RESMİ Gazete’de yayımlanan kararla Tip I ve Tip II diyabet, hipoglisemi, gestasyonel diyabet ve sadece oral antidiyabetik ilaç kullanan diyabetli hastalar için kan şekeri ölçüm çubuklarının bedelinin karşılanacağı duyuruldu ancak bu uygulamadan yararlanabilmek için bazı şartlar ve düzenlemeler bulunuyor.

HANGİ HASTALAR YARARLANABİLECEK?
Kan şekeri ölçüm çubuklarının bedelinin kurum tarafından karşılanabilmesi için hastaların sağlık raporu alması gerekecek. Raporu düzenleyecek uzman hekimler arasında aile hekimi, endokrinoloji ve metabolizma uzmanı, iç hastalıkları uzmanı ile çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları yer alıyor. Ayrıca, kan şekeri ölçüm cihazlarının temin bedeli, 2 yılda bir defa karşılanacak. Bu süreden önce alınan cihazların bedeli ise ödenmeyecek.

KAN ŞEKERİ ÖLÇÜM ÇUBUĞU KULLANIM SINIRLARI
Kan şekeri ölçüm çubuklarının bedeli, çeşitli kullanım koşullarına göre karşılanacak:

*Tip I diyabetli çocuk hastalar (18 yaş altı), gebeler ve transplantasyon hastaları için sağlık raporunda belirtilen adetlere göre temin edilecek.

*Tip I diyabetli erişkin hastalar ve insülin kullanan Tip II diyabetliler için ayda en fazla 150 adet ölçüm çubuğu temin edilebilecek.

*Hiperinsülinemik hipoglisemisi olan çocuk hastalar için ayda 150, erişkin hastalar için ise 50 adet ölçüm çubuğu temin edilecek.

*Oral antidiyabetik ilaç kullanan diyabetliler için ise 3 ayda bir, en fazla 100 adet ölçüm çubuğu verilecek.

FATURA VE RAPOR GEREKLİLİĞİ
Kan şekeri ölçüm çubukları ve cihazları için faturalarda, hastaların sağlık raporunun fotokopisi (e-rapor hariç) ve reçetelerin asılları (e-reçete hariç) bulunması gerekecek.

SÖZLEŞMELİ ECZANELER
Kan şekeri ölçüm çubukları ve cihazları, yalnızca sözleşmeli eczanelerden temin edilebilecek. Bu düzenleme, diyabet hastalarının tedavi sürecine katkı sağlamak amacıyla uygulamaya konulmuş olup hastaların ihtiyaç duydukları ölçüm çubukları için sağlık hizmetlerine daha kolay erişim sağlamaları hedefleniyor.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA