ANTALYA'NIN merkez ilçelerinden Muratpaşa sınırları içinde yer alan ve Antalya’nın en kalabalık mahallesi olan Güzeloba’da 39 bin 354 kişi yaşıyor. Mahallenin 1970’li yılların ortalarına kadar ‘Çirkinoba’ adını taşıdığını biliyor muydunuz? Antalya’nın sivil tarihçilerinden Hüseyin Çimrin’in anlatımına göre,  Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde ‘93 Harbi’ olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Balkan Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır.

güzeloba1

GÜZELOBA DEĞİL ÇİRKİNOBA

Savaştan sonra bölge halkının bütün erkekleri silahaltına alındıktan sonra köye dönenlerin çoğu engelli ve hastalıklı kişiler olmuştur. Bu nedenle bölgede topraklar işlenmemiştir.  Bölge halkı fakirleşmiştir. Bu zor günlerde Antalya'da yaşayan zengin Rumlar, bu fakir köyün dörtte üçüne yakın arazisini yok pahasına satın alıp, birer çiftlik haline getirmişlerdir. Rumlar 1922 yılının Ekim ayında Antalya'yı terk edinceye kadar bütün bölge birkaç çiftlik halinde; kısmen kulübe, kısmen dam, 20-30 evden ibaretti. Ev olarak nitelenebilecek yalnız bir bina vardı. Arazinin dörtte üçü Rumların elinde idi. Sulak, verimli ve şehre yakın bu arazide karpuz, darı tarımı ve ipekböcekçiliği yapılıyordu. Antalyalı Rumlar tarafından topraklarının dörtte üçü kurnazlıkla ele geçirildiği için çevredekiler ‘Çirkinoba’ adını yakıştırmıştır.

güzeloba2

RUMLAR GİTTİ ‘GÜZELOBA’ OLDU

Uzun süre ‘Çirkinoba’ olarak anılan bölge için Rumların 1922’de Antalya’dan ayrılması dönüm noktası olmuştur. Mübadele ile Selanik ve diğer yerlerden gelen muhacirler için 1924 yılında İmar ve İskân Bakanlığı'nca Numune Köyü inşa edildi. Köyün uygun bir yerinde geniş bir caddenin iki tarafında hepsi aynı görünüş ve nitelikte 50 ev yapılarak muhacir aileler yerleştirildi. 1970’lerin ortasına gelindiğinde belediye hizmetleri buraya kadar ulaşınca; Çirkinoba köyü, Antalya'nın bir mahallesi olarak kent sınırları içine alındı ve adı da değişip ‘Güzeloba’ oldu. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin