KÜLTÜR - SANAT

Muratpaşa’da ziyaret edilmesi gereken müzeler

Muratpaşa’da bulunan müzeleri ziyaret ettiniz mi?

ANTALYA, bir medeniyet beşiğidir’ dersek yanlış söylemiş olmayız. Likyalılardan Osmanlıya kadar pek çok medeniyetin yaşadığı bu topraklar, haliyle tarihi açıdan da oldukça bereketli. Antalya’da da gezip görülecek pek çok müze var. Dolayısıyla tarihin izlerinin bu kadar yoğun olduğu bir şehirde geçmişe dönük belge ve kanıtları saklayan müzelerin çok olması da gayet normal. Ayrıca tarih ile ilgili müzelerinin yanında Antalya’da pek çok tematik müzede bulunuyor. Müzeler şehre ‘sanat kimliği’ kazandıran güçlü unsurlar arasında yer alıyor. Antalya’nın 19 ilçesinin hemen hemen hepsinde gerçekten görülmeye değer müzeler mevcut. Bugün sizler için Muratpaşa’da bulunan müzeleri derledik. İşte o müzelere ait detaylar…

1-      Antalya Etnografya Müzesi

19. yüzyıla tarihlenen iki konaktan oluşan Antalya Etnografya Müzesi, Muratpaşa ilçesi, Kaleiçi Kentsel ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde yer alıyor. Alt ve Üst Konak olmak üzere iki ayrı konseptin oluşturulduğu binalarda, Osmanlı Dönemi mimari özellikleri karşımıza çıkıyor. 1 no’lu konakta genel olarak Türk-İslam Eserleri, 2 no’lu konakta ise Antalya’nın Osmanlı Dönemi ev yaşamını yansıtan oda düzenlemeleri ile aynı dönemde kullanılan eşyalar ve mimari parçalar teşhir ediliyor. Her iki konak da bir cephesi ile sokağa bakarken bir cephesi ile de bahçeye açılmakta. İkinci konağın birinci katında Osmanlı Dönemi ahşap tavan, kapı, pencere kanatları, kapı tokmakları ve anahtarları; heybe, çuval, iğlik, kilim gibi dokuma örnekleri ile yöresel müzik aletleri sergilemesi yer almakta. Ayrıca Antalya bölgesinin özgün dokumalarından Döşemealtı Halıları, dokuma tezgâhı ve değişik dokuma örnekleri ile Osmanlı Dönemi küçük bir Antalya Mutfağı canlandırması bulunuyor.

2-      Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya Müzesi, 1922 yılında, Süleyman Fikri Erten tarafından Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kurulmuştur. İlk olarak, Kaleiçi’nde bulunan Alaaddin Camisi içinde, daha sonra ise Yivli Cami’de yer alan Müze, 1972 yılında bugünkü binasına taşınmıştır. Antalya Müzesi, bugün 30 bin metrekarelik bir alanda 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden oluşmaktadır. Antalya Bölgesi’nin sınırları içerisinde yer alan üç antik kültür bölgesi olan Likya, Pamfilya ve Pisidya’nın önemli bir bölümü Antalya Müzesi’nin sorumluluk alanına girmektedir. Antalya Müzesi, bir arkeoloji ve tarih müzesi olup aynı zamanda bölge müzesi olarak da nitelendirilebilir. Koleksiyondaki eserlerin büyük bölümü bölgede yapılan kazılardan elde edilmiştir. Salonlarda, Antalya topraklarının binlerce yıllık geçmişini yansıtan, kronolojik ve yer yer konularına göre sergilenen eserler görülebilir. Özellikle Perge’de bulunan Roma Dönemi eserleriyle ve müze kurtarma kazılarından ortaya çıkan ilginç ve ünik buluntularıyla Antalya Müzesi, dünyanın en önemli müzeleri arasında sayılmaktadır. Müze, 1988 yılında ‘Avrupa Konseyi Yılın Müzesi’ ödülüne layık görülmüştür.

3-      Antalya Deniz Biyoloji Müzesi

Antalya Kaleiçi Yat Limanı'nda yer alan Deniz Biyoloji Müzesi'nde Türkiye denizlerinde yaşayan 9 tür köpekbalığı, 10 tür yassı köpek balığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, süngerler, mercanlar, ıstakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve denizkestaneleri olmak üzere yaklaşık 500 tür sergileniyor. Nesli koruma altında olan endemik ve Kızıldeniz kökenli deniz canlıları yer alıyor. Müze, korsan gemi şeklindeki iç dizaynı ile de ilgi çekiyor. Deniz Biyoloji Müzesi'nde deniz canlıları ve özellikle nesli koruma altındaki türlerin yakından tanınması amaçlanıyor. Başta öğrenciler olmak üzere, küçükten büyüğe herkesin deniz kültürünü benimseyip, doğal mirasımıza sahip çıkmaya teşvik etmeyi hedefleyen Deniz Biyolojisi Müzesi'nde deniz canlılarının kurutulmuş, fiksatif çözeltiler içinde bozulmadan saklanmış örnekleri sergileniyor. Nesli koruma altındaki deniz canlıları ve koruma statüleri, endemik ve egzotik türler hakkına bilgilendirmeler yapılıyor.

4-      Antalya Atatürk Evi ve Müzesi

Müzenin bulunduğu bu bina iki katlı yığma taş duvarlı bir yapıdır. Bir dönem valilik binası olarak kullanılan ve Atatürk'ün Antalya'ya ziyaret edeceği haberi üzerine Antalyalıların birkaç günde içini temizleyip döşeyerek, Atatürk'e hediye ettikleri yirminci yüzyılın başlarına tarihlenen Atatürk Evi, iki katlı, üzeri kiremit çatı, taş bir yapıdır. Girişinde uzun bir hol, holün sağında bir salon, bir oda, banyo ve mutfak, solonda da iki oda ve üst kata çıkan merdiveni vardır. Üst katta ise, holden ayrı olarak birisi balkonlu olmak üzere yedi odası vardır. Müze’nin ilk katında Atatürk’ün Antalya ziyaretiyle ilgili dönemin gazetelerinde çıkan haberler ve fotoğrafları görebilir, Atatürk ve Antalya konulu bir belgeseli de izleyebilirsiniz. Müze’nin ikinci katında ise Atatürk’ün şahsi eşyalarının sergilendiği bir oda ile Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze kadar basılan paraların görülebileceği bir bölüm yer alır.

5-      Antalya Oyuncak Müzesi

Yaklaşık 3 bin antika oyuncağın sergilendiği müze masalsı bir dünya ile sadece çocukların değil yetişkinlerin de ilgisini çekiyor. 7’den 70’e herkese hitap eden müzeyi gezen yetişkinler geçmişe dönerek keyifli anlar yaşıyor. Müzede 1860’lı yıllardan 1980’li yıllara kadar birçok yerli ve yabancı üretim oyuncaklar sergileniyor. Kaleiçi Yat Limanı içinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi’nde ziyaretçiler, Kül Kedisi ve Balkabağı Arabası, Daltonlar, Red Kit, Micky Mouse, Şirinler gibi birçok çizgi film kahramanı ile geçmişten günümüze gelen birçok oyuncağı yakından inceleme fırsatı buluyor.

6-      Suna - İnan Kıraç Müzesi

Antalya Antik Kaleiçi semtin de bulunan Suna - Inan Kıraç Müzesi, titizlik ve kaliteyle hazırlanmış ender özel müzelerdendir. Kocatepe sokağın içinde karşılıklı iki konaktan, bir taş binadan oluşan müzenin sol tarafında bulunan konak idari ve toplantı yeri olarak düzenlenmiş. Asıl müze sağ tarafta konumlanıyor. Tüm binalar muhteşem bir restorasyon ve peyzaj görmüş. Ön taraftaki konakta Antalya halkının Osmanlı ve yakın zamandaki yaşam, örf ve adetlerini cansız mankenler, ilgili eski eşyalar, giysiler, aletler ve müzikle aktif olarak ziyaretçilere gösteriliyor. Arka tarafta bulunan tarihi taş binada ise alt tarafta antik medeniyetlerin ve Osmanlı medeniyetinde pazar ve alışverişle ilgili sergi, üst katta ise Osmanlı döneminde meslekler konulu sergi bulunmakta. Bu sergide konuyla ilgili resimler, küçük minyatürler yer almakta. 

7-      Mevlevihane Müzesi

Kaleiçi’de, Yivli Minare Camii’nin yer aldığı alandaki eserler topluluğu arasında bulunan yapı, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad tarafından 1255 yılında yaptırılmış ve Osmanlılar zamanında, 16. yüzyıldan itibaren Mevlevihane olarak kullanılmaya başlanmıştır. Antalya Mevlevihanesi’nin Anadolu’da kurulan ilk 4 Mevlevihane arasında yer aldığı düşünülmektedir. Mevlevihane Hamamı ile Nigar Hatun ve Zincirkıran Mehmet Bey Türbeleri’nden oluşan bir yapı kompleksi içerisinde konumlanan Mevlevihane, geçirdiği restorasyon çalışmalarının ardından 2018 yılında, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin başlatıldığı bir müzeye dönüştürülmüştür. Günümüzde, Mevlevihane Müzesi’nde, Mevleviliğe ait canlandırmaların yapıldığı ve detaylı bilgilerin öğrenildiği panolar ile birlikte, dervişler tarafından kullanılan eşyalar sergilenmektedir. HABER/BUSE ER