Ankara'nın kalbinde, 1941 yılında Suna Kıraç'ın hikayesi başladı. O, Türkiye'nin iş dünyasında iz bırakan, eğitim ve kültür alanlarında derin bir etki yaratan bir kadındı.

ÇOCUKLUK VE EĞİTİM YILLARI

Suna Kıraç, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde başladığı eğitim serüvenine, Boğaziçi Üniversitesi Bankacılık ve Finansman bölümünde devam etti. Bilgisiyle parlayan genç bir zihindi.

Üstün yöneticilik ve liderlik yetenekleri, onu Koç Holding'in Yönetim Kurulu başkan vekili yapmaya yetti. 1999'da London Business School tarafından Onur Üyeliği’ne layık görülen Suna Kıraç, iş dünyasına ve Türk çocuklarının eğitimine katkılarıyla öne çıktı.

Suna Kirac Kimdir Suna Kirac Neden Oldu 16219708 3666 Amp

BİLGİYE DUYULAN SAYGI

Suna ve eşi İnan Kıraç, bilgiye ve araştırmaya duydukları saygıyla, Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nü kurdular. İstanbul'a kültür merkezi kazandırmak amacıyla yürüttükleri projelerle, adeta sanatseverlerin kalbinde iz bıraktılar.

Suna Kıraç, ALS ile mücadele ederken kaleme aldığı ‘Ömrümden Uzun İdeallerim Var’ adlı kitabıyla Türkiye'yi aşarak dünya genelinde bir ses oldu. Kitaptan elde edilen gelir, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na bağışlandı.

BİLİM’DE ÖNCÜLÜK

2003 yılında Suna Kıraç, eşi İnan Kıraç ve kızı İpek Kıraç ile birlikte kurduğu Suna ve İnan Kıraç Vakfı, kültür sanat alanındaki önemli faaliyetlerini hayata geçirerek adını duyurdu.

Vakıf, sağlık alanındaki önemli araştırmalara da öncülük ederek 2007 yılında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nü kurdu. Aynı zamanda, 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü bünyesinde Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı'nın (NDAL) açılmasına liderlik etti. Bu çabaları, vakfın sağlık sektöründeki katkılarını daha da güçlendirdi.

ANTALYA'YA DOKUNAN ELLER

Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi, Antalya'nın tarihine ışık tutan bir hazinedir. Suna Kıraç'ın liderliğindeki özenli bir yenileme çalışması sonrasında, bu merkez ve Kaleiçi Müzesi, Antalya'nın kalbinde kendine özel bir yer buldu.

Muze 2

ALS hastalığına karşı 2000 yılından beri verdiği mücadele, 15 Eylül 2020'de İstanbul'da 79 yaşında son buldu ancak Suna Kıraç'ın bıraktığı izler, sonlanan bir hikaye olmaktan çok, başka hikayelerin başlamasına ilham kaynağı oldu.

Suna Kıraç'ın hayatı, bir ışığın ne kadar uzaklara kadar aydınlatabileceğini gösteriyor bizlere. O, iş dünyasında olduğu kadar, kültür ve eğitimde de derin izler bırakan bir lider olarak anılmaya devam edecek.

Muhabir: ERENDİZ ÖZKURT/ÖZEL HABER