KÜLTÜR - SANAT

Habip Aydoğdu sergisi açıldı!

Cumhuriyet'in ikinci yarısında yaşananların, duygusal ve düşünsel izdüşümlerinden beslenen görsel yapıtlardan oluşan ‘Yaşamı ve Yapıtlarıyla Habip Aydoğdu’ sergisi, 23 Haziran-20 Ağustos tarihleri arasında AKS’de sanatseverlerin ziyaretine açıldı

‘Yaşamı ve Yapıtlarıyla Habip Aydoğdu’ sergisinin basın lansmanı gerçekleştirildi. Antalya Kültür Sanat’ta açılan sergi, 23 Haziran-20 Ağustos tarihleri arasında sanatseverlere açık olacak. Küratörlüğünü Elif Aydoğdu Ağatekin'in üstlendiği ve 148 yapıtın yer aldığı sergide, sanatçı hakkında farklı dönemlerde kaleme alınmış metinlerden oluşan yaşam ve sanat yolculuğu, desenler, üç boyutlu çalışmalar, fotoğraflar ve belgelerle iç içe kapsamlı bir içerik sunuluyor.

‘TOPYEKUN BİR KÜLTÜR ANLAYIŞI OLMALI’

Serginin lansmanında konuşan ATSO Başkanı Ali Bahar, sergiye katılımın yoğun olduğunu söyleyerek, “Bir dünya şehrinden bahsediyoruz. Evrensel bir şehirden bahsediyoruz. Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olduğunu iddia ediyoruz. Deniz, kum, güneşle olacak iş değil. Kültür ve sanatla bunu taçlandırmamız lazım. Bu da kolay bir şey değil. Siz STK’ların ve belediyelerin değil. Topyekun kültür anlayışı ile bu kültür ve sanatı geliştirmemiz gerekiyor. Biz göreve geldikten sonra ikinci büyük sergimizi de Habip Aydoğdu sanatçımızla gerçekleştiriyoruz. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
TUZAKLAR YAŞAMIŞ SANATÇI

Sergide konuşan sanatçı Habip Aydoğdu, kapsamlı bir sergi gerçekleştirildiğini aktardı. Aydoğdu, “Böylesi güzel bir mekânla böylesi güzel bir sunumla herkese kısmet olmayacak bir sergi. Katkı veren herkese teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu sergide de göreceksiniz ne tuzaklar yaşamış bir sanatçı dilini göreceksiniz. Nasıl yıl yıl kırılma noktalarını yansıttığımızı göreceksiniz” dedi.  


HABİP AYDOĞDU KİMDİR?

Habip Aydoğdu 1952’de Konya’da doğdu. 1970’de İstanbul İlköğretmen Okulu Resim Semineri’ni, 1974’de ise İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nu tamamladı. İlk kişisel sergisini 1976’da Ankara’da açtı. 1980’li yılların ortalarında; Vakko Sanat Galerilerinde ‘Sokaklar Çığlık Çığlığa’ sergilerini gerçekleştirdi. 1988’de Galeri Selvin’de açtığı ‘Uçan Düş’ sergisinde metnini Erhan Karaesmen’in hazırladığı kitabı yayınlandı. 1999’da Aksanat’ın ‘Milenyumu Karşılarken’ projesine katıldı. 20. sanat yılını ‘Hesaplaşma ve Yaşamı Savunma’ adlı sergisiyle Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde; 30. yılını ise Ortaköy Sanat Galerisi’nde ‘İzler’ adlı sergisiyle kutladı. 2002’de Avusturya Feldkirch Galerie Sechzig’de kişisel bir sergi açtı. Aynı yıl Bilim Sanat Galerisi Murat Ural’ın yazdığı Habip Aydoğdu kitabı yayınlandı. 2008’de Ankara Batı Birlik Sanat Galerisi’ndeki sergisinde, resimli günlüklerinin tıpkıbasımı ‘İç Dökümleri’ adıyla yayınlandı ve ‘Vincent van Gogh’un Peşinde, Modernizmin’ İzinde’ adlı projeye katıldı. Üç boyutlu çalışmalarını sergilediği ‘Düşler ve Buluntular’ adlı sergisini 2010’da Grup Sanat Galerisi’nde açtı. 2012’de Arete Sanat Galerisi’nde ‘Zamanın Ruhu’ adlı sergisi Habip Aydoğdu-İbrahim Karaoğlu söyleşisini içeren aynı adlı kitapla birlikte açıldı. 2013-14 yılında yine Arete Sanat Galerisi’nde metin yazarlığı ve küratörlüğünü Zeynep Yasa Yaman’ın yaptığı ‘Kenar Notları’ kitabı eşliğindeki sergisini açtı. 2015’te İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde ‘Kırmızı’ adlı retrospektif sergisiyle izleyicisiyle buluşan Aydoğdu, 2016’da Adonis ile İzmir Folkart Gallery’de ‘Kan Kırmızı’, 2018’de ise Bodrum Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘Kırmızı Yolculuk’ adlı sergisini gerçekleştirdi. 1976’da gerçekleştirdiği ilk sergisinden sonra Habip Aydoğdu ‘76/76’ adlı yetmiş altıncı kişisel sergisini İzmir’de Selçuk Yaşar Resim Müzesinde açtı. 2022 yılında İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde ‘Kırmızı yine Kırmızı’, 2023 yılında ise Antalya Kültür Sanat’ın düzenlediği ‘Yaşamı ve Yapıtlarıyla Habip Aydoğdu’ adlı sergisini Elif Aydoğdu Ağatekin küratörlüğünde gerçekleştirdi.  HABER/ ÇİĞDEM KORKAN