EKONOMİ

İlaçlara zam geldi

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ilaç fiyatlarında zam yapıldı. Bu kapsamda ilaç fiyatlamasında kullanılan Euro kuru yüzde 23.5’lik artışla 17.5483 liradan 21.6721 liraya yükseltildi

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri 2024 yılı Ekim ayında yüzde 23,5 arttırılarak, yeni dönemsel Euro değeri 21,6721 TL olarak belirlendi. Eczacıların uzun zamandır beklediği döviz kuru güncellemesi yapılsa da sektörü tatmin etmedi. Yüzde 23.5 artışla 17.5 liradan 21.6 liraya çıkarılan ilaç kurunun mevcut kurun çok altında kaldığına işaret eden Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, soruna geçici pansuman yapıldığını söyledi.

ECZANELER KAPANMA NOKTASINDA
Eylül ayında basın toplantısı yaparak döviz kuru nedeniyle eczacıların zor durumda kaldığını ve Antalya’da 400 eczanenin kapanmak üzere olduğunu ifade eden Başkan Erçin’in açıklamasının üzerinden yaklaşık 50 gün sonra kur güncellesen de bu durum eczacıları mutlu etmedi. Güncel Euro kurunun 37 lira olduğuna işaret eden Başkan Erçin, yeni yılı işaret ederek, “Yeni bir zam dalgası bizi beklerken bu kurun yılbaşında tekrar güncellemesi şart” dedi.

BU KUR VATANDAŞA DA ECZACIYA DA YARAMAZ
Ekonomik kriz ve artan enflasyon her sektörü vurmaya devam ediyor. Özellikle sağlık alanında düşük kur politikası nedeniyle vatandaşlar piyasalarda ilaç bulmakta zorlanırken eczacılar da ayakta durmakta zorlanıyor. Bugün itibariyle yürürlüğe girecek olan düzenleme sonrası açıklamalarda bulunan Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, “50 gün önce yaptığımız basın açıklamasının ardından gelen bu güncelleme bize fayda sağlamadığı gibi ö günden daha da kötü durumdayız” dedi. İlaç kuru en son geçtiğimiz Aralık 2023 yılında güncellendiğini ve yaklaşık 10 aydır bir artış olmadığına da işaret eden Başkan Erçin, “Yapılan zam enflasyon oranın çok altında kaldığı açıktır. Resmi Enflasyonun yüzde 60’larda olduğu bir yerde yüzde 23.5’te kalan bir artış tabi ki de yeterli olmadığı gibi sorunları da çözmeyecektir. Bizim beklentimiz enflasyon oranında bir artış olsa da asıl konu üreticinin beklentisidir. Üretici bu zammı yeterli görmediği takdirde piyasalara yine ilaç sunmazsa ilaç bulma sıkıntısı da devam edeceği anlamına gelecektir. Biz yine eczanelerimize ilaçları bulamayacağız, hastalarımıza ilaç bulmak için depo depo koşturacağız” dedi.

ECZACILARA DEĞİL DEPOCULARA YARADI
Başkan Erçin yalnızca ilaç kuruna değil aynı zamanda ecza depolarına da bir düzenleme yapıldığına işaret ederek, “Ecza depolarının ilaç fiyatlandırılmasına dair depoculuk karı yükseltilerek karlılık oranı bazı kalemlerde neredeyse 2 katına çıkartılsa da eczacılık kanadında böyle bir artış olmadı. Eczaneler açısından hem enflasyonun çok altında bir artış oldu hem de baremlerde bir artış olmadı. Bu güncelleme eczaneler için ancak çok ama çok kısa bir süreliğine geçici pansuman etkisi yaratabilir” dedi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeki ilaç artış oranları ve zam yapılmasına dair süreleri de içeren maddelere işaret eden Başkan İsmail Erçin, “Her yılın şubat ayında ilaç kur güncellemesi yapılıyor fakat piyasa dayanamadığı, üretici ilaç sunmadığı ve vatandaşta ilaçsız kalması nedeniyle bu 2 ay öne alınarak Aralık 2023 yılında yapıldı. Piyasa da aldığımız her gün artarken ilaç fiyatlarının yerinde kalması böyle bir kararı almak zorunda bıraktı. İlacın pahalı olmasını hiçbir eczacı istemese bile ortada bir gerçek var. Bugün bir antibiyotik 92 liraya satılırken herhangi bir restoranda bir tas çorba 200 liraya satıldığı ortamda ilaç sorunu da olması kaçınılmazdır. Eczanelerin de ayakta kalması için bir şekilde bu fiyatların piyasa normallerine gelmesi gerekmektedir. Şu anda eczaneleri ayakta tutmak için bakanlığın getirdiği bir çözüm yok. Kur güncellemesi bizimle ilgili de değil sadece üreticiyle alakalı. Bu artış oranlarına üreticiyi memnun eder mi, bence etmez. Güncel Euro kuru 37 lirayken ilaç Euro kurunun 21,6 lira, aradaki makas giderek artıyor.

Cumhurbaşkanlığı mevzuat ve kararlarına baktığımızda 2025 yılı için tekrar bir zam yapılması öngörülmüyor fakat bu durumda da vatandaşların ilaç bulma ve temin etmede çok ciddi sıkıntılar çekeceği aşikar. Yeni yıl ve maaş zamlarıyla beraber A’dan Z’ye her şeye zam gelmesi beklenirken bu kur üstünden devam edilip tekrar bir zam yapılmaması durumunda sorunlar derinleşecektir. Bu nedenle şubat ayında tekrar bir kur güncellemesinin kesinlikle yapılması gerekiyor” dedi.

'YERLİ ÜRETİM İLACA YÖNELMELİYİZ'
Dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyleyen Başkan Erçin, sorunların çözümü için yerli üretim ilaçların artırılması gerektiğini ifade ederek, “Eczaneler kredi batağında her geçen gün bir bir kepenk kapatıp iflas ederken dışa bağımlılık ve kur nedeniyle vatandaşta bundan etkileniyor. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi tekrar etmekte fayda var. Eğer bu sorunları aşmak ve yaşamak istemiyorsak kesinlikle yerli üretim ilaçlara yönelmeli ve sayısını artırmalıyız yoksa diğer türlü yurtdışı kaynaklı firmaların insafına kalmış olacağız. Artık Avrupa ülkeleri bile Uzak Doğuya bağlı kalmamak için yerli üretime yöneliyor. Bizimde tek çaremiz yerli üretime yönelmek başka yolu yok” ifadelerine yer verdi.