Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) açıklamasına göre, elektrik fiyatları mesken abone grubu için yüzde 25, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu için yüzde 15, sanayi abone grubu için yüzde 10 ve tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 12,4 oranında zamlandı. Zam kararına gerekçe olarak elektrik üretim ve dağıtım maliyetlerinde yaşanan artış gerekçe gösterildi.
Elektrik fiyatlarına gelen zam 5 Nisan tarihinde açıklandı. Enflasyon pençesinde ay sonunu getirmeye çalışan vatandaş ise yapılan zammın açıklandığı tarihten önce kullanım bedeline yansıyıp yansımadığını merak etti.
Örnek vermek gerekirse, her ayın 15’inde kesilen bir elektrik faturası baz alındığında, 5 Nisan’da gelen zamdan önceki 20 günlük kullanım süresinin zamsız fiyat üzerinden değerlendirilmesi, 5 nisandan 15 Nisan’a kadar olan sürenin zamlı yeni tarife üzerinden hesaplanması gerekiyor.
Zammın açıklandığı tarihten itibaren uygulanması gerektiğini ifade eden Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz aksi bir durum fark edilirse tüketici hakem heyetine başvurulabileceğini, dava açılıp tazminat alınabileceğini ifade etti.
ZAMLI BEDEL ÖDENMEZ
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Zam ne zaman açıklandıysa o tarihten itibaren birim kilowatt saat üzerinden hesaplama yapılacak. Tüketici zamdan önce kullandığı elektriği zamlı tarife üzerinden ödemez. Bu hukuka aykırı olur” ifadelerini kullandı.
FAİZİ İLE GERİ ALABİLİRSİNİZ
Neşet Gündüz, “Elektrik faturaları kontrol edilmeli. Eğer vatandaş, zamdan önceki kullanımın zamlı tarife üzerinden hesaplandığını fark ederse tüketici hakem heyetine müracaatını yapacak. Aradaki farkı faizi ile birlikte alacak. Başvuru sürecinde maddi ve manevi hiçbir harç ödemeyecek. Tüketici arzu ettiği takdirde konuyu mahkemeye de taşıyabilir” diye konuştu.