EĞİTİM

Deprem bilinci için acil çağrı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Karancı, 23 Ekim Van depreminin yıl dönümünde Türkiye'yi deprem riski üzerine uyardı. Deprem bilincinin artırılması ve eğitimin öncelik tutulması gerektiğini söyleyen Karancı, Antalya için deprem simülasyon tırının gerekliliğini dile getirdi

 JEOLOJİ Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Karancı, 23 Ekim 2011 Van depreminin yıl dönümü nedeniyle Antalya ve çevresinin depremselliği üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Karancı, Türkiye'nin aktif deprem kuşakları üzerinde yer aldığını ve bu durumun halkı depremler konusunda bilinçlendirme sorumluluğunu artırdığını söyledi.

Toplumda deprem bilincinin artırılmasının önemini bir kez daha vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Karancı, “Türkiye sık sık depremlerle karşılaşıyor. Bu doğal afetin ne kadar yıkıcı ve ani olabileceğini gözler önüne seriyor. Akdeniz’in güneyinden geçen Helen ve Kıbrıs yaylarının oluşturduğu tektonik hat ise bölgenin sismik aktivitesini sürekli olarak etkiliyor. Ayrıca Fethiye Burdur Fay Zonu, Kekova ve Kale fayları gibi yapılar da depremlerin yıkıcı etkilerini artırıyor. Depremler, can ve mal kaybını artıran olaylardır. Bu kayıpları en aza indirmek için halkımızın deprem öncesi ve sonrasında nasıl davranması gerektiğini öğrenmesi şart” dedi.

‘EĞİTİM ÖNCELİĞİMİZDİR’
Mustafa Karancı, deprem bilincinin oluşturulmasında eğitimin kritik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi; “Bu nedenle eğitim, en önemli önceliğimizdir. Toplumumuzun depreme hazırlıklı olması, bilinçli davranışlarla mümkün olacaktır. Bizler, bu konuda gerekli tüm çalışmaları yapmaya kararlıyız. Herkesin deprem bilincine sahip olması, gelecekte karşılaşabileceğimiz zorlukları aşmamızda büyük rol oynayacaktır. Birlikte çalışarak, daha güvenli bir toplum oluşturma hedefimize ulaşabiliriz.”

Çeşitli kurumlarla iş birliği içinde yürütülecek eğitim programlarının büyük fayda sağlayacağına dikkat çeken Karancı, “Valilik, AFAD ve yerel yönetimlerle birlikte, deprem bilincini artırmak için kapsamlı eğitimler düzenlenmesi topluma büyük katkılar sağlayacaktır. Bu eğitimlerin yaygınlaşması, olası afetlerde can kaybını önleyecektir” ifadelerini kullandı.

‘ÇANAKKALE’DE DEPREM BURSA’DA ÖLÜM’
Karancı, Mart ayında Çanakkale Yenice’de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremin ardından Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yaşanan trajik olaya dikkat çekti. Karancı, “Bursa’da bir vatandaşımız, korkuya kapılarak ikinci kattan atlamış ve hayatını kaybetmişti. Bu acı olay, deprem anında paniğin ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu tür trajik olayların önüne geçebilmek için, özellikle gençler ve halkımızın deprem bilinci konusunda kapsamlı eğitimler alması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

DEPREM SİMÜLASYON TIRI EĞİTİMİ
Uygulamalı eğitimlerin deprem bilincini artırmadaki hayati rolüne dikkat çeken Karancı şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle AFAD’ın sağladığı Deprem Simülasyon Tırı'nın Antalya’ya getirilmesi gerekiyor. Sonrasında da şehrimize böylesi bir tırın kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tır, vatandaşlarımıza güvenli bir ortamda gerçek bir deprem anını yaşama ve doğru davranışları öğrenme fırsatı sunacaktır.”

KARANCI: DEPREM SİMÜLASYON TIRI ANTALYA’YA ZORUNLULUKTUR
Simülasyon tırının Antalya’ya kazandırılması halinde, şehir merkezinde ve çeşitli ilçelerde eğitimler düzenlenebileceğini belirten Karancı, “Simülasyon tırının şehrimize kazandırılması halinde, şehir merkezinde ve çeşitli ilçelerde öğrencilere, kamu personeline, belediye çalışanlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve gönüllülere yönelik eğitimler düzenlenebilir. Bu eğitimler, toplumda deprem bilincini artırmak ve can kayıplarını önlemek adına büyük önem taşıyor. İlgili kurumlarımızdan gerekli adımları atmalarını talep ediyoruz. Deprem simülasyon tırı Antalya için ayrıcalık değil, zorunluluktur” ifadelerini kullandı.