DÜNYA Çevre Koruma Haftası 5-11 Haziran tarihlerinde çevre kirliliğine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanıyor. Phaselis’e Dokunma Hareketi Üyesi Aktivist Erol Malçok, ‘Dünya Çevre Koruma Haftası’na özel açıklamalarda bulundu. Malçok, “İklim krizi gittikçe artıyor. Dünya gittikçe yok oluyor yani evimiz yanıyor. Artık her günkü bildiğimiz hayatlarımıza devam edemeyiz. Bir topyekûn uyanış ve acil eylem planı şart” diye konuştu.
‘ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DOĞAYI KORUYALIM’
Çevrenin önemine değinen Malçok,“İklim krizinin tüm yoğunluğuyla hissedildiği ve yaşandığı şu dönemde hem insanlığın hem de tüm canlı yaşamının geleceği ve çeşitliliği açısından sorumluluk almak zorundayız. Toplum olarak uyanıp, eyleme geçmemiz gerekiyor. Aksi takdirde doğayı sınırsız bir hammadde kaynağı olarak gören kapitalizmle birlikte yok olup gideriz. Kendimiz için değilse bile çocuklarımız ve sesi çıkmayan canlılar için bir şey yapmalıyız” ifadelerini kullandı. Malçok, açıklamasına son olarak “Gelecekte özgür ekolojik toplum ve doğa düşünün gerçek olması dileğiyle Dünya Çevre Haftası kutlu olsun” ifadelerini ekledi.
ÇEVRE KORUMA HAFTASI TARİHÇESİ
Doğal çevrenin korunması amacı ile 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı toplandı. Bu toplantıda çevre sorunları ele alındı. Çevre kirlenmesine karşı üye ülkeler ortak çözüm yolları aradılar. Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda 5 Haziran gününün ‘Dünya Çevre Günü’ olması kararlaştırıldı. Her yıl Birleşmiş Milletler’e (BM) üye ülkelerde 5 Haziran ‘Dünya Çevre Günü’ olarak kabul ediliyor. Türkiye’de bu amaçla 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra Çevre Müsteşarlığı kuruldu. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı 5-11 Haziran tarihleri arasını Çevre Koruma Haftası olarak kabul etti. ÖZEL HABER/ ÇİĞDEM KORKAN