GÜNDEM

Hekim boşluğuna ‘emekli’ çözümü

Sağlık Bakanlığı, kamuda uzman hekim boşluğunu doldurmak için geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da emekli olan 65-72 yaş arasındaki hekimleri tekrar kamuya atayarak bu sorunu çözmeye çalışıyor

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre Sağlık Bakanlığı, uzman hekim boşluğunu doldurmak için yeni formül arayışına girdi. Bakanlık emekli olan hekimleri yeniden göreve atayarak bu sorunu çözmek istiyor. Kamu ve özel hastanelerde uzman doktor bulmanın her geçen gün daha da zorlaştığını belirten Tabip Odası Başkanı Taha Karaman, sağlıkta şiddet, beş dakikada muayene, ağır çalışma koşulları ve yetersiz maaş nedeniyle hekimlerin yurtdışın tercih ettiğini ve bu durumun önüne geçilebilmesi için sağlıkta yapısal reformlara gidilerek sorunlara kalıcı çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi.



HER GEÇEN GÜN ZORLAŞTI
Uzman doktor bulmanın her geçen gün daha da zorlaştığını ve bu sorunun altında yatan nedenlerin ele alınması gerektiğini ifade eden Tabip Odası Başkanı Taha Karaman, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için ciddi adımların atılması gerektiğini belirterek, “Hekimlerin yurtdışına gitmelerini engellemek için öncelikle iş güvencesi sağlanmalı, maaşlar iyileştirilmeli ve hekimlere daha iyi çalışma koşulları sunulmalıdır. Ayrıca, sağlık sektöründe yaşanan şiddet olaylarının caydırılması ve sağlık çalışanlarının güvende hissetmeleri için güçlü önlemler alınması da ayrıca önemlidir. Hekimlerin kendilerini güvende hissetmeleri ve daha iyi bir çalışma ortamı oluşturulması sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için kritik bir faktördür. Sağlık sisteminde yapısal değişikliklere gidilmezse, uzman hekim açığı ve sağlık hizmetlerindeki kalite sorunları devam edecektir. En başta halkımızın sağlığı için bu sorunların acil bir şekilde ele alınması ve çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.



TEŞVİK YERİNE KISITLAMA
Hekimlerin kamu hastanelerine çekmek için cazibeli hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaman, “Kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlere özel muayene açtırmamak gibi bir tavır var. Bu tavır muhtemelen açılacak olan şehir hastanesindeki hekim sayısını dengede tutmak için fakat bu durum aksine hekimleri kamudan uzaklaştırıyor. Bu durum çokta sürdürülebilir durmuyor. Diğer bir sorun ise uzman hekim yokluğu tıp fakültelerinde eğitim gören öğrencilerin eğitim kalitesini de doğrudan etkileyen unsurların başında geliyor. Akademik kadrolarının azalmasına buna paralel olarak eğitim kalitesi de aynı oranda düşüyor. Kamu ve üniversite hastanelerinde görev yapan hekimler arasındaki maaş dengesizliği de diğer bir sorun olarak karşımıza çıkıyor” dedi

HEKİMLER ANTALYA’DA YAŞAMAK İSTEMİYOR
Geçinmekte zorlanan hekimlerin farklı şehirlere tayin isterken yeni mezun hekimlerin ise neredeyse Antalya’yı hiç tercih etmediğini dikkat çeken Başkan Karaman, “Yeni mezun asistan bir hekim Antalya’ya geldiği zaman aldığı maaşla geçinme şansı yok. Bir asistan hekim aldığı maaşla bırakın geçinmeyi ‘bir ev bile kiralayamaz’ şu anki durumda. Evli olan iki asistan hekim bile aldıkları maaşlarla güç bela ancak ay sonunu getirebilir. Bu koşullarda Antalya adeta sürgün bölgesi olarak görülmeye başlandı. Emekli uzman hekimlerin tekrar kamuya atanmasının nedenlerinden biri de bu durumdur” ifadelerine yer verdi.