuşması ile Prof. Dr. Cihan Camcı olacak

ANTALYA Kültür Sanat’ta düzenlenen ‘Felsefe Konuşmaları’ devam ediyor. Bu ayki ‘Felsefe Konuşmaları’nın konu başlığı ‘Kâtip Bartlebly'in İstemli Yapmayışı, Melville, Kafka ve Varoluşçuluk’ olacak. Etkinlikte konuşmacı isim ise Akdeniz Üniversitesi Felsefe bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cihan Camcı.

Felsefeyi akademiden gündelik hayatın içine taşımayı hedefleyen ve bu alanla ilgilenen kişileri buluşturan etkinlik, 28 Mart Perşembe günü 19.00-21.00 saatleri arasında Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle Antalya Kültür Sanat Oditoryumu’nda gerçekleşecek. Konuşmanın ücreti 100 TL olarak belirlendi. Bilet almak isteyenler aksdukkan.com sitesini ziyaret edebilir.

AKS’DE FELSEFE RÜZGARI 

Etkinlikle ilgili paylaşılan tanıtım yazısında ise şu ifadeler yer alıyor: Varoluşçuluk, hayatın anlamını sezmeye, duyumsamaya çalışmaktır. Bu anlamı varsayımlarla sınırlamaya, öngörmeye çalışırız. Hayatın beklendiği gibi akacağını varsayar, buna hazırlanırız. Hayatla ilişkimiz, aslında pekâlâ toplu bir şaka gibi düşünülebilecek bu kurgusal varsayımlar belirler. Bir tür prova gibi hayatı varsayımlarımıza göre anlamlandırmaya, bu anlama göre pozisyon almaya çalışırız. Herman Melville’in ve Kafka’nın karakterleri, hayatın beklediğimiz gibi bir oyun mu, yoksa bizim kuruntularımızdan ibaret bir prova mı olduğunu düşünüp duran kararsızlar, müteredditlerdir… Bize acemiliğin gezegeninin vatandaşları olduğumuzu anımsatırlar.

Milan Kundera, en ünlü romanı ‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’nin adını, aslında Acemiliğin Gezegeni koyacaktı. Acemiliğin Gezegeni, provanın sahici oyunla sınırını bulanıklaştıran bir denemenin adıdır. Kundera’nın ‘her biri benim ancak kenarında dolaştığım bir sınırı aşan kendime ilişkin gerçekleşmemiş olabilirlikler…’ dediği karakterler, varoluşun yatay olanaklarını gösteriyor, kesinlikleri varsayıma dönüştürerek ciddiyetin ağırlığını hafifletiyorlar. Onlar, şans, merak ve tesadüfün şaşırtıcılığının, gerçeğin değil olanağın peşindeler. Kendi olanaklarıyla şaşkınlar, akıllı değiller. Sokrates’in bulunamayacak olanı arayışındaki inadını, ustalaşmaya direnen acemiliğinin seçilmiş ve meydan okuyucu aptallığını anımsatıyorlar. Bartleby, beklentilerin ‘Kafkaesk’ bir kuruntu olabileceğini anımsatarak durur. Sokrates gibi ironisini ölümüne ciddiyetle sürdüren bir inatçıdır o. Bartleby şakacı değildir. O yalnızca şakayı anımsama olanağıdır.

PROF. DR. CİHAN CAMCI KİMDİR?

Prof. Dr. Cihan Camcı, İzmir Bornova Anadolu Lisesi mezunu. Camcı, 1995 yılında Akdeniz Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktorasını Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde felsefe üzerine yaptı. Prof. Dr. Camcı, şu an Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü'nde görev yapıyor. Prof. Dr. Cihan Camcı’nın ayrıca felsefe konulu Bibliotech Yayınları’ndan çıkan ‘Heidegger’de Zaman ve Varoluş’ adlı bir kitabı bulunuyor.