Sanat Danışmanı Himmet Öcal'ın küratörlüğünde kent merkezindeki bir otelin galerisinde açılan 'Zanaattan Sanata' adlı seramik sergisine, akademisyen, sanatçı ve sanatseverlerin ilgisi yoğun oldu. Öcal, sanatçı Tufan Dağıstanlı'nın kişiliğine, sanatına, sanat eserlerine övgü yağdırdı, birçok eserinin şehirlerde havuzları, park ve bahçeleri, duvarları süslediğini ifade etti.

D A G I S T A N L I D A N K A P I T O K M A G I S E R G I S I 473700 140048

KAPI TOKMAKLARININ ANLAMI

Himmet Öcal, Dağıstanlı'nın seramik sanatına aktarılan kapı tokmakları çalışması hakkında da bilgi verdi. Öcal, geçmişten beri kapı tokmaklarının manevi bir gücü olduğuna inanıldığını, her birinin farklı anlamlar taşıdığını, mesajlar verdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Bir zamanlar Anadolu'da yaygın olan kapı tokmaklarının günümüzde kullanımı, şehirlerin betonlaşmasıyla birlikte yok denecek azaldı. Kapı tokmağının biçimi, yapıldığı materyal o hanede yaşayan hane halkının sosyal yaşamı, dini, ekonomisi ve statüsü hakkında fikir edinmemizi sağlıyor. Zengin haneler kapılarında ağır eserleri kullanırken düşük gelirli aileler daha basit tokmakları tercih ediyor. Kapı tokmakları tarih boyunca yaşam alanlarının güvenliğini sağlarken, birçok farklı malzeme ve formlarda üretilmiş. Dış kapı üzerinde iki tokmak bulunur. Büyük tokmakla kapıya vuran kişinin bir erkek misafir, küçük zarif tokmakla kapıya vuran kişinin ise bir kadın misafir olduğu anlaşılır."

D A G I S T A N L I D A N K A P I T O K M A G I S E R G I S I 473702 140048

Tufan Dağıstanlı ise "Farklı forumlarda üretimini yaptığım seramik kapı tokmaklarının gelecek nesile ışık tutacağına inanıyorum" dedi. Sanatçı Dağıstanlı'nın seramik kapı tokmakları sergisi 10 Ocak Cuma akşamına kadar açık kalacak.

Kaynak: DHA