MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yeni standardın binalarda çatı, duvar, döşeme ve pencereler gibi ısı kaybına neden olan yapı elemanlarında birim yüzey alanı başına müsaade edilen ısı kaybını daha da azaltacak olmasının önemine işaret etti. Atmaca, “Bu düzenleme enerji verimliliğini artırması, ısınma ve soğutma maliyetlerini düşürmesi, çevresel etkileri azaltması ve kullanıcı konforunu yükseltmesi bakımından son derece olumlu bir gelişme" dedi. Atmaca, eski yönetmelikte 4 olan iklim bölgesi sayısının yeni yönetmelikte 6'ya çıkarılmış olduğunu, böylece yeni yönetmelik ile yerel iklim şartlarına göre daha hassas tasarımlar yapılabileceğini dile getirdi.

YALITIM STANDARDINDA NELER DEĞİŞTİ?

Yeni yönetmelikte cam yüzeyler ve güneş kontrolü için de yaptırımlar söz konusu olduğunu aktaran Başkan Atmaca, “Pencerelerde şeffaf yüzey alanlarının oranına ve güneş kazancını azaltıcı önlemlere yönelik kısıtlamalar getirildi.Ancak bu değişiklikler sadece yeni ruhsat alacak yapılar ile kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek yapılarda zorunlu olacak. Mevcut binalar için ise doğrudan bir zorunluluk bulunmuyor. Türkiye'nin 2025 yılı öncesindeki yapı stoku hakkında kesin bir rakam belirtmek oldukça zor olsa da Türkiye Hazır Beton Birliği'nin raporuna göre sadece 2013 yılından bu yana toplam konut stoku yaklaşık 2 milyon adede ulaşmış görünüyor. Bu durum, açıkça gösteriyor ki çok büyük rakamlara ulaşan eski yapı stokumuzda maalesef enerjiyi savurmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

ÇİFTE BASKI ALTINDAYIZ

İklim değişikliği ile mücadelede, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması gerekliliği ortadayken, Türkiye'ninde bu anlamda çifte baskı altında olduğunu vurgulayan Başkan Atmaca, “Bir yandan artan enerji fiyatları, diğer yandan AB'nin Yeşil Mutabakat şartlarıyla uyum ihtiyacı, ulusal düzenlemelerin yenilenmesini zorunlu kıldı. Bu bağlamda, ilk olarak 1998 yılında yürürlüğe giren TSE 825 Binalarda Isı Yalıtım Standardı, 1 Nisan 2025 tarihi itibarıyla köklü bir şekilde yenilendi. Yeni ruhsat alacak yapıların projelerinde bu yeni TSE 825 uyumu zorunlu hale geldi. Bu durum, müteahhitler için daha karmaşık tasarımlar ve daha yüksek yalıtım maliyeti anlamına gelse de uzun vadede bina sahiplerine daha düşük enerji giderleri sağlayacak. Standart, mevcut binalar için doğrudan zorunluluk getirmemekle birlikte, onarım ve tadilat işlerinde yeni kriterlerin uygulanması şart koşuldu. Ayrıca, kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen yapılar bu yeni ısı yalıtım standardına uymak zorunda olacak" ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARINDAN SONRA DAHA DA ÖNEMLİ OLDU

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, son zamlarla birlikte 2025 yılının ilk çeyreğinde elektrik ve doğalgaz birim fiyatlarında yüksek oranlarda artış yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, 2024 Nisan ayında 100 kWh elektrik tüketen bir mesken abonesi 150,17 TL fatura öderken, 2025 Nisan itibarıyla bu tutar yüzde 68,3 artışla 252,79 TL'ye yükseldi. Bu ciddi artış, enerji tasarrufu sağlayacak yapısal önlemleri daha anlamlı ve öncelikli hale getiriyor. Yeni yürürlüğe giren ısı yalıtım standardı, bu noktada önemli katkılar sunuyor. Yapılan hesaplamalara göre; Duvarlardan ısı geçişleri yüzde 30-38, Tavanlardan yüzde 17-25, Döşeme ve tabanlardan yüzde 33-43, Pencerelerden ise yüzde 25 oranında azaltılacak. Yeni yönetmelik, Low-E kaplamalı cam kullanımını zorunlu hale getirerek pencere kaynaklı ısı kayıplarını da minimize ediyor. Bu tür camlar, mikroskobik incelikte şeffaf kaplamalarla yalıtım sağlıyor. Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) verilerine göre, bu önlemlerle binalarda metrekare başına yıllık enerji tüketimi 120-150 kWh düzeyinden 70-90 kWh seviyelerine düşecek. Böylece doğalgaz ve elektrik faturalarında önemli tasarruf sağlanacak.Yatırım maliyetleri göz önüne alındığında, bu yalıtım önlemlerinin 5-6 yıl içinde kendini amorti etmesi bekleniyor."

YENİ STANDART İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK

Yeni standardın, bütün sektörü dönüştürmeye aday göründüğünü söyleyen Başkan Atmaca, “Yeni dönemde yüksek performanslı yalıtım malzemelerine talep oldukça artacak. Bu yeni süreçte mimari ve mekanik tesisat projelerinin daha ayrıntılı hazırlanması gerekeceği gibi denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi de gerekiyor. Süreci sekteye uğratabilecek durumlar da söz konusu. Yeni standartlara uygun uygulama için eğitimli işgücüne duyulan ihtiyaç haliyle artacak. Nitelikli personel eksikliği bu süreci olumsuz etkileyebilecek etkenlerin başında geliyor. Tüm bu kapsamda yeni ısı yalıtım standardı, konut alıcısından müteahhide, kamudan özel sektöre kadar geniş bir yelpazeyi ilgilendiriyor. Artan enerji fiyatlarıyla birlikte, yönetmelikle uyumlu yapılar daha değerli hale gelirken, yetersiz yalıtıma sahip binalar değerini yitirme riskiyle karşı karşıya kalacak. Enerji tasarrufunun sadece bireysel değil, ulusal bir politika olduğu günümüzde, yeni ısı yalıtım yönetmeliği ülkemizin enerji verimli yapılara geçişinde temel taşı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

arda enerji kullanımında köklü değişiklikler meydana getireceğini açıkladı

Kaynak: DHA