GÜNDEM

Mesaisi bitmeyen meslek!

Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, rehberliğin mesaisi olmadan yaşamın içinde de varlığını sürdüğünü dile getirerek, “Rehber bir yoldaştır, turizmde bilirkişidir” dedi

Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, turist rehberliğinin sadece belirli bir iş saatinden ibaret olmayıp, yaşam boyu süren bir meslek olduğunu vurguladı. Başkan Yalçınkaya, “Kimi meslekler 8 saat mesai kavramı içerisinde değil hayat boyu duruş gerektiren mesleklerdir. Örneğin doktorluk, askerlik, din adamlığı gibi. Turist rehberliği de yaşam boyu öğrenme gerektiren, etrafınızdaki insanlarla sürekli etkileşim içinde olmanız gereken ve pozitif iletişim süreçlerini yönetmeniz gereken bir meslek. İş dışındaki zamanımızda da, hayatın içerisinde bilinmesi gereken, gözlenmesi gereken olaylar var. Hayat boyu öğrenme kavramı ve mesleğin esnek saatler içerisinde olmasından dolayı gerektirdiği fedakarlığı içeriyor” ifadelerine yer verdi.

ORGANİZASYON VE OPERASYONEL YÖNLER

Başkan Yalçınkaya, rehberliğin sadece iletişim boyutundan ibaret olmadığını, aynı zamanda organizasyon ve operasyonel yönleri bulunduğunun altını çizerek zamanlama, planlama, kaynak yönetimi ve turizm paydaşları arasında koordinasyon sağlama gibi unsurların da bu mesleğin önemli bir parçası olduğunu dile getirdi. Başkan Yalçınkaya, “Rehberlik ile ilgili akademik çalışmalar yapıldığında rehberliğin iletişim boyutundan bahsediliyor. Rehberliğin bir organizasyon, operasyon boyutu var. Zamanlama, planlama, insan, kaynak, turizm paydaşları arasından koordinasyon bunları sağlamakla ilgili organizasyon, operasyon kavramı var, bu mesleğin ikinci boyutu” dedi. Rehberlerin liderlik vasıflarına da sahip olmalarının gerekliliğine dikkat çeken Yalçınkaya, “Üçüncü boyutu liderlik. İnsanlar nihayetinde güvenebilecekleri lider karakterli, sorun çözen, inisiyatif alan birisini görmek istiyorlar. Çünkü siz onla yola çıkmışsınız ve haliyle misafir de, "Ben sorunlarla uğraşmayayım rehberin çözsün" diyor, haklı. Rehberin böyle liderlik, sorun çözme, iş kolaylaştırıcı misyonu var” ifadelerine yer verdi. Rehberliğin dördüncü boyutunun mesleki bilgi olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, tarih, kültür, sanat ve güzergahlar hakkında derin bilgiye sahip olmanın yanı sıra, misafirlerin yaşamak istedikleri deneyimleri gerçeğe dönüştürebilen bir yeteneğin de önemine değinerek, “Dördüncü boyut tabii ki mesleki bilgisi; tarih, kültür, sanat, güzergah ile ilgili bilgi. Bir tür canlı belgesel filme katılmışsınız da sizinle beraber bir canlı anlatıcı var gibi de düşünebilirsiniz. Kimisi rehberlikte buna yönetmen diyor. Misafirler bir şey yaşamak istiyor; onun yaşayıp hayal ettiği ve gerçeği arasındaki köprüyü kuran kişi rehberdir” dedi.

CANLI BELGESEL ANLATICISI

Rehberlerin adeta canlı bir belgesel filmdeki anlatıcılar gibi hareket ettiğini ve misafirlerin yaşamak istedikleri deneyim ile gerçeklik arasında köprü kurduklarını aktaran Başkan Yalçınkaya, “Rehberler, “Bugün bir seyahate nereden başlayalım? Ara sokaklardan mı başlayalım yoksa ana yollardan mı başlayalım? Toplumun gelişmiş tabakasını mı gösterim yoksa az bilinen arka sokaklardaki yaşama da mı değinelim?” gibi sorulara cevap veren, adeta bir görüntü yönetmeni gibi süreci de yönetiyor" açıklamalarına yer verdi. Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, rehberlerin turizmde bilgi sahibi ve yol gösterici birer yoldaş olduklarını vurgulayarak turistlerin seyahatlerinde güvenebilecekleri bir rehberin varlığının önemine dikkat çekti.