Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği Aralık ayı toplantısında konuşan ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in de sık sık dile getirdiği konaklama vergisi konusundaki talebini dile getirdi. Başkan Hacısüleyman Antalya’nın konaklama vergisinden pay alması gerektiğine vurgu yaptı.

Programın açılış konuşmasını yapan KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan ekonomik olarak içinde bulunulan durumun zorluğuna değindi. Kaplan, “Enflasyon meselesi var. Ekonomi ile alakası olmayan birine bile uzatsanız, hayat pahalılığı, enflasyon, faiz gibi sorunları duyacaksınız. Enflasyonla mücadelede başarılı sonuçlar istiyorsak turizm ile yetinemeyiz. Sanayi ve hizmet sektörünün koşullarını iyileştirerek, bu iyileştirmeleri daimî hala getirmek en net çözümdür” dedi.

ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “65 bin üyesi olan kocaman bir aileyiz. 65 bin üyemizin 145 milyar lira sermayesi var. ATSO bünyesinde toplam sayısı yüzde 10’a tekabül eden yabancı şirketlerin sermayesi ise 36 milyar lira. Sayıları ancak yüzde 10’umuz kadar olan yabancı sermayenin yerel sermaye oranı, ATSO’daki şirketlerin toplam sermayesinin neredeyse çeyreği kadar. Bu iyi okunması gereken bir bilgidir” dedi.

KURDA YÜKSELİŞ OLMAZ
Geçtiğimiz günlerde açıklanan Merkez Bankası’nın dolar rezervinin döviz kurunda rahatlatıcı bir etkisi olacağını ifade eden ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Merkez banaksı toplam döviz rezervini 163 milyar dolar olarak açıkladı. Merkez Bankası’nın kasasında 163 Milyar dolar var ise yabancı paraya çok talep olmayacağını, bu sebeple de bu sayede kurda çok afaki yükselişler olmayacağını öngörebiliriz” ifadelerini kullandı.

KONAKLAMA VERGİSİ YERELDE KALMALI
Konaklama vergisinin turizm ihtiyaçları ve şehrin bakımı için yerel yönetimlerde kalması gerektiğini ifade eden Başkan Hacısüleyman,” Antalya’nın ülkenin cari dengesine katkısı yaklaşık 20 milyar doların üzerinde. Bu miktarın 18 ile 20 milyar doları turizm sayesinde geliyor. 2.2 milyar dolar gibi bir rakam da mal ve üretim ihracatı sayesinde geliyor. Bu durumda turizmin ne kadar önemli olduğunu, hizmet ihracatından elden edilen miktar ile görüyoruz. Bu parayı özellikle yaz aylarında, nüfusunun iki katı kadar insana hizmet veren Antalya sayesinde ülkeye kazandırıyoruz. Bunu her yıl gelen yaklaşık 16 milyon kişi sayesinde yapıyoruz.  16 milyon kişiye bu hizmeti sağlayabilmek için yerel yönetimlerin daha fazla personele, daha fazla iş makinesine, daha fazla mesaiye ihtiyacı oluyor. Bu sebeple konaklama vergisinin yüzde 50’sinin yerel yönetimlere bırakılması çok önemli bir konu diye düşünüyorum. Bu yapılırsa belediyeler, her ay gelen ek 3 milyon nüfusun bakımını daha rahat ve daha sağlıklı şekilde yapabilir” dedi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Hasan Ali Gönen, “Ali Bahar o kadar güzel bir emanet bıraktı ki bize bunu geliştirmek bizim boynumuzun borcu. OSB 22 bin çalışanı ile 150 milyar hasılası ile 1 milyar dolara yaklaşan ihracatı ve 326 sanayicisi ile büyük bir aile. Bizim buradaki görevimiz de bu aileyi daha da büyüterek herkesin kazancını arttırmak” dedi.

TEKNİK KOLEJ ÇOK ÖENMLİ
Ali Bahar Antalya OSB Teknik Koleji’nin çok önemli bir misyonunun olduğuna vurgu yapan Başkan Hasan Ali Gönen, “Teknik kolejimizin adını Ali Bahar olarak değiştirdik. 1045 öğrenci var. 4 tane bölümümüz var. Elektrik- elektronik, otomasyon, makine ve metal. Bugün gelen öğrencileri gördüğüm zaman bu okulun önemini anlıyoruz. Gelen kaynağa baktığımız zaman bu öğrencilerin değerini daha iyi anlıyoruz” ifadelerini kullandı

İŞÇİLER İÇİN KONUT YAPILMALI
İşçiler için konut yapılmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Gönen, “Antalya’da sanayi için konut yapma zamanı geldi. Çünkü istihdam maliyeti sadece asgari ücret değil. Asgari ücretin çok üzerinde bir bedelle personel çalıştırıyoruz. İşçiler için bir konut yok. Bunun için farklı bir çözüm üretmek gerekiyor. Kadın istihdamı konusunda da düşüş vardı. Bunun için de önlemler aldık. Kreşlerimizde 200’ün üzerinde çocuk olacak” dedi.

SANAYİCİ FAİZDEN ŞİKAYETÇİ
Faizlerin yüzde 60’lara kadar dayandığını söyleyen Başkan Hasan Ali Gönen, “En önemli konu faizlerin düşmesi. Ara mamullerdeki bütün kalemlerde düşüş var. 2025’te maliyetler belli bir seviyeye çekilmez ise rekabet şansı ortadan kalkacak ve üretim düşecek. Bu da istihdam başta olmak üzere her şeyi etkileyecek. O yüzden faizlerin bir an önce makul seviyelere çekilmesi elzem” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Son olarak söz alan Korkuteli OSB Başkanı Osman Bahçe yeni yapılanan bölge hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirerek ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Programa katılanlara plaket takdiminin ardından çekilen toplu fotoğraf ile etkinlik sona erdi.

Muhabir: Selim Çelik