Utancın eski adı. Peki, neden 'Hayırsız' denir, İstanbul'un Anadolu yakasında denizin içinden itibaren yükselen bir tepenin uzantısı Hayırsız Ada'ya (Sivri Ada)? Ben de çok merak ettim, bilmeyen ve merak edenler için. Efendim bu hüzünlü yaşanmışlık, 1909 yılında Avrupa'da yayımlanan kitapta yer alır. Olay, 19'uncu yüzyılın İstanbul'unda yaşanır. Ve sokaklardan toplanan sahipsiz 80 bin köpek, mavnalarla Hayırsız Ada'ya bırakılarak ölüme terk edilir. Köpekler bir süre sonra, açlıktan birbirlerini parçalamaya başlar. Onların acı ulumaları, İstanbul sahillerine kadar ulaşır. Bir süre sonra da sesler kesilir, açlığa ve susuzluğa dayanamayan köpekler ölür. Zavallı köpeklerin çığlığa dönen seslerini duyan İstanbul halkı, sahipsiz sokak hayvanlarına yapılan zulmü yıllardır unutamaz ve bu hazin öykü, dilden dile dolaşır. Balıkçılar, arada sırada uğrar olmuş Hayırsız Ada'ya.

***

19'uncu yüzyıl İstanbul'unda yaşanan bu acı yaşanmışlığa devam edelim. İstanbul halkının severek beslediği, mahalle ve sokaklarda sosyal hayatın içinde önemli yeri olan köpekler, gün gelir teker teker toplanarak kafeslere tıkılır. Ve mavnalara yüklenerek hayırsız olduğuna inanılan Hayırsız Ada'ya götürülür. İstanbul'a yakın adalardan olan Hayırsız'ın sadece bir kaya parçası olduğu, üzerinde bir dikili ağacın olmadığı söylenir.

***

Öyle ki İstanbul sokaklarında özgürce dolaşan sokak köpekleri, o yıllarda şehre gelen seyyah ve tacirlerin de ilgisini çeker. Ve kartpostallarda köpek figürleri de yer alır. Hatta İstanbul halkının hayvan sevgisi ve köpeklere gösterdiği özen, 1909 yılında Avrupa'da yayımlanan bir kitapta yer alır. Kıssadan hisse!

***

Ve de günümüze gelelim. Yaklaşık iki aydır gündemde, Sokak Hayvanları Yasası. Yani bir yanda hayvan yasası(!) diğer tarafta halkın yağmur gibi gelen sert tepkisi. Sokak Hayvanları Yasası son durum gelişmeleri, bildiğiniz gibi gündemdeki yerini koruyor. Sokak hayvanları yasası çıktı mı, maddeleri neler, sokak köpekleri uyutulacak mı? Gözler Ankara'da ve Resmi Gazete'de. Zira, sahipsiz sokak hayvanlarıma yönelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi Meclis'e sunulmuş ve de sona gelinmiş. Gelinmiş gelinmesine de sahipsiz hayvanlara yönelik yasa teklifine tepkiler en sert biçimde devam ediyor. Hayvanseverler, ellerinde 'Katliama hayır' yazılı pankartlarla meydanları dolduruyor, 'ölüm yasası istemiyoruz' diye sloganlar atarak yasa teklifinin geri çekilmesini istiyor. Peki, teklif soruna çözüm olur mu? Hadi canım sende...