Son günlerde ülkede yaşana siyasi ve adli olaylar, zaten kırılgan olan Türkiye ekonomisini etkiledi. Bir anda yüzde 12 değer kazanan döviz kuru karşısında TL’nin değer kaybını önlemek için devreye giren Merkez bankası büyük miktarda döviz satarak kuru dengelemeye çalışmıştı.
Ekonomik gelişmeler ve Merkez Bankası’nın müdahalesi ile alakalı önemli bilgiler veren Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) Başkanı Reşat Güney, “Yaşanan sürecin ilk 3 gününde kayıp 26 milyar dolar oldu. Hatırlayacağız üzere ilk gün kur hızla yüzde 12 değer kazanmıştı. ilk gün 11,2 milyar dolar, ikinci gün 3,0 milyar dolar ve Cuma günü ise 12,4 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirilmiş. Böylece swap hariç net döviz pozisyonu 32,4 milyar dolara düşmüş oldu” ifadelerini kullandı.
NDF DETAYI
Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği Başkanı Reşat Güney, “ Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın NDF işlemleri var. Öncelikle NDF’nin ne demek olduğunu açıklamak gerekirse, NDF, Uzlaşmalı Vadeli Döviz Alım Satım Sözleşmesi’dir. Bu ismin İngilizce baş harfleri NDF olarak kodlanır. NDF, vade sonunda tarafların anaparaları el değiştirmeden kâr veya zararın TL cinsinden uzlaşıldığı vadeli döviz alım satım işlemidir.25 Mart günü 108 milyon dolar olarak NDF işlemi gerçekleşti. Böylece toplam stok 1,8 milyar dolara yükseldi. Unutulmamalı ki, NDF işlemleri önemli bir kur kontrol mekanizmasıdır” dedi.
KREDİ RİSK PİRİMİ TEKRAR DÜŞTÜ
Ekonomiler için çok önemli anlam ifade eden Kredi Risk Puanı (CDS) hakkında da açıklamalarda bulunan Reşat Güney, “İmamoğlu süreci ile hızla yükselen Türkiye’nin CDS primi 330 puana çıktıktan sonra dün itibariyle yeniden 300 puanın altına kadar geriledi. Bunun yanında, İmalat sanayiinde kapasite kullanımı, Mart ayında imalat sanayii genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanımı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 75,2’ye yükseldi. Arındırılmamış kapasite kullanım oranı ise aylık bazda 0,1 puan azalarak yüzde 74,4 seviyesine geriledi. Ekonomik büyüme tarafında yakından takip ettiğimiz önemli verilerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.
Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği Başkanı Reşat Güney, “ Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz “Şu an stopajla ilgili (mevduat, fon) değişiklik gündemde yok” dedi. Ancak TL mevduatı cazip kılmak için önümüzdeki günlerde değerlendirilmesi muhtemel” diyerek yakı gelecek için tahminde bulunup sözlerini sonlandırdı.