MEVSİMLERİN üniversitelerin araştırması sonuçlarına göre 3 hafta kaydığının teyit edildiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Bu kayma beraberinde birçok iklim sorunu getiriyor. Yer yer kuraklık, yer yer aşırı yağış ya da yer yer aşırı sıcaklıklar göreceğiz. Önümüzdeki dönemler rekorlar kırılacak. Son zamanlarda yağış oldu diye tedbiri elden bırakmamalıyız. Antalya’nın birçok ilçesi kuraklık tehdidi altında. Elmalı, Korkuteli, Manavgat, başta gelen ilçeler durumunda” dedi.

bayram 2

‘SUYU DOĞRU KULLANMIYORUZ’
Bundan iki yıl önce kent merkezindeki birçok su kaynağının kuruduğunu ancak bugün bakıldığında o kaynaklarda ciddi bir su olduğunu söyleyen Çeltik, “Antalya, Türkiye’ye göre havza anlamında şanslı bölgelerden bir tanesi. Birçok havzaya göre ortalamanın iki katına yakın su alıyor. Ancak suyu doğru kullanma konusunda, sudan katma değer kazanma konusunda ciddi problemlerimiz var” ifadelerini kullandı.
‘SULAMA SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ’
Antalya’nın su ihtiyacının yüzde 90’ını yeraltı sularından karşıladığını belirten Çeltik, “Tarım ürünleri için de yeraltı suyu kullanmaktayız. Ancak yeraltı suyu problemleri yaşıyoruz.  Korkuteli, Alanya, Elmalı, Manavgat ilçelerinde yeraltı suyu problemleri var. Bu yıl değil ancak yakın dönemde Antalya su sorunu yaşayacak, bu konuya çözümler üretmeye başlamalıyız. Antalya bölgesinde kontrolsüz bilinçsiz sulama var. Antalya’nın tarım topraklarının yarısı, sarma sulama dediğimiz sistem ile sulanıyor. Bu da çok ciddi su kayıplarına sebep oluyor. Sulama şeklinin en kısa zamanda değiştirilmesi gerekiyor. Çiftçi bu konuda bilgilendirilmeli” diye konuştu.

kurak-1
‘SUYA İHTİYAÇ DUYMAYAN ÜRÜNLER YETİŞTİRİLMELİ’
Su sorunun bir diğer probleminin ise üretilen ürünler olduğunu söyleyen Çeltik, “Son zamanlarda suya çok ihtiyaç olan ürünler yetiştirmeye başladık. Bu da su konusunda bizi sıkıntıya sokacak. Suya ihtiyaç duymayan ürünler yetiştirmek zorundayız. Suyun olmadığı yerlerde sondaj yaparak yeraltı suyuna yükleniliyor. Önümüzdeki dönemde hayati derecede ihtiyacımız olacak yer altı suyunun hızlı bitimine sebep olunuyor. Gerekirse bu derece kuraklığa sebep olacak olan ürünler yasaklanmalıdır. Tarım desteklenmeli ancak yetkililer bölgenin su verimliliğine bakıp ona göre ürünlerin üretilmesi konusunda destekleyici olmalı. Vatandaş yönlendirilmeli. Antalya’nın kent merkezi gittikçe nüfus olarak artıyor. Biz bu nüfus artışına karşı su üretmeyi, elimizdeki suyu değerlendirmeyi öğrenmeliyiz. Yetkililer kuraklığın önüne geçmek için çalışmalar başlatmalı” dedi. ÖZEL HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin