GÜNDEM

Havuzlar için hijyen uyarısı

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, havuzlarda yoğunluk yaşanmasıyla hijyen konusunda uyarılarda bulurken İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı Ümit Ant ise meskenlerdeki havuzların kullanımı için ‘Havuz Operatörünü’ işaret etti

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, yaz mevsimi ile birlikte yüzme havuz kullanımı da artarken bu durum hijyen surununu beraberinde getiriyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, havuz hijyenini sağlamak üzere ph dengeleyici, klor, yosun önleyici, berraklaştırıcı ve çöktürücüler gibi birçok kimyasal kullanıldığını hatırlatırken İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı Ümit Ant ise site yönetimi havuzların bakımları için zorunlu olan ‘Havuz Operatörü’ yerine site görevlilerinin çalıştırıldığını belirtti.

TEMİZLİĞE DİKKAT

Havuz hijyeni ile ilgili tedbirlerin, havuz kaynaklı mikrobik birçok hastalığı önlemek adına mutlaka alınması gerektiğinin altını çizen Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Bu noktada muhakkak insan faktöründen uzak otomatik dozajlama ve kontrol sistemlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri ile kimyasalların standartlarda önerilen düzeyde kullanımı kullanıcı sağlığı yanı sıra işletme ekonomisi açısından da önem arz ediyor. Havuz hijyeninde kullanılan birçok kimyasalın depolanmasına da özen gösterilmesi gerekiyor. Bu kimyasallar muhakkak kapalı, kontrollü, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmeli. Oluşabilecek kimyasal buharların solunması son derece tehlikeli olduğundan depolamanın yapıldığı ortamlar çok iyi bir şekilde havalandırılmalı” diye konuştu. Havuzların kullanıldığı dönemde havuz tabanının temizliğinin her gün, havuz duvarlarının temizliğinin ise haftada en az bir kez yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Manavoğlu, “Her gün havuz kapandığında boşaltılmalı, temizlenmeli, dezenfekte edilerek doldurulmalı ve bir gün sonraya hazır edilmelidir. Havuzun yapımı, bakımı ve işletilmesinde hijyen tedbirleri yanı sıra kaçak akım korumaları da dikkat edilmesi gereken noktaların başında geliyor” dedi.

MESKENLER DENETLENMİYOR

Mesken ve site içinde bulunan havuzlarda muhakkak havuz operatörünün de olması gerektiğini söyleyen Antalya İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı Ümit Ant, “Kanunda meskenlerin denetlenmesine dair bir madde yer almasa da buradaki bakımların kimler ve hangi şartlarda yapılacağı belirtiliyor. Çoğu site ve meskenlerdeki havuzların bakımını site görevlilerine yaptırılıyor. Bu da farklı sorunları beraberinde getiriyor. Mesken ya da ticari fark etmez havuz bakımları yetkili kişiler dışında yapılmamalıdır. Bu nedenle Çevre İl Müdürlüğü’nün belirli periyodik aralıkla denetimler gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi.