GÜNDEM

'Elektrik zammı havayı kirletir'

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yılbaşından itibaren devreye koyacağı meskenlerde yıllık 5 bin kWh ve üzeri tüketime sübvansiyonu kaldırılmasına tepki gösteren Şaban Tat, vatandaşların fosil yakıta yöneleceğini ve bunun da Antalya genelinde hava kirliliğine neden olacağını söyledi

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, elektrik zamlarının fosil yakıt kullanımını artırarak hava kirliliğini yükselteceğini söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, Türkiye’de yüzde 3 olan yıllık 5 binkWh üzeri elektrik tüketen abone oranının Antalya’da yüzde 10 ile başı çektiğini ifade ederek, “Antalya’nın elektrik tüketiminde maruz kaldığı bu mali yükün hafifletilmesi için devletimizin Antalya özelinde elektrik desteğini eklemesi elzemdir” dedi.



ANTALYA TÜRKİYE’NİN 3 KATINDAN FAZLA
Kamuoyunda elektriğe gizli zam olarakta adlandırılan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yeni düzenlemesi Antalyalıları kara kara düşündürüyor. Türkiye’de elektrikle ısınmanın başı çektiği kentte  faturalar yılbaşından itibaren cebi yakacak. Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, Antalya’nın özel durumuna dikkat çekerken getirilen düzenlemenin fosit yakıtlara olan ilgiyi artıracağını belirterek, “İklimsel zorunluluklarla elektrik enerjisine yoğun şekilde ihtiyaç duyan şehirde, artan maliyetlerin fosil yakıt kullanımını artırarak hava kirliliği ve çevresel sorunlara yol açacaktır” dedi. Başkan Tat sözlerine, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan yeni düzenleme ile sübvansiyonlu elektrik tüketen abone sayısını azaltmak amacıyla bir takvim yılı öncesinde 5 bin kWh yıllık tüketimi olan mesken aboneleri serbest tüketici olmak zorunda bırakılmıştır. Bu düzenleme ile bugüne kadar iki kademeli bir faturalandırma sistemine tabi olan mesken abonelerine, 5 bin kWh yıllık tüketimin üzerine çıkanlar için yeni bir tarife modeli getirilmiştir. Böylece meskenlerin, elektrik tarifelerinde üç kademeli bir sisteme geçilmiş oldu. Bu düzenlemenin ülkemiz genelinde ve özellikle Antalya gibi özel koşullara sahip bir şehirdeki etkilerini değerlendirdiğimizde, ortaya çıkan tablo endişe vericidir. Ülke genelinde yıllık tüketimi 5 binkWh üzerinde olan mesken abonelerinin oranı yalnızca yüzde 3 seviyesinde iken, bu oran Antalya’da yüzde10 seviyesindedir. Antalya’nın iklimsel özellikleri nedeniyle yıl boyunca soğutma ve ısıtmada yoğun olarak elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Yazın yüksek sıcaklıklar, kışın ise nispeten düşük sıcaklıklar, elektrik tüketimini diğer illere göre ciddi ölçüde artırmaktadır” dedi.

FOSİL YAKIT ARTACAK HAVA KİRLENECEK
“Elektrik enerjisinin bir insanlık hakkı olduğunu unutmamak gerekir” diyen Başkan Tat, “Türkiye’nin birçok ilinde ısınma yardımı kapsamında kömür dağıtımı yapılırken Antalya gibi elektrik enerjisine bağımlılığı yüksek olan bir şehirde, vatandaşlarımızın artan maliyetlere karşı desteklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, Antalya’nın elektrik tüketiminde maruz kaldığı bu mali yükün hafifletilmesi için devletimizin Antalya özelinde elektrik desteğini eklemesi elzemdir. Antalya’nın ekonomik önemine de dikkat çekmek istiyoruz. Turizmin ve tarımın başkenti olan Antalya, aynı zamanda ülkemizin cari açığını kapatma yönünde büyük bir katkı sunmaktadır. Ancak, artan elektrik maliyetleri nedeniyle vatandaşlarımızın ısınmada alternatif kaynaklara yönelmesi, fosil yakıt kullanımını artıracak ve hava kirliliğini ciddi şekilde yükseltecektir. Böylesine Turizmin ve tarımın başkenti olan bu şehirde bu durum, hem halk sağlığını tehdit edecek hem de çevresel sorunlara yol açacaktır. Ayrıca da Antalya tarımı ve turizmi de bu durumdan etkilenecektir. Antalya’nın özel koşulları göz önüne alınarak bu düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemek adına gerekli desteklerin sağlanması ve bu düzenlemenin daha adil bir yapıya kavuşturulması için her türlü girişimde bulunmaya hazırız” şeklinde konuştu.