Türkiye’deki ekonomik buhran her kesimden vatandaşı ciddi şekilde sarsmaya devam ediyor. Kazanılan paranın adeta pul olduğu bu dönemde maaş ile geçinimini sağlayan her bir birey, ciddi zorluklar yaşıyor. Enflasyonun her geçen ay katlanarak yükseldiği aylarda, maaşlarına zammı altı ayda bir kez, hatta yılda bir kez alan çalışanlar için geçim derdi artık sağlık sorunlarına dahi yol açabilecek bir problem olmaya başladı.
Özel eğitim kurumlarında görev yapan eğitim emekçileri de çok çalışıp az kazanan kişiler arasında ilk sıralara yer alıyor. Haftada 40 ders saatine kadar çalışmak zorunda kalan öğretmenler, verdikleri emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Bu saatler devlette çalışan meslektaşları ile kıyaslandığında 2 katından bile fazlaya tekabül ediyor. Konu ile alakalı Ekspres’e özel açıklamalarda bulunan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Antalya Temsilcilisi Ayşe Güngör, “Özel eğitim kurumlarında görev yapan meslektaşlarımız için, kurtuluş Öğretmenlik Meslek Kanunu çerçevesinde gelecek olan Taban Maaş Yasası’dır” dedi.
TATİLLERDE ÖĞRETMENLER ÇALIŞTIRILAMAZ
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Antalya Temsilcilisi Ayşe Güngör, özel okullarda resmi tatil dönemlerinde yasalara aykırı şekilde dersler verildiğini ifade ederek, “Yaz tatillerinde, sömestr tatilinde, ara tatilde ilçe veya il milli eğitim müdürlüklerinden “ders verilmesi için izin aldık” diyerekten öğretmenlerin izinlerinden kullanılıyor. Bunun yasal olmadığını söyledik. Bu konuda mücadele ediyoruz, mücadelemiz de sonuç vermeye başladı. Bu noktada “öğretmenlerin de paraya ihtiyacı var, onlara da ücret vermek için böyle yapıyoruz” deniliyor ancak bu yasal değil. Tatillerde öğretmenler çalıştırılamaz” diye konuştu.
YÜKSEK SAAT VERİMİ DÜŞÜRÜYOR
Çok fazla saatler ders vermek zorunda kalan öğretmenlerin verimlerinin düştüğüne vurgu yapan Ayşe Güngör, Özel okullarda taban ders saati 20 saattir. Öğretmen 20 saat girdiğinde maaşını almaya hak kazanır. Haftalık 20 saatin üzerindeki her derse ek para verilir. Ben ve diğer arkadaşlarımdan da şahit oluyorum. Günde yedi saat, sekiz saat derslere giriliyor. Bu hafta da neredeyse 40 saat yapar. Bu kadar yüksek ders saati öğretmenin de verimini düşürüyor. Dolayısıyla çocukların da konuyu algılamasını, dersi kavramasını zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.
ÖZEL OKULLAR EKONOMİK ANLAMDA YETERSİZ
Özel okullarda maaş anlamında ciddi sorunların olduğunun altını çizen Güngör, “ Maaş konusunda çözüm taban maaş diye düşünüyoruz. Taban maaş olmalı, uzun süredir çaba sarf ettiğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu’na bunu dahil etmeye çalışıyoruz. Ekonomik olarak kesinlikle yetersiz özel okullar bunun arkasındayız. Ancak özel okul en azından denetlenebilir pozisyonda konumlanıyor. O yüzden onlarda çok afaki ücret düşüklükleri ve hak kayıpları olmasa da kurs merkezleri bu konuda daha problemli. Merdiven altı bu kurumlarda asgari ücretin bile altında maaşlar verilerek beş buçuk, altı gün çalıştırılan öğretmenlerimiz var. Bizim bu konuda da mücadelemiz var” diye konuştu.
ÇÖZÜM İÇİN BİRLİK ÇAĞRISI
“Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve taban maaş ekonomik olarak bizleri rahatlatacak formüldür” diyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Antalya Temsilcilisi Ayşe Güngör sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı, "Biz bunlar için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi birlik beraberlik İçinde yaparsak, bir olursak ne kadar güçlü olduğumuzu gösterebilir, bu durumda da istediğimizi daha rahat ifade ederek elde edebiliriz. Ben birlik olmanın, örgütlü mücadelenin çok önemli olduğuna ve bizi bu ekonomik sıkıntılardan kurtaracak şeyin bu olduğuna inanıyorum.”