ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, çay, şeker, kira ve personel ücretlerine yapılan zamların ardından giderlerinin katlanarak arttığını belirten Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu ve Antalya Kahveciler Odası Başkanı Murat Ağaoğlu, emeklinin son kalelerinden olan kıraathanelerin yüksek giderlerine rağmen yalnızca yüzde 20 zam yaptıklarını belirterek, “Sektör bazında şu anda en düşük zam uygulayan biziz. Özel sektör olmamıza rağmen fiyat konusunda belediye ve kamu kurumlarına ait tesislerle daha düşük fiyat politikamız var” dedi.
KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇASI
Kıraathane kültürünün Osmanlı’dan günümüze kadar devam ettiğine dikkat çeken Başkan Ağaoğlu, “Kıraathaneler yapı olarak diğer kafe ve benzeri işletmelerden farklı bir yapıya sahiptir. Burası sadece çay içilen ve oyun oynanan yerden ziyade aynı zamanda sosyalleşme ve mahalle kültürünün yaşatıldığı yerlerdir. Bu nedenle kıraathanelerde işletme sahibi ve müşteri ilişkisinden ziyade, dostluk ve arkadaşlık ilişkisi gelişmesi nedeniyle yapılan zamlarda kardan ziyade giderleri minimize etmek için. Şu anda yıllık enflasyon yüzde 64, personel giderleri ise yüzde 49 artmışken yapılan zam yalnızca yüzde 20’dir” şeklinde konuştu. Bakan Ağaoğlu, “Antalya’daki kıraathanelerde ortalama 6 lira olan bir bardak çay, şu anda 7 ila 8 lira arasında satılıyor. Tavan fiyat olarak ise 17.5 lirayı belirledik. Vatandaşların şu anda en uygun fiyatlı çay ve benzeri içecekleri tüketebilecekleri tek yer kıraathaneler. Özel sektör olmamıza rağmen fiyat konusunda belediye ve kamu kurumlarına ait tesislerden daha düşük fiyat politikamız var” dedi.
YANCI GİTTİ ALMAN USULÜ GELDİ
Kıraathanelerin vazgeçilmezinden olan oyun kültürünün de artan hayat pahalılığı karşısında değişime uğradığını söyleyen Başkan Ağaoğlu, “4 kişilik bir oyunda en azından 2 kişi yancı olur ve bu kişilerin çay ve yiyecek ücretleri kaybeden takım tarafından karşılanırdı. Bu aslında bir nevi yazısız kuraldır fakat ekonomik şartlar özellikle emekli vatandaşları daha çok etkilemesi nedeniyle artık masalarda yancı dediğimiz kişileri de göremiyoruz. Artık yancı gitti ve alman usulü geldi. Herkes kendi hesabını ödüyor. Tabi bu ekonomik nedenlerden dolayı böyle, ekonominin rayına girmesiyle eminim bu gelenekte geri dönecektir” ifadelerine yer verdi.