Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bulunan Mantar Evi'nde 31 Mayıs ile 1-2 Haziran tarihlerinde “Ubuntu Çocukları ve Barış” başlığıyla 1. Ubuntu Kültür ve Sanat Çalıştayı düzenlendi. Ubuntu Gönüllüleri Derneği’nin düzenlediği çalıştayda elde edilen gelirler, ailesi zor durumda olan çocukların eğitimine ayrılacak. Çalıştay'ın hafta sonunda düzenlenen kapanış gecesinde CHP İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, CHP Korkuteli İlçe Başkanı İsmail Karadeli, Muratpaşa Belediyesi Meclis Başkanvekili Canan Keleş, Dem Parti İl Başkanı İhsan Nergiz, Ödemiş ve Tunceli Belediyeleri eski başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Ubuntu gönüllülerini yalnız bırakmadı.
EĞİTİM İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Antalya’nın tanınmış sanatçıları ailesi zor durumda olan çocuklara yardım için Korkuteli’de buluştu. Korkuteli Mantar Evi'nde düzenlenen 1. Ubuntu Kültür ve Sanat Çalıştayı’nda bir araya gelen ressam ve heykeltıraşlar Mantar Evi bahçesinde üç gün boyunca performans sergileyip, ürettikleri eserleri Ubuntu Gönüllüleri Derneği’ne hediye ettiler. Satılan eserlerden elde edilen gelir, ailesi zor durumda olan çocukların eğitimi için ayrıldı.
ÇALIŞTAYDA YER ALAN SANATÇILAR
Çalıştay’a katılan sanatçılar arasında Antalyalı sanatseverlerin yakından tanıdığı ressamlar Sinan Demir, Mehmet Emin Erşan, Yusuf Kemal Çankaya, Gülay Eroğlu, Ümmü Gülünek, Berrin İlhan, Hande Rastgeldi, Nevin Yavuz, Semih Büyükkol, Harun Yiğit, Sibel Öztüzün ve heykeltıraş Cem Güney Çevikkbaş bulunuyor. Çalıştaya ubuntu gönüllüsü olarak katılan sanatçılara Ubuntu Derneği tarafından birer teşekkür plaketi sunuldu. Sanatçılara plaketlerini CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar ve Ödemiş ve Tunceli Belediyeleri eski başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu sundu.
KONSERLE SON BULDU
1. Ubuntu Kültür ve Sanat Çalıştayı’nın kapanış gecesinde halk ozanı İhsan Güvercin ile Muharrem Altınbilek ve ekibinin konserleri yer aldı. Kapanış gecesinde elde edilen gelirler de ailesi zor durumda olan çocukların eğitimi için Ubuntu Gönüllüleri Derneği’ne aktarıldı.
KORKUTELİ MANTAR EVİ HER YIL SANAT ETKİNLİKLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Korkuteli’nde mantar odaklı otantik ürünleri ve yemekleriyle bir Türkiye markası haline gelen Mantar Evi’nde her yıl kültür sanat odaklı Ubuntu etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinlikleri düzenleyen Ubuntu Gönüllüleri bu yıl dernek çatısı altında bir araya geldiler. Sanat etkinliklerinin, yazar okur buluşmalarının, müzik performanslarının yer aldığı etkinliklerin 6’ıncısı geçtiğimiz yıl "Barış" teması altında Dünya Barış Günü olarak kutlanan 1 Eylül’de gerçekleşti. Etkinlikler kapsamında, bu yıldan itibaren her yıl aynı amaca yönelik farklı temalarda çalıştaylar da düzenlenecek.
ADALET, DAYANIŞMA, PAYLAŞIM DEMEK
Etkinliklerin genel koordinatörlüğünü yapan Yazar Kamile Yılmaz, ubuntu felsefesini şu örnek üzerinden anlattı: “Afrika da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına oyun oynamayı önerir. ‘Ben’ der, ‘Karşıdaki ağacın altına bir sepet meyve koya cağım, siz de şuradaki çizgide sıralanacaksınız ve yarışın başlaması için benim işaretimi bekleyeceksiniz. Ağacın altına İlk hanginiz ulaşırsa sepetteki meyveleri o kazanacak.’ Çocuklar yan yana durup işaretle koşmaya başlar, ancak yolda el ele tutuşup varılacak noktaya birlikte varırlar. Sepetteki meyveleri de adil bir şekilde paylaşıp yemeye başlarlar. Antropolog ne den böyle yaptıklarını sorduğunda, ‘Biz Ubuntu yaptık’ cevabını verirler; “Birbirimizle yarışa girseydik, yarışı sadece birimiz kazanmış, diğerlerimiz kaybetmiş ve mutsuz olacaktık. Şimdi ise hep beraber paylaşıp birlikte yiyoruz, hepimiz mutluyuz. Bunu bize ilkokulda Ubuntu derslerinde öğretiyorlar. Paylaşmayı, adaleti, huzuru, sevgiyi ve mutlu olmayı bu derslerde öğreniyoruz.” derler. Ubuntunun “Biz varsak ben varım” felsefesi olduğunu belirten Kamile Yılmaz, “Ubuntu; adalet, dayanışma, paylaşım anlam demek. Olanın olmayanla paylaşması, biz tokken kimse açlık ya da susuzluktan ölmesin demek. Bu felsefeye bağlı şekilde anne babası yaşamını yitirmiş ve anne babası cezaevinde olanlar öncelikli olmak üzere, çocukların eğitimine katkıda bulunmak için Ubuntu etkinlikleri düzenliyoruz" dedi.
ÇOCUKLAR ÇARESİZLİĞE YENİK DÜŞMESİN
Ubuntu Gönüllüleri Derneği’nin ailesi zor durumda olan çocukların ücretsiz eğitimine yönelik vakıf ve vakfa bağlı Ubuntu Köyü kurma hedefiyle yola çıktığını belirten Kamile Yılmaz, “Dernek olarak üniversitede okuyan gençlerin eğitimini üstlendik. Eğitimini gerçekleştirdiğimiz öğrenci sayısı geçtiğimiz yıl 13 iken bu yıl 20'ye ulaştı. Bu sayıyı kısa sürede ikiye üçe katlayarak ‘öteki’ ailelerin çocuklarının çaresizliğe yenik düşmemesi için çabalarımızı devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı.
MANTAR EVİ EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Ubuntu etkinlikleri ve çalıştaylarına Antalya - Korkuteli yolu üzerinde bulunan Mantar Evi ev sahipliği yapıyor. Mantar odaklı yiyecekleriyle Korkuteli'nin ilçe kimliğine çok şey katan Mantar Evi'nin işletmecisi İsmail Gülel, sanat eserlerinin açık artırma ile satışına da aracılık etti. Eser sahiplerine ve eserleri satın alan ubuntu gönüllülerine teşekkür eden İsmail Gülel, Ubuntu etkinlikleri için işletme olarak özveride bulunmaya devam edeceklerini söyledi. Ubuntu Derneği'nin büyük sponsorlarından bir diğeri de Radyo Akdeniz'in sahibi Faruk Demirel. Radyo Akdeniz'in çalışma ofisinin bir bölümünü Ubuntu Derneği'ne tahsis eden Demirel, etkinliklerin düzenlenmesine de aktif destek sunuyor.