AVRUPA’YA 7 Temmuz 1550 yılında gelen kakao çekirdekleri sebebiyle her yıl ‘Dünya Çikolata Günü’ olarak kutlanıyor. Her yıl dünya çapında 7 milyon tonun üzerinde çikolata tüketiliyor. Peki, çikolatanın geçmişi ne?
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor.
İLK ÇİKOLATA SIVI
Orta Amerika’da kakao tohumlarının ekilmesiyle çikolata üretimi başlıyor. İlk çikolata bugünün çikolatalarından çok farklı; sıvı halde acı bir içecek… İçeceğin içinde fermente edilmiş ve macun haline getirilmiş kakao, su, vanilya, bal, acı biber ve diğer baharatlar... Olmek, Aztek ve Mayalar bu içeceğin enerji ve güç verdiğini, kişiyi mutlu ettiğini düşünerek mistik bir özelliği olduğuna inanıyor.
TANRILARIN YEMEĞİ: ÇİKOLATA
Mayalar o dönemlerde çikolatayı çok değerli ve herkese sunulmayan bir içecek olarak görmekteydi. Çikolataya bilimsel ismini veren İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus, yaptığı araştırmalar sonucunda çikolatanın bilimsel adının ‘theobroma cacao’ ve ‘Tanrıların Yemeği’ anlamına geldiğini söylemiştir. İspanya'ya 1520’de giren çikolata Fransa'ya 1653’te, İngiltere'ye ise 1657'de ulaştı. Çikolata, 1847 yılına kadar içecek olarak kaldı ve en çok da İspanya'da tüketildi. Çikolata kelimesi İspanyolca ‘chocolate’den gelir. İspanyolca’ya da Azteklerin acı su anlamına gelen ‘chocolatl’ kelimesinden adapte edilmiştir.
TÜRKLERİN ÇİKOLATA İLE TANIŞMA HİKÂYESİ
Avrupa'yı toplu taşıma araçları ile gezen ilk insan olan Gemelli Careri, 1693 yılında İzmir'e de uğrar. Çok sık Türkiye’ye gelen Careri Türklere hediye olarak o zaman sıvı olarak tüketilen çikolatalardan verir. Bu Türkiye’ye gelen ilk çikolatadır. Osmanlıda da uzun süre tıpkı Avrupa’da olduğu gibi, kakaonun tadını sadece saray ve saraya yakın seçkin kişiler biliyordu. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN