GÜNDEM

Olimpos ve Çıralı’da seyyar satıcı istilası

Olimpos ve Çıralı sahilleri, yerli ve yabancı turistler arasında popüler destinasyonlar arasında yer alsa da son zamanlarda her iki sahil de kaçak şemsiye satışı ve denetimsizlik ile gündeme gelmeye başladı

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Olimpos Antik Kenti sahilleri seyyar satıcıların istilasına uğruyor. Yerli ve yabancı turistlere kaçak şekilde şemsiye satışı yapan seyyar satıcılar arasında çıkan kavga, turizm açısından ciddi endişeleri de beraberinde getiriyor. Olaya tanıklık eden Profesyonel Turist Rehberi Volkan Aslı, bölgedeki kaçak satışların Türkiye’nin turistik imajına zarar verdiğini belirterek yetkilileri uyarıyor.



KAÇAK AMA PARSELLENMİŞ
Olimpos ve Çıralı sahillerinde yasak olmasına rağmen kaçak şekilde ellerinde 20 ila 30 arasında değişen şemsilerle hiçbir denetim ve cezaya tabi olmadan bu satışı yapıldığını belirten Profesyonel Turist Rehberi Volkan Aslı, yaşanan olayın turizm açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Aslı, “Olimpos sahilinde durum öyle bir noktaya gelmişti, sahil satıcılar tarafından adeta parsellenmiş durumda. Aralarında da bir sorun olması durumunda dün olduğu gibi tartışma ve kavgalar da kaçınılmaz oluyor. İki grup birbirlerine karşı insanların içinde ağza alınmayacak küfürler edip yumruklar savurarak insanları rahatsız etmeleri kabul edilemez. Antalya’nın en gözde ve en bilinen yerlerinden biri olan Olimpos ve Çıralı sahillerinde kaçak şekilde yapılan şemsiye ve benzeri satışlar, turistlerin deneyimini olumsuz etkiliyor. Üstelik bu tür olaylar, ülkemizin turistik imajını da zedeliyor. Turizm gelirlerine katkı sağlayan bölgelerin düzen ve güzellik içinde olması gerekiyor. Tam tersi bir görüntü olmamalıdır. Aksi halde zamanla bunun önüne geçilemeyeceği gibi benzeri durumlar artacağını da ön görmek doğru tahmin olacaktır” şeklinde konuştu.



EKO SİSTEM İÇİNDE CİDDİ BİR SORUN
Olimpos’un, caretta caretta yuvalama alanı olan Çıralı’yla aynı sahili paylaştığına dikkat çeken Rehber Aslı, “Olimpos ve Çıralı, adları farklı olsa da yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir sahili paylaşıyorlar. Sahilin Çıralı kısmında kalan yer aynı zamanda caretta caretta yuvalama alanı olarak koruma altında. Ancak seyyar satıcıların kaçak şemsiye satışı ve plajlarda kullanılan sert cisimler, bu önemli canlıların yaşam alanlarını tehdit ediyor. Özellikle demir ayaklı şezlonglar ve şemsiyeler, caretta carettaların yuvalarına ciddi zararlar verebiliyor. Verilere göre her bin yavrudan yalnızca 3 ila 5 arasında bir kısmı erişkinliğe ulaşarak tekrar buraya dönebiliyor. Turizm sezonuyla caretta caretta üreme sezonuna aynı dönemde gerçekleşmesi böyle özel ve hassas bölgelerde ayrıca denetimlerin yapılmasını da şart kılıyor” şeklinde konuştu.